Je ziet het steeds vaker voorbij komen, mensen die projecten delen van het upcyclen van oude meubels. Alleen, wat is upcycling precies en wat is het verschil tussen upcycling en recycling?
Wanneer je een item recycled wordt het materiaal opnieuw gebruikt. Bij een upcycle project wordt het item voor hetzelfde doeleinde gebruikt. Het materiaal wordt opgeknapt en gerepareerd waar nodig. Denk bijvoorbeeld aan een oude kast waar je op uit gekeken bent. Je kunt ervoor kiezen om het meubel weg te doen, of juist te upcylen. Hierbij herstel je de mankementen, bijv. een schroef die mist of een onderdeel wat stuk is repareer je. Met een likje verf ziet de kast er weer als nieuw uit en kan het jaren mee. We delen 5 redenen waarom upcycling waardevol is en een duurzame impact geeft.
1. Duurzaamheid als drijfveer voor jouw upcycle project
Het upcyclen van meubels draagt bij aan een duurzamere levensstijl. In plaats van oudere meubels weg te gooien, kunnen ze worden getransformeerd tot iets nieuws en waardevols. Zo zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig om een nieuw meubel te produceren. Door te upcyclen, draag je bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en verminderen we onze ecologische voetafdruk.
2. Uniek en persoonlijk
Spullen hebben vaak een persoonlijke waarde. Een van de meest opvallende voordelen van meubels upcyclen is de mogelijkheid om unieke, gepersonaliseerde stukken te creëren. Elk meubelstuk vertelt een verhaal en krijgt een nieuwe betekenis wanneer het wordt omgevormd tot iets nieuws. Of het nu gaat om het overspuiten van een oude kast, het herstellen van een versleten stoel of het combineren van verschillende stukken tot een geheel nieuw ontwerp, upcyclen stelt je in staat om een persoonlijk tintje toe te voegen aan je leefomgeving.
3. Budget vriendelijk
Naast de milieuvoordelen biedt meubels upcyclen ook financiële voordelen. Het aanschaffen van nieuwe meubels kan duur zijn, maar door bestaande stukken te upcyclen, kun je geld besparen. Tweedehands meubels zijn vaak goedkoper verkrijgbaar en met een beetje creativiteit kunnen ze worden omgetoverd tot hoogwaardige, eigentijdse stukken. Het is een win-winsituatie: je bespaart geld en draagt bij aan een duurzamere levensstijl.
Voor het upcyclen van dit kastje is Wijzonol Hechtprimer en Wijzonol Zijdeglanslak gebruikt. Dit is ideale verf voor houten ondergronden. De verf is op watergedragenbasis en geeft geen geuren af. Ook is de verf makkelijk te verwerken.
4. Jouw persoonlijke stijl; Kleurrijke creaties
Upcyclen daagt je creativiteit uit. Het proces van heroverwegen en hergebruiken stimuleert innovatief denken. Oude materialen en meubels kunnen worden omgezet in onverwachte kunstwerken. Het is een manier om je eigen stempel te drukken op je interieur, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Laat je verbeelding de vrije loop en ontdek de artistieke waarde van het hergebruiken van materialen.
Bij dit upcycle project is gekozen voor de kleur P06050. De zijdeglanslak zorgt voor een chique uitstraling. Deze kleur komt uit het kleurconcept Most Loved Twelve en is een van de twaalf meest geliefde Rust- en balanskleuren. Lees in de blog Upcyle met Wijzonol hoe je een meubel kunt upcyclen.
5. Bewuste keuzes
Meubels upcyclen bevordert ook bewust consumeren. In plaats van impulsief nieuwe stukken te kopen, nemen upcyclers de tijd om bestaande items te heroverwegen en nieuw leven in te blazen. Het vermindert de drang naar wegwerpcultuur en moedigt aan tot een meer doordachte benadering van het bezitten van spullen.
Aldus, upcycling is een waardevolle manier om spullen te vernieuwen en her te gebruiken. Het geeft een duurzame impact op materialen en het bewust omgaan met spullen. Het is een kleine stap die een groot verschil kan maken voor zowel jouw interieur als voor een duurzame toekomst. Upcycle jouw meubel en lees het stappenplan in de blog Upcycle met Wijzonol.
Wil je meer lezen over duurzaamheid? Ga verder naar de duurzaamheidspagina van Wijzonol.Â