De eerste verfemmer van 100% Post Consumer Recyclaat op de markt

Wednesday, 12 June 2019

De bedrijven Koninklijke Van Wijhe Verf, Dijkstra Plastics en Veolia Polymers hebben de handen ineengeslagen en komen met de eerste verfemmer, die gemaakt is van 100% Post Consumer Recyclaat (PCR). Daarmee zetten ze een belangrijke stap naar een volledig circulair systeem. “Het is zonde om ‘virgin materiaal’ te gebruiken voor verfemmers,” zegt Gerrit Klein Nagelvoort van Veolia Polymers. “Met dit initiatief laten we zien dat je die emmers prima van Post Consumer Recyclaat kan maken. En het ziet er mooi uit.”

Uitgebreid getest op kwaliteit

Natuurlijk is één en ander uitgebreid getest. “Je wilt niet het risico lopen dat de emmer knapt, nadat je hem hebt afgevuld met dure verf,” zegt Remy Notten van Dijkstra Plastics. Daarom heeft Van Wijhe Verf de emmers bijvoorbeeld met zand en water gevuld om te testen of er tijdens het laden en lossen en het vervoer schade zou ontstaan. Dat was niet het geval. “We hebben hiermee bewezen dat het kan: een perfecte verfemmer van consumentenafval.” De nieuwe PCR-emmer is in mei in productie genomen en iedereen, inclusief de klant, is zeer tevreden.

Circulair produceren

“We maken al meer dan veertig jaar emmers van kunststof,” vertelt Notten. “Dat was een paar jaar geleden nog een neutraal product met goede functies, dat ons comfort bracht en ons levensniveau verhoogde. Maar met name door de Plastic Soup zijn we ons gaan realiseren, dat het materiaal niet zomaar verdwijnt en dat we dus niet kunnen doorgaan met deze lineaire manier van produceren. Circulaire productie is dé manier om uitputting van de aarde te voorkomen.”

“We denken nog teveel dat er een onbeperkte stroom is van nieuwe grondstoffen, maar dat is niet zo,” zegt Klein Nagelvoort. “Door ‘virgin materiaal’ te gebruiken, draai je de oliekraan weer open. Dat kan je doen voor medische toepassingen of voeding, maar niet voor verfemmers die na gebruik meteen weer bij het afval belanden. Dat is misbruik van nieuw materiaal,” legt hij uit.

Een andere kleur

Toch hebben veel verfproducenten koudwatervrees volgens Klein Nagelvoort. “We krijgen zoveel verschillende kleuren kunststof binnen, dat we daar nooit meer een hagelwitte emmer van kunnen maken en dus is de kleur egaal antraciet.” Dat was overigens ook het geval met de emmers van Post Industrial Recyclaat. “De witte muurverf van Wijzonol zat altijd in een witte emmer. Dat was traditie in de verfwereld. Dan moet je stevig in je schoenen staan om het anders te doen,” zegt Beek hierover. Toch is dat precies wat deze drie bedrijven samen hebben gedaan.

Recyclen

“Circulair produceren is natuurlijk niet nieuw,” zegt Notten. “Bij papier, karton en glas gebeurt dat al jaren en zijn we er helemaal aan gewend, maar bij kunststof staat het nog in de kinderschoenen.” “We vinden het prima om onze dure wijn uit een fles van gerecycled glas te drinken,” zegt ook Klein Nagelvoort. “En het eerste gerecyclede papier was grijs,” herinnert hij zich. “Ook dat vonden we prima, want dan kon je goed zien dat het gerecycled was. Inmiddels zijn de ontwikkelingen zo ver dat ook het gerecyclede papier hagelwit is. Bij kunststof zijn we nog niet zover, maar wie weet kan het in de toekomst wel of kunnen we emmers maken in mooie kleuren.” Ook die ontwikkelingen staan niet stil.

Overijssel innoveert: recyclebare verfemmer

Toekomstplannen

“We zijn altijd op zoek naar manieren om beter te presteren op het gebied van duurzaamheid,” zegt Beek. “Het is niet voor niets dat Koninklijke Van Wijhe Verf als eerste chemische bedrijf al sinds 2016 B Corp gecertificeerd is. Je bent nooit klaar, maar dat maakt het ook interessant. Het zou mooi zijn als een gebruikte verfemmer in de toekomst gerecycled kan worden. Daarvoor moeten we een manier vinden om de verfresten zo te verwijderen dat de emmer weer als nieuwe grondstof gebruikt kan worden. Dan hebben we de verfemmer helemaal circulair gemaakt.”

