fbpx

Andries de Geest

Kleurspecialist bij Wijzonol

“Geel”

Kleur is meer… Geel

Geel is een primaire hoofdkleur en bevindt zich in het warme gedeelte van de kleurencirkel. De secundaire (tegen)kleur van geel is violet. Eigenschappen die bij een gele kleur horen zijn o.a. fris, vrolijk, actief, opvallend, aandacht vragend.

Activeert en stimuleert

Het zal duidelijk zijn waarom wegwerkers of verkeersregelaars overwegend geel geaccentueerde kleding dragen, het valt natuurlijk enorm op en heeft gelijk onze aandacht. Geel is namelijk de kleur uit het kleurenspectrum die wij als meest intens ervaren. Geel “de Trendkleur van 2015” brengt de zomer en daarmee warmte en vrolijkheid in je interieur. Maar maak het niet te gek met deze kleur en hou het op details (een kastje, kruk of kussens). In een wat donkere nis of hal kunnen gele vlakken de somberheid wel ophelderen. Maar in een leefruimte waar men vaak en lang verblijft, kan teveel en te fel geel onrust en irritatie opwekken. Wel geschikt is deze kleur voor ruimtes waar bijv. sport bedreven wordt; zijn krachtige en drijvende eigenschap kan de prestaties van de beoefenaars tot grote hoogte brengen! Voor speelpaleizen is geel ook een uitgelezen kleur, het activeert en stimuleert de creativiteit van het speelgedrag. Geel heeft sowieso door zijn opvallende en vrolijke uitstraling een grote aantrekkingskracht op kinderen, en is dan ook een veel gebruikte kleur voor logo’s van fabrikanten en winkels van op kinderen gerichte artikelen (vaak in combinatie met rood). Ook voor acties, aanbiedingen en het attenderen van de consument op voordeel is geel de aangewezen kleur.

Tour de France

In de mode komen we geel uiteraard vooral tegen in de lente en zomer en is dan ook heel breed toepasbaar, van t-shirt, broek, jurkje en hoed tot tas, armband en schoen. We zijn blij met de zomer, de zon en ons zelf en dat willen we laten zien ook! Voor een meer ingetogener/chique uitstraling is okergeel een uitstekend alternatief. Deze kleur legt een link naar goud en geeft ons een gevoel van geluk en rijkdom. Sommige ouderen onder ons kunnen bij het zien van okergeel nog steeds de geur terughalen van de aan het eind van de oorlog gedropte broden met die knapperige goudgele korst. Zakelijke besprekingen of bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek in gele kleding of omgeving is een afrader, de kleur heeft een concentratie verstorende werking en werkt ergernis in de hand.

Ook in de sport speelt geel vaak een voorname rol. Daar hebben we natuurlijk de gevreesde gele kaart, en in de tour de France is geel een belangrijk fenomeen in de vorm van de trui. Om de tour wat levendiger te maken heeft de krant L’Auto die de tour in 1903 oprichtte in 1919 de gele leiderstrui geïntroduceerd. De kleurkeuze is uiteraard geen willekeur geweest want deze krant werd gedrukt op geel papier. Op 16 juli 1951 was Wim van Est de eerste Nederlander die de trui mocht dragen, jammer genoeg viel hij de volgende dag tijdens de afdaling van de Col d’Aubisque in een ravijn en kon de tour niet afmaken.

Gele zwembroek

Geel is onlosmakelijk verbonden aan Pasen, en dat is niet toevallig. Het feest van de wedergeboorte is altijd in de lente en dat is de periode dat alles wat lichter gaat worden, alles gaat groeien en bloeien en er ontstaat nieuw leven. Dat is waar o.a. de narcis en het kuiken symbool voor staan. Het paasei is daar een uitvloeisel van en de paashaas is waarschijnlijk ooit ergens uit een hoge hoed gesprongen.

Helaas is geel ook gerelateerd aan Judas, de verrader van Jezus. Daaraan dankt de kleur zijn associatie met ontrouw afgunst en jaloezie. Dat is ook de reden waarom sommige mensen het niet waarderen gele bloemen te krijgen en ze uiteraard ook niet geven. Tot slot nog een paar weetjes over deze kleur: iemand die veel over deze kleur droomt, meent aandacht te kort te komen; gele auto’s raken minder snel betrokken bij ongevallen en baby’s huilen vaker in een gele omgeving.

Geel, een zeer aanwezige kleur die altijd opvalt en lang op ons netvlies blijft hangen, denk maar aan die zanger in die gele zwembroek!

Meer kleurinspiratie

Kleurtrend
Kleurtrend
Kleurtrend

Altijd de laatste kleurtrends in je mailbox?

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Geel

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.