fbpx

Gerestaureerde brievenbus krijgt verdiende ereplek naast stadhuis Nieuwpoort

Gerestaureerde brievenbus krijgt verdiende ereplek naast stadhuis Nieuwpoort

Project

Restauratie gietijzeren brievenbus

Opdrachtgever

Gemeente Molenlanden

Schilder

Schildersbedrijf Adriaan Ooms Nieuwpoort

De Oud Hollandse Waterlinie was bijna 350 jaar geleden onze redding in de oorlog tegen de Watergeuzen, Spanjaarden en Fransen. Door grote delen land onder water te zetten, kon de vijand niet verder. In het Nederlandse landschap zijn nog vele vestingen en forten uit deze tijd te bewonderen. Eén van deze oude vestingen is Nieuwpoort; de allerkleinste stad van Nederland. Een prachtig oud plaatsje, rijk aan historie. Naast het oude stadhuis van Nieuwpoort stond deze parel, een gietijzeren brievenbus die vele jaren zijn trouwe plicht vervulde. Op de brievenbus staat: pletterij Den Haag 1892. Met de jaren kwamen eerst de PTT en later PostNL met andere, meer moderne brievenbussen, passend bij de tijdsgeest. Deze historische gietijzeren brievenbus bleef functieloos achter, in de nabijheid van een fietsenstalling, waardoor hij langzaam zijn krachtige uitstraling verloor…

gietijzer verven - ouderwetse rode brievenbus

Renovatie en restauraties ter ere van 350 jaar Oud Hollandse Waterlinie


Op 18 maart 2022 gaat het jubileumjaar 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie van start in Nieuwpoort. Ter voorbereiding op het jubileumjaar, voert de gemeente Molenlanden verschillende onderhouds- en restauratiewerkzaamheden uit. Zo worden alle straten binnen de wallen van Nieuwpoort opnieuw gestraat. Tijdens de feestelijke aftrap van het jubileumjaar opent ook het hernieuwde museum in het historische stadhuis de deuren. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan het historische pand. Ook de authentieke rode brievenbus krijgt haar verdiende ereplek naast het stadhuis terug! Schildersbedrijf Adriaan Ooms restaureerde het object met historische waarde.

Schildersbedrijf Adriaan Ooms uit Nieuwpoort

 

Zo’n 40 jaar gelden startte Adriaan Ooms zijn eigen schildersbedrijf. Al gauw was hij AF-gecertificeerd. Wat inhield dat hij over alle vak-en bedrijfstechnische diploma’s beschikte en voldeed aan de kwaliteitsnormen voor AF-erkende schildersbedrijven. Inmiddels bekend onder het predicaat OnderhoudNL Garantie, wat inhoudt dat men bij deze erkende bedrijven kan rekenen op kwaliteit, vakmanschap en vertrouwen. Ooms hield zich altijd bezig met het particuliere werk. Soms met personeel, maximaal een man of twee – hij leidde ook een leerling op – maar inmiddels is hij nog maar alleen en zeer selectief in de klussen die hij aanneemt. Want, het merendeel van zijn arbeidsjaren, die heeft Ooms al wel achter de rug. Hij bouwt nu langzaam af. Desondanks is Ooms nog altijd een zeer bekwame vakschilder die veel plezier haalt uit de werkzaamheden die hij verricht.

Restauratie van de gietijzeren brievenbus

 

Om het oppverlakte te egaliseren heeft Ooms de brievenbus laten stralen en vervolgens in een primer laten spuiten. Voor een goede hechting zette hij hem in een grondlaag met Wijzonol Uni Primer. Beschadigingen vulde hij op met een twee componenten product, om de brievenbus vervolgens tweemaal in rosé voor te lakken met een alkyd grondlak. Daarna lakte hij het geheel zorgvuldig af met de LBH SDT Ultra Hoogglans. Sommige delen zelfs twee keer. Voor de rozetten gebruikte Ooms een goudgele kleur lak, waarna hij ze met bladgoud beplakte. Het resultaat is prachtig. De brievenbus ziet er weer uit als nieuw!

Rozetten met bladgoud

 

“Als wat oudere schilder – nu zonder personeel – was ik eerder altijd fan
van een ander ambachtelijk Nederlands verfmerk.
Op advies van Simonis Rotterdam ben al enige tijd geleden overgegaan op Wijzonol.
Hier geniet ik nu ook van.
De lak heeft een hele hoge aanvangsglans, zeer soepele verwerking
en goede droging bij lage temperaturen.
Kortom, goed om mee te werken!”

Adriaan Ooms

 

Meer inspirerende projecten

Vragen? Neem contact met ons op.

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

business-growth

Duurzame muren geverfd

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Gerestaureerde brievenbus krijgt verdiende ereplek naast stadhuis Nieuwpoort

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.