De samenwerking tussen de drie bedrijven gaat veel verder dan alleen het circulair maken van verfemmers. “We hebben een antimicrobieel supplement ontwikkeld voor in de verf, maar we zien bredere mogelijkheden,” zegt Beek. “Door dit supplement te gebruiken bij de productie van gerecyclede kunststof emmers, zou je het in de toekomst bijvoorbeeld ook kunnen toepassen voor voedsel verpakkingen. Dat zou een mooie vervolgstap zijn in deze bijzondere samenwerking.”

Overijssel

“We zijn drie Overijsselse bedrijven, die elkaar kennen van het Polymer Science Park in Zwolle,” zegt Notten. “We zijn ook binnen de provincie bezig met de regionale transitie agenda op het gebied van kunststof. Daarbij kijken we bijvoorbeeld ook naar transport: het zou mooi zijn als je kunststof zoveel mogelijk lokaal kan inzamelen en verwerken. Dat scheelt toch weer. Door samenwerking op provinciaal niveau maak je de lijntjes korter en is de belasting op het milieu minder.”

Inleverpunten

“Wij verwerken 45.000 ton consumenten afval per jaar. Daarvan komt 30.000 ton uit verpakkingsafval en 15.000 ton komt via de gemeentewerf,” zegt Klein Nagelvoort. “Kunststofafval moet je nu nog vaak inleveren op het gemeentedepot. Het zou fijn zijn als er bijvoorbeeld ook een inzamelpunt bij de bouwmarkt komt of dat er statiegeld op zo’n emmer komt. Nascheiden van afval is ook een optie om het makkelijker te maken voor de consument om kunststof te recyclen.”

Een stap verder

De verfemmers werden hiervoor gemaakt van Post Industrial Recyclaat, oftewel ongebruikt plastic dat overbleef uit andere productieprocessen. “Met emmers van PCR gaan we een stap verder,” legt Menno Beek van Van Wijhe Verf uit. “We gebruiken nu kunststof, die door de consument is gebruikt en gerecycled.” Veolia Polymers verwerkt dit tot zogenaamde granulaat korrels waar Dijkstra Plastics vervolgens PCR-emmers van maakt voor Van Wijhe Verf.

Meer nieuws

Inzicht in de jaarlijkse CO2-footprint van verf met de Wijzonol Levensduurverwachting Tool

Wijzonol Bouwverven helpt opdrachtgevers en onderhoudsbedrijven bewuste keuzes te maken om het onderhoud van schilderwerk te verduurzamen. In de Wijzonol Levensduurverwachting Tool, waarin per object de onderhoudscycli van verschillende verfsystemen inzichtelijk zijn, is nu ook de CO2-footprint inzichtelijk.

In hoeverre zegt het biobasedgehalte iets over de werkelijke duurzaamheid van een verfproduct?

Eisma’s Schildersblad ging in gesprek met een aantal deskundigen. Ook met onze collega Ron Hulst, Manager R&D bij Koninklijke Van Wijhe Verf.

Doe mee met de Wijzonol Bloemen Zaaiwedstrijd voor Zwolse basisschoolleerlingen

Wijzonol organiseert de ‘Wijzonol Bloemen Zaaiwedstrijd voor Blije Bijen’. Voor de wedstrijd zoekt Wijzonol enthousiaste Zwolse basisschoolleerlingen die mee willen helpen met het zaaien van miljoenen biologische bloemenzaden, om bijen aan meer voedsel te helpen. De wedstrijd gaat woensdag 22 april op de Nationale Zaaidag van start. Meld je nu aan en win biologische ijsjes voor je hele klas.

Wijzonol compenseert CO2 met klimaatbestendig bos in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

ZWOLLE - Natuur en landschap zijn continu in beweging. Soms door natuurlijke oorzaken, maar vaak als gevolg van menselijke activiteit. De laatste jaren hebben verzuring en klimaatverandering een grote impact op de natuur. Deze veranderingen gaan zo snel en rigoureus, dat verschillende soorten dreigen te verdwijnen. Het Nationale Park De Hoge Veluwe zet daarom diverse beheermaatregelen in om de effecten van verzuring op heidevelden en zandgronden tegen te gaan. Onlangs is er dankzij Wijzonol Bouwverven in het Park een stuk ‘klimaatbestendig bos’ geplant.

