fbpx
kwast of roller

Kwast of roller. Wat heb ik nodig?

Wat is beter verven met een kwast of roller? Deze vraag krijgen we vaak te horen. Of je nu het beste met een roller of een kwast kan verven. Wanneer je het beste kunt verven met een kwast en wanneer een roller beter is. Dit en nog veel meer over rollers of kwasten vertellen we je in dit artikel.

Roller of kwast. Wat heb ik nodig?

Schilderen met een roller of een kwast? Of gebruik je ze beide? Wanneer heb je nu een roller nodig? En wanneer heb je een kwast nodig? Over het algemeen gebruik je voor kleine vlakken en langs de randen van grote vlakken een kwast. Grote vlakken zijn met een roller snel, eenvoudig en strak af te werken. Maar is dat wel zo? We leggen het uit.

Wat is beter? Verven met kwast of met een roller?

Wanneer gebruik je nu welke roller of kwast? Om de juiste keuze te maken tussen beide moet je je eerst een beetje verdiepen in de ondergrond en in de verf die je gaat gebruiken. Ook is het belangrijk hoeveel je gaat verven en wat je van het eindresultaat verwacht.

Muur verven met roller of kwast?

Een muur verven doe je doorgaans met een roller. Of je kiest voor een vachtroller of een antispat roller hangt af van de ondergrond. Een grove ondergrond heeft een roller nodig met wat langere vacht. Voor een gladde muur kies je voor een microvezelroller. Maar misschien is de ondergrond wel zo grof dat een blokwitter beter werkt. De randjes langs de plint en het plafond verf je eerst met een kwast en rol je daarna voorzichtig na met een kleine roller (met dezelfde structuur als de grote roller waar je de muur mee verft) Zo voorkom je dat je strakke kwastlijn zich aftekent op de muur. In ons artikel over muur verven geven we nog meer tips om je muren mooi en strak te verven.

En een plafond verven? Wat gebruik ik daarvoor?

Een plafond verven is niet de meest makkelijkste verfklus. Doordat je boven je hoofd moet werken en ook nog eens nat in nat omdat je geen strepen wil kun je het beste een plafond verven met een roller. Gebruik een geschikte vachtroller of microvezel roller. Voeg eventueel drogingsvertrager zoals Floetrol toe om ervoor te zorgen dat de verf met wat minder snel droogt.

Deur met kwast of roller verven?

De echt traditionele vakschilder zal een deur met een kwast verven. Door zijn ervaring weet deze schilder de deur tot een prachtig strak gelakt exemplaar om te toveren. De doe-het-zelver zal tegenwoordig bijna alle deuren met een roller verven. Zeker op een vlakke deur is eenvoudig een nieuwe verflaag met een roller aan te brengen. Heb je een klassieke paneeldeur? Gebruik dan een kwast voor de randjes en een roller voor de vlakke delen. Rol zo ver als mogelijk over de met de kwast aangebrachte verf heen om aanzetten en verdikkingen te voorkomen. Wil je een strak resultaat kies dan voor een lakviltroller en niet voor een schuimroller.

Voorstrijk met kwast of roller?

Voorstrijk zoals de Wijzonol  Muurvoorstrijk is net zo dun als water. Deze voorstrijk aanbrengen met een roller is niet zo handig. Waterdunne voorstrijk kun je het beste aanbrengen met een blokkwast. Kies je voor een dekkende voorstrijk zoals de voorstrijk aankleurbaar dan kun je deze aanbrengen net zoals een muurverf. Dus de randjes met de kwast en de rest met een roller.

Hoe breng ik beits aan?

Voor beits is het simpel. Deze breng je altijd met een platte kwast of blokkwast aan in de richting van de houtnerf.

Radiator verven met kwast of roller?

Een radiator heeft zoveel vlakken, hoekjes en gaten dat je deze het beste kunt laten spuiten. Wil je hem toch zelf verven? Kies dan voor een kwast. Zorg dat de radiator niet aan staat en breng de verf gelijkmatig aan en verdeel goed om zakkers te voorkomen.

Grondverf aanbrengen. Hoe pak ik dat aan?

Grondverf of primer aanbrengen kan op dezelfde manier als lak aanbrengen. Afhankelijk van de ondergrond kies je voor een kwast of verfroller. Zijn het grote vlakken gebruik dan een roller. Pas evt. de maat van de roller aan de ondergrond aan. Grondverf aanbrengen doe je met dezelfde soort kwast en roller als waarmee je de eindlaag aanbrengt.

Buitenschilderwerk. Roller of kwast?

Buitenschilderwerk, een klus die veel tijd in beslag neemt. Ook een klus met veel verschillende vormen. Gebruik voor de hoekjes en randjes zoals kozijnen een kwast en voor de vlakke delen zoals deuren en luiken een lakviltroller.
Voor gevelbekleding die je wilt beitsen, gebruik je een platte (blok)kwast.

