Koninklijke van Wijhe Verf wil in 2025 klimaatneutraal zijn

Thursday, 03 October 2019

Dit artikel is verschenen in ‘Analyse’ (gedistribueerd bij het Financieel Dagblad op 1 oktober 2019).

Koninklijke Van Wijhe Verf – producent van Wijzonol bouwverven - legt een ambitieus, duurzaam plan op tafel. Het bedrijf wil in 2025 al klimaatneutraal zijn. “Het gaat écht niet goed met het de biodiversiteit en de klimaatsverandering”, zegt CEO Marlies van Wijhe. “Er moet nú iets gebeuren.”

Duurzaamheid in de productontwikkeling en de bedrijfsvoering, zit in de vezels van Koninklijke Van Wijhe. Algemeen directeur Marlies van Wijhe is de vierde generatie binnen het familiebedrijf. De overtuiging om zich in te zetten voor duurzaamheid kreeg ze van haar vader. “Als familiebedrijf denken wij in generaties.” De afgelopen jaren zette de verfproducent (jaaromzet 45 miljoen euro, 230 medewerkers) verschillende stappen om de CO2-uitstoot te verlagen en meer gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen. Van Wijhe was de eerste die met een bio-based (verf gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen) muurverf kwam en beschikt nu over een range biobased verven.

Het ‘Green Team’ bestaande uit drie jonge medewerkers, helpt om de zichtbaarheid van duurzaamheid binnen de organisatie te vergroten. “Iedere zes weken worden twaalf medewerkers uitgenodigd om te discussiëren over de duurzaamheidsdoelen van de VN, de SDG’s. Het creëert bewustzijn en persoonlijke betrokkenheid op alle niveaus van de organisatie. En het helpt ons onze producten en bedrijfsvoering verder te verduurzamen.”

Dat bleef niet onopgemerkt. Drie jaar geleden was de verfproducent het eerste chemische bedrijf in de wereld met het B Corp certificaat. De verfleverancier voldoet hiermee aan de hoogste normen voor milieu, transparantie, wettelijke aansprakelijkheid en balans tussen winst en impact. Dit jaar kreeg de Koninklijke Van Wijhe Verf door B Lab voor het derde jaar op rij de titel: ‘Best For The World 2019’ in de categorie ‘Environment’. De Zwolse verfproducent neemt nu het voortouw in de verfindustrie op het gebied van duurzaamheid. Uit onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, uitgevoerd in opdracht van Van Wijhe Verf blijkt dat de Nederlandse verfsector jaarlijks evenveel CO2 uitstoot als een stad ter grootte van Zwolle, ofwel 500.000 ton. Onnodig veel, vindt Van Wijhe. Dat de overheid in 2050 CO2-uitstoot wil verbannen uit de Nederlandse samenleving, vindt de algemeen directeur een nobel streven. “Maar veel te laat. Het is absolute noodzaak dat er nu actie ondernomen wordt. Het veranderende klimaat en de afname van de biodiversiteit tonen aan dat we in actie moeten komen.

”En dat is precies wat ze wil; actie en wel nu. “Duurzaam ondernemen is geen trend, maar een absolute noodzaak. Wij zoeken actief naar nieuwe partners en werken samen met leveranciers om vooruitgang te boeken.” Duurzamere en betere verf die langer meegaat, scheelt al gauw 10 procent CO2. En als schilders overstappen op elektrisch vervoer nog eens 36 procent, noemt ze als voorbeelden.

Ja, duurzaam kost geld. “Het klimaat en de leefbaarheid overstijgen het bedrijfseconomisch belang. Ons land heeft echt een achterstand. In andere Europese landen zijn schilders veel meer geïnteresseerd in het thema duurzaamheid. Dat heeft effect op de vraag naar duurzame verfproducten. In het buitenland zijn wij al heel succesvol met onze duurzame propositie. Gelukkig zien we positieve beweging in Nederland bij de grote schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven.”

Meer nieuws

Inzicht in de jaarlijkse CO2-footprint van verf met de Wijzonol Levensduurverwachting Tool

Wijzonol Bouwverven helpt opdrachtgevers en onderhoudsbedrijven bewuste keuzes te maken om het onderhoud van schilderwerk te verduurzamen. In de Wijzonol Levensduurverwachting Tool, waarin per object de onderhoudscycli van verschillende verfsystemen inzichtelijk zijn, is nu ook de CO2-footprint inzichtelijk.

In hoeverre zegt het biobasedgehalte iets over de werkelijke duurzaamheid van een verfproduct?

Eisma’s Schildersblad ging in gesprek met een aantal deskundigen. Ook met onze collega Ron Hulst, Manager R&D bij Koninklijke Van Wijhe Verf.

Doe mee met de Wijzonol Bloemen Zaaiwedstrijd voor Zwolse basisschoolleerlingen

Wijzonol organiseert de ‘Wijzonol Bloemen Zaaiwedstrijd voor Blije Bijen’. Voor de wedstrijd zoekt Wijzonol enthousiaste Zwolse basisschoolleerlingen die mee willen helpen met het zaaien van miljoenen biologische bloemenzaden, om bijen aan meer voedsel te helpen. De wedstrijd gaat woensdag 22 april op de Nationale Zaaidag van start. Meld je nu aan en win biologische ijsjes voor je hele klas.

