fbpx

Rijksmonument Huize Lindenoord in Wolvega

Rijksmonument Huize Lindenoord in Wolvega

Project

Rijksmonument Huize Lindenoord in Wolvega

Opdrachtgever

Rijksmonument Huize Lindenoord

Schilder

Tichelaar Schilders uit Heerenveen

Rijksmonument Huize Lindenoord in Wolvega

Het eeuwenoude Huize Lindenoord in Wolvega (Fr.) wordt na jaren anti-kraak grondig gerestaureerd. Een flinke uitdaging voor Tichelaar Schilders uit Heerenveen die het landhuis in authentieke staat gaat herstellen met Wijzonol verf en dubbel monumentenglas.

Huize Lindenoord, gebouwd in 1625, had in voorgaande eeuwen een statige uitstraling dat past bij een landhuis. Gelegen in een groot park met jachtslot straalde het karakter uit. Maar de grandeur verdwijnt als park en slot plaats maken voor de uitbreiding van Wolvega. Sinds 1938 is het drie verdiepingen tellende landhuis eigendom van de gemeente Westellingwerf. Eerst als gemeentehuis en tussen 1977 en 1997 als locatie voor waterschap De Stellingwerven. Sinds die tijd heeft de gemeente gezocht naar een nieuwe verhuurder. Om verloedering tegen te gaan wordt het anti-kraak verhuurd, maar veel soelaas biedt dat niet. De zalen, waaronder de oude burgemeesterskamer en de historische keuken in het souterrain ogen zwaar verwaarloosd. Na zestien jaar komt eind oktober een nieuwe huurder in Lindenoord. Een grootscheepse renovatie is noodzakelijk om het (inmiddels) rijksmonument in ere te herstellen.

Buitenkans

‘Een buitenkans voor Tichelaar Schilders uit Heerenveen die ruime expertise heeft met historische restauratieprojecten en de opdracht via aanbesteding verwierf. Wijzonol leverde het verftechnisch advies. ‘Als ik in het bestek vrije keus heb, kies ik bij voorkeur voor Wijzonol. De prijskwaliteit verhouding is goed en als je iets nodig hebt, wordt het snel geregeld. Je bent er geen nummer,’ vertelt eigenaar Jan Tichelaar. De relatie met Wijzonol gaat terug tot in de jaren zestig. ‘Mijn vader deed toen veel verfprojecten samen met Van Wijhe senior in de Noordoostpolder en ik heb als leerlingschilder stage gelopen bij het bedrijf in Zwolle.’

Rijksmonument

Omdat Lindenoord rijksmonument is, zijn Tichelaar en Wijzonol gehouden aan strenge regels. Om de authentieke uitstraling zoveel mogelijk te laten terugkeren moet al het schilderwerk met de kwast worden uitgevoerd en is rolapplicatie verboden. Vooral het verven van de oude ornamenten en historische luiken is bewerkelijk. Het vervangen van enkel glas voor dubbel monumenten glas plaatst Tichelaar voor een extra uitdaging, vooral omdat al het werk in kort tijdsbestek moet plaatsvinden. vaste stof gehalte Daarbij kan Tichelaar in ieder geval vertrouwen op de kwaliteit van Wijzonol. Voor binnen is gekozen voor de Aqua Hechtprimer, Aqua Zijdeglans en de Wijzotex Extra Mat vanwege de authentieke ‘kraakmatte’ uitstraling en goede reinigbaarheid. Buitenom wordt LBH Grondlak HV en LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak aangebracht. Tichelaar werkt graag met deze verfproducten. ‘De vaste stof gehalte van de LBH verfproducten is verbeterd in 2010. Daardoor lijkt het of je een hele dikke, volle laag aanbrengt, maar in werkelijkheid is het juist dunner. Ik heb er nog nooit klachten over gehad van mijn schilders en dat geeft een goed gevoel.’

“Als ik in het bestek vrije keus heb, kies ik bij voorkeur voor Wijzonol”

Eigenaar Jan Tichelaar

Meer inspirerende projecten

Vragen? Neem contact met ons op.

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

business-growth

Duurzame muren geverfd

Beoordeel dit product
Reviews over
Rijksmonument Huize Lindenoord in Wolvega

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.