Vloer lakken met kwast of roller?

Vloer lakken kan met zowel een kwast als met een roller. Heb je een plankenvloer dan kun je eenvoudig plank voor plank met een kwast of roller schilderen. Het je een vlakke, strakke vloer? Dan raden we je aan om de randjes met een kwast te doen en de rest met een roller (evt. op een verlengsteel) aan te brengen. Let er wel op dat je de roller aanpast op de vloerverf.

Kozijnen verven met kwast of roller?

Kozijnen verven gebeurt met zowel een kwast als een roller. Gebruik een lakviltroller voor een strak resultaat. Plak evt. de ramen goed af met schilderstape geel/goud. Hierdoor krijg je een mooie strakke verflijn tegen het glaswerk.

Plint verven met roller of kwast?

Wanneer de plinten nog aan de muur bevestigd zijn is het het makkelijkste om ze met een kwast te verven. Heb je de mogelijkheid om de plinten los te halen? Gebruik dan een tafel of schragen om de plinten op te leggen en rol ze met een lakviltroller.

Schutting verven roller of kwast?

Als je de schutting gaat verven gebruik je meestal een vochtregulerende beits. In dat geval breng je de beits aan met een platte kwast of een blokkwast. Zo kun je eenvoudig plank voor plank van de schutting verven.

Trap schilderen met een kwast of een roller?

Een trap verven is een flinke klus. Door de randjes met een kwast te schilderen kun je met een roller de grote vlakken zoals de treden en stootborden verven. We hebben een stappenplan voor je gemaakt over hoe je een trap verft.

Kast schilderen een kwast of verfroller?

Dat oude kastje van je oma, dat pareltje uit de kringloop. We willen allemaal wel eens een kast verven om hem weer helemaal up to date in je interieur te laten passen. Wil je een kast verven? Gebruik dan zowel een verfkwast als een roller. Ga je een kast verven met krijtverf? Gebruik dan alleen een platte kwast. Je krijgt daarmee de authentieke mooie kwaststrepen die bij krijtverf horen.

Watergedragen verf met een roller of kwast?

Watergedragen verf breng je net als terpentinebasis verf aan met een kwast of lakviltroller. Afhankelijk van de ondergrond kies je de juiste kwast en roller uit. Let er wel op dat deze geschikt zijn voor waterverdragen verf. Laat je adviseren bij één van onze verkooppunten.

Welke roller of kwast gebruiken?

Welke kwast voor welke klus? Er is een ontzettend groot aanbod van kwasten en rollers. Je vindt ze in alle maten en prijsklassen. Maar welke kwast of roller voor welke klus? Wij hebben een eenvoudig overzicht voor je gemaakt.

  • Watergedragen lak : Ronde kwast met synthetisch haar bv. Goudhaantje Purple en een lakviltroller
  • Lak op terpentinebasis: Ronde kwast met varkenshaar of synthetische vezels bv Goudhaantje Futura en een lakviltroller
  • Beits en vernis: Platte (blok)kwast met haren aangepast aan de verfsoort
  • Muurverf: microvezelroller voor gladde muren of een vachtroller voor gestructureerde en grove muren.
  • Voorstrijk: Blokkwast of (microvezel of vacht) roller

Hoe bewaar je verfrollers en kwasten?

Als je tijdens het klussen even stopt kun je de kwast of vachtroller in een plastic zak bewaren tot je even later weer verder gaat met verven. Ga je de volgende dag verder? Dan lees je hier hoe je de verfrollers en kwasten kunt bewaren.
Is je verfklus afgerond en wil je de alles bewaren? Maak je schildersgereedschap dan eerst goed schoon.

Kwasten en rollers schoonmaken

Schilderbenodigheden schoonmaken is een eenvoudig klusje waar even tijd in gaat zitten. In ons artikel en filmpje leggen we je uit hoe je je kwast met terpentinebasis verf eenvoudig schoonmaakt. Ook leggen we je uit hoe je een kwast met watergedragen (muur)verf kunt schoonmaken.

Gerelateerde producten
Wijzonol Dekkend Halfglans
Bekijk dit product
Voordelen
  • Eén-pot-systeem
  • Vochtregulerend
  • Buitenduurzaamheid tot 7 jaar
Wijzonol Matlak
Bekijk dit product
Voordelen
  • Minimaal vergelend
  • Kras- en stootvast
  • Goed dekkend
Wijzonol Muurverf Extramat BIOseries
Bekijk dit product
Voordelen
  • Volledig mat
  • Uitstekend reinigbaar
  • Geen banen zichtbaar
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.