Wijzonol compenseert CO2 met klimaatbestendig bos in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

ZWOLLE - Natuur en landschap zijn continu in beweging. Soms door natuurlijke oorzaken, maar vaak als gevolg van menselijke activiteit. De laatste jaren hebben verzuring en klimaatverandering een grote impact op de natuur. Deze veranderingen gaan zo snel en rigoureus, dat verschillende soorten dreigen te verdwijnen. Het Nationale Park De Hoge Veluwe zet daarom diverse beheermaatregelen in om de effecten van verzuring op heidevelden en zandgronden tegen te gaan. Onlangs is er dankzij Wijzonol Bouwverven in het Park een stuk ‘klimaatbestendig bos’ geplant.

Op afstand blijven wij in beweging

Wijzonol maakt CO2 footprint check van verfproducten mogelijk

Wijzonol maakt CO2 footprint check van verfproducten mogelijk

Koninklijke Van Wijhe Verf als klimaatondernemer

Energieleverancier Vattenfall heeft Koninklijke Van Wijhe Verf gevraagd om deel te nemen aan hun videoserie ‘Klimaatondernemers’. Hierin staan ondernemers centraal die aansluiten bij hun missie: fossielvrij leven binnen één generatie. Dat wil zeggen: zonder gebruik van fossiele brandstoffen: aardgas, aardolie en steenkool. Als B Corporation maakt Van Wijhe Verf een positieve impact op milieu en maatschappij. Hoe wij dat doen? Bekijk de video.

De vernieuwde Wijzonol Verftechnisch Advies app

Wijzonol Bouwverven lanceert vandaag de vernieuwde Verftechnisch Advies app. Met de app maakt Wijzonol het de ZZP schilder nu nog makkelijker om in 2 minuten op locatie een professioneel en gepersonaliseerd verftechnisch advies en offerte te maken.

thumbnail Koninklijke Onderscheiding voor Marlies van Wijhe

Marlies van Wijhe, algemeen directeur van Koninklijke Van Wijhe Verf heeft woensdag 11 december een Koninklijke onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’ in ontvangst mogen nemen van Zwolse burgemeester Peter Snijders. Ze is onderscheidden op basis van haar 25-jarige verdiensten voor het familiebedrijf Koninklijke van Wijhe Verf en haar inzet voor duurzaamheid, innovatie in de branche en op maatschappelijk en cultureel vlak.

Koninklijke Van Wijhe Verf is ‘Best For The World 2019’

Verfemmers van 100% Post Consumer Recyclaat - Wijzonol De eerste verfemmer van 100% Post Consumer Recyclaat op de markt

De bedrijven Koninklijke Van Wijhe Verf, Dijkstra Plastics en Veolia Polymers hebben de handen ineengeslagen en komen met de eerste verfemmer, die gemaakt is van 100% Post Consumer Recyclaat (PCR). Daarmee zetten ze een belangrijke stap naar een volledig circulair systeem.

Wijzonol Happy Day 2019 Wijzonol op pad met een missie tijdens de Happy Day

Een glimlach op het gezicht bij honderden vakschilders. Dat was het effect van de Wijzonol Happy Day 2019 op dinsdag 21 mei. Ruim 100 collega’s van Koninklijke Van Wijhe Verf en partners van de verfgroothandels doorkruisten heel Nederland. Ze verrasten meer dan 1000 schilders met duurzame cadeaus en een groene boodschap.

Verduurzaming met de Wijzonol Ultra Lakken CO2 uitstoot verfsector hoog, klimaatdoelen haalbaar. Wijzonol roept schilders en fabrikanten op om nu in actie te komen

De Nederlandse verfsector stoot jaarlijks evenveel CO2 uit als een stad ter grootte van Zwolle. Door bijvoorbeeld te werken met kwalitatief betere verf kan die uitstoot fors omlaag gebracht worden. Dat blijkt uit onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, uitgevoerd in opdracht van Koninklijke Van Wijhe Verf. De verffabrikant streeft ernaar om zelf al in 2025 klimaatneutraal te zijn en roept de verfsector op om dat voorbeeld te volgen.

Girlsday 2019 Bij Koninklijke Van Wijhe Verf Girls Day bij Koninklijke Van Wijhe Verf

Koninklijke Van Wijhe Verf opent deuren voor meiden op Girlsday!

Dag van de Chemie bij Koninklijke Van Wijhe Verf Dag van de Chemie bij Koninklijke Van Wijhe Verf

Jonge gezinnen, oudere stellen en medewerkers die hun familie vol trots rondleidden. Ze waren er zaterdag allemaal tijdens de Dag van de Chemie op 6 oktober jongstleden bij Koninklijke Van Wijhe Verf in Zwolle. Voor de ongeveer duizend bezoekers waren rondleidingen, een informatiemarkt, foodstands en proefjes georganiseerd. Het familiebedrijf bestaat ruim 100 jaar en inmiddels staat de vierde generatie aan het roer.