fbpx
Wijzonol afplaktape

Wat is geschikte afplaktape, zonder dat ik de ondergrond beschadig?

Per ondergrond of verftype is er tegenwoordig afplaktape. Veelal zijn deze gerangschikt op kleefkracht en de duur dat de tape kan blijven zitten. Overzichtelijk in diverse kleuren zoals gold/geel, rood, blauw, paars en groen verkrijgbaar.

Welke afplaktape is de beste?

Wat is een goede schilderstape? De ene masking tape is de andere tape niet. Maar is de professionele schilderstape zoals Tesa en Kip nu echt beter dan afplaktape uit een budgetwinkel? Naast wensen en eisen staat of valt alles met de combinatie van ondergrond, verf en tape.

Zorg voor de juiste afplaktape bij de juiste klus door jezelf goed te informeren welke  masking tape je nodig hebt voor jouw ondergrond om die strakke lijnen in je verfwerk te maken. In dit artikel vertellen we je meer over de soorten afplaktape en welke tape je wanneer nodig hebt.

Welke afplaktape gebruiken schilders?

Voorheen was het simpel. Je had alleen crêpe-tape / masking tape en die werd dan ook voor alles gebruikt. Nu gebruikt de schilder deze alleen nog maar voor bijvoorbeeld stucloper vast te zetten. Tijdens de verfklus gebruikt de schilder verschillende soorten afplaktape. De meeste schilders gebruiken gele afplaktape of blauwe afplaktape. De tape geel of gold staat garant voor strakke en scherpe lijnen. Daarnaast kun je deze tape een tijdje laten zitten en niet geheel onbelangrijk. Gele tape laat geen lijmresten achter en is eenvoudig te verwijderen.
Moeten er een kwetsbare ondergrond zoals behang, papier of pas aangebrachte verf afgeplakt worden dan wordt er gekozen voor een paarse afplaktape. Deze is speciaal ontwikkeld hiervoor en heeft dan ook een minder harde kleefkracht. Zo kan bijvoorbeeld behang gewoon geschilderd worden met strakke lijnen.

Strakke verflijnen maken zonder veel moeite

Strak schilderwerk geeft een prachtig resultaat waar je nog jaren van kunt genieten. Door het afplakken met de juiste tape te doen kun je eenvoudig strakke verflijnen aanbrengen zonder al te veel moeite. Zorg voor de juiste tape en de juiste verf en je bent verzekert van een strakke lijn op de muur, deur of ramen.

De juiste afplaktape voor de juiste ondergrond.

Zoveel verfklussen, zoveel verschillende soorten schildertape of masking tape kun je inmiddels in de winkel terugvinden. Gelukkig kun je aan de verschillende kleuren al vaak snel zien welke tape je nodig hebt voor jouw verfklus. Hoewel je, volgens de verpakking, sommige afplaktape maanden kunt laten zitten op je schilderwerk, adviseren we om zodra je klaar bent met het aanbrengen van de verf, de tape te verwijderen. Hoe langer de tape blijft zitten, des te lastiger is het om de oppervlakken strak en lijmvrij te houden.

Afplaktape voor ruwe ondergronden

Voor ondergronden, zoals stenen of grof stucwerk is er ook geschikte tape. Deze is elastischer dan gewone afplaktape. Hierdoor kun je de tape beter aandrukken en krijg je een betere hechting. Hierdoor kan de verf niet onder de tape doorlopen en krijg je naast de stenen of grof stucwerk toch een strakke lijn. Tape voor ruwe ondergronden herken je meestal aan de blauwe kleur en is geschikt voor binnen en buiten.

Wil je zeker weten dat er geen verf onder de tape loopt op je gestructureerde ondergrond? Kies dan voor bijvoorbeeld Frogtape of Kip Ultra Sharp 3301. Deze hebben een speciale samenstelling waardoor de verf niet onder de tape loopt. Meer weten of tips nodig? Vraag het de medewerkers van een Wijzonol Verkooppunt.

Afplaktape voor kwetsbare ondergronden

Kwetsbare ondergronden zoals behang en ondergronden niet net geschilderd zijn hebben een masking tape nodig die niet teveel kleefkracht heeft. Door de geringe kleefkracht weet je zeker dat je de pas geschilderde of kwetsbare ondergrond niet beschadigt. Deze tape is meestal paars van kleur en perfect om bijvoorbeeld een lambrisering of scherpe vlakken te verven op een net geverfde muur. Het beste kun je deze afplaktape verwijderen zodra je klaar bent met verven.

Afplaktape voor gladde ondergronden

De meeste schilderstape die je nodig hebt is voor gladde ondergrond. Hiermee plak je muren maar ook de deur, het kozijn en de ramen af. Ga je verf spuiten? Kies dan voor een tape met folie eraan. Hiermee kun je eenvoudig afplakken en afdekken in één keer. Voor standaard gladde ondergronden zoals stucwerk, hout en kunststof kun je het beste kiezen voor schilderstape geel/goud. Deze schilderstape is verkrijgbaar in verschillende breedtes en staat garant voor een strakke lijn op je muren, deur of andere ondergrond met geen of weinig structuur. Verwijderen gaat eenvoudig en deze tape laat geen lijmresten achter.

Top 3 beste schilderstape

Met stip op 1. Schildertape geel of goud.
Dit is een goede afplaktape die op vele plekken inzetbaar is. Afplakken met geel/goud gaat het beste op een gladde ondergrond. Met deze schilderstape krijg je een strakke lijn op je schilderwerk zoals muren, deuren en ramen. Met deze kun je bijna een eindresultaat van een vakschilder evenaren.

Een goede tweede is Frogtape of de rode tape van Kip (de Kip Ultra Sharp tape 3301)
Deze schildertape is geschikt voor op zowel vrijwel alle ondergronden. Nadat de schilderstape in aanraking komt met de verf ontstaat er een soort extra laagje tussen de tape en de verf zodat er geen verf onder de tape kan komen. hierdoor heb je altijd een scherpe lijn op bijvoorbeeld de muren. Let op: De frogtape kan alleen in combinatie met watergedragen verf of muurverf gebruikt worden.

Last but not least is de schilderstape voor de kwetsbare ondergronden zoals behang en die pas geverfde muur niet weg te denken bij een verfklus. Deze schilderstape is geschikt op een muur die pas geschilderd is of wanneer behang overschildert moet worden. Door de geringe kleefkracht kun je deze tape eenvoudig plakken en weer verwijderen. Hierdoor laat je deze tape ook niet maanden zitten, maar kun je deze schilderstape het beste verwijderen meteen nadat de verf is aangebracht.

Tips om goed af te plakken.

 • Zorg voor de juiste afplaktape voor jouw verfklus. Zorg dat je schilderstape of masking tape geschikt is voor jouw verfklus. Gebruik indien nodig verschillende soorten schildertape.
 • Werk zorgvuldig. Neem de tijd om goed af te plakken. Druk de tape goed aan.
 • Klaar met de verf? Verwijderen van de tape doe je het beste ook zorgvuldig. Trek de tape zachtjes in een kleine hoek los.

Strakke hoeken verven met afplaktape voor hoeken.

Ja, het kan echt. Strak afplakken in een hoek met een rol schildertape is nog best lastig. Daarom zijn er diverse leveranciers die hoekjes