Utrechtse flat toont ‘De Stijl in de stad’

Project Utrechtse flat toont ‘De Stijl in de stad’
Opdrachtgever Woningcorporatie Portaal
Jaar van uitvoering 2017
Schilder Van Wijk Vastgoedonderhoud

Wie over de drukke Einsteindreef in Utrecht rijdt kan het niet missen: de beschildering van de kopgevel van een flat in ‘De Stijl’. Een ontwerp van kunstenaar Johan Moorman, uitgevoerd ter gelegenheid van 100 jaar De Stijl.

Woningcorporatie Portaal

De betreffende flat aan de Kalymnosdreef is eigendom van woningcorporatie Portaal, die het groot planmatig onderhoud van dit project heeft ondergebracht bij Van Wijk Vastgoedonderhoud. Dit omvatte onder andere het plaatsen van HR++-glas, vervangen van gevelpanelen, schilderen van galerijvloeren en het buitenschilderwerk. Van Wijk Vastgoedonderhoud koos Wijzonol als verfpartner. Vanwege de extra lange levensduur viel de keuze op LBH SDT Ultra Hoogglanslak voor het buitenschilderwerk. Deze verf claimt 20% meer buitenduurzaamheid in vergelijking met andere verfsystemen in dezelfde situering en omstandigheden; een aanzienlijke verlenging van de levensduur, die zeker bij een project van dergelijke grote omvang zwaar weegt.

Muurschildering

Ook de gevels zijn behandeld. Bewoners klaagden al lange tijd over vochtdoorslag en alle gevels moesten rondom worden schoongespoten, opnieuw gevoegd en geïmpregneerd. De kopgevel zorgde daarbij voor extra hoofdbrekens omdat het intensieve verkeer steevast zijn sporen nalaat op de lichte steensoort. De oplossing werd gevonden in de vorm van een muurschildering. De gevel is eerst behandeld met een laag Wijzonol Gevelimpregneer; normaliter is deze transparant maar vanwege de kenmerkende primaire kleuren van De Stijl is deze impregneer op kleur gemaakt. Daarna is een witte laag Wijzonol Gevelcoat aangebracht en als laatste een tweede laag in de juiste kleuren. Een prachtig eerbetoon aan 100 jaar De Stijl en een nieuw baken in de stad.

Kleuradvies flat: Fasiani
Ontwerp muurschildering: Johan Moorman
Initiatief ‘De Stijl in de stad’: Marije Lieuwens