Op afstand blijven wij in beweging

Wijzonol maakt CO2 footprint check van verfproducten mogelijk

Wijzonol maakt CO2 footprint check van verfproducten mogelijk

Koninklijke Van Wijhe Verf als klimaatondernemer

Energieleverancier Vattenfall heeft Koninklijke Van Wijhe Verf gevraagd om deel te nemen aan hun videoserie ‘Klimaatondernemers’. Hierin staan ondernemers centraal die aansluiten bij hun missie: fossielvrij leven binnen één generatie. Dat wil zeggen: zonder gebruik van fossiele brandstoffen: aardgas, aardolie en steenkool. Als B Corporation maakt Van Wijhe Verf een positieve impact op milieu en maatschappij. Hoe wij dat doen? Bekijk de video.

De vernieuwde Wijzonol Verftechnisch Advies app

Wijzonol Bouwverven lanceert vandaag de vernieuwde Verftechnisch Advies app. Met de app maakt Wijzonol het de ZZP schilder nu nog makkelijker om in 2 minuten op locatie een professioneel en gepersonaliseerd verftechnisch advies en offerte te maken.

thumbnail Koninklijke Onderscheiding voor Marlies van Wijhe

Marlies van Wijhe, algemeen directeur van Koninklijke Van Wijhe Verf heeft woensdag 11 december een Koninklijke onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’ in ontvangst mogen nemen van Zwolse burgemeester Peter Snijders. Ze is onderscheidden op basis van haar 25-jarige verdiensten voor het familiebedrijf Koninklijke van Wijhe Verf en haar inzet voor duurzaamheid, innovatie in de branche en op maatschappelijk en cultureel vlak.

Koninklijke van Wijhe Verf wil in 2025 klimaatneutraal zijn

Koninklijke Van Wijhe Verf – producent van Wijzonol bouwverven - legt een ambitieus, duurzaam plan op tafel. Het bedrijf wil in 2025 al klimaatneutraal zijn. “Het gaat écht niet goed met het de biodiversiteit en de klimaatsverandering”, zegt CEO Marlies van Wijhe. “Er moet nú iets gebeuren.”

Koninklijke Van Wijhe Verf is ‘Best For The World 2019’

Wijzonol Happy Day 2019 Wijzonol op pad met een missie tijdens de Happy Day

Een glimlach op het gezicht bij honderden vakschilders. Dat was het effect van de Wijzonol Happy Day 2019 op dinsdag 21 mei. Ruim 100 collega’s van Koninklijke Van Wijhe Verf en partners van de verfgroothandels doorkruisten heel Nederland. Ze verrasten meer dan 1000 schilders met duurzame cadeaus en een groene boodschap.

Verduurzaming met de Wijzonol Ultra Lakken CO2 uitstoot verfsector hoog, klimaatdoelen haalbaar. Wijzonol roept schilders en fabrikanten op om nu in actie te komen

De Nederlandse verfsector stoot jaarlijks evenveel CO2 uit als een stad ter grootte van Zwolle. Door bijvoorbeeld te werken met kwalitatief betere verf kan die uitstoot fors omlaag gebracht worden. Dat blijkt uit onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, uitgevoerd in opdracht van Koninklijke Van Wijhe Verf. De verffabrikant streeft ernaar om zelf al in 2025 klimaatneutraal te zijn en roept de verfsector op om dat voorbeeld te volgen.

Girlsday 2019 Bij Koninklijke Van Wijhe Verf Girls Day bij Koninklijke Van Wijhe Verf

Koninklijke Van Wijhe Verf opent deuren voor meiden op Girlsday!

Dag van de Chemie bij Koninklijke Van Wijhe Verf Dag van de Chemie bij Koninklijke Van Wijhe Verf

Jonge gezinnen, oudere stellen en medewerkers die hun familie vol trots rondleidden. Ze waren er zaterdag allemaal tijdens de Dag van de Chemie op 6 oktober jongstleden bij Koninklijke Van Wijhe Verf in Zwolle. Voor de ongeveer duizend bezoekers waren rondleidingen, een informatiemarkt, foodstands en proefjes georganiseerd. Het familiebedrijf bestaat ruim 100 jaar en inmiddels staat de vierde generatie aan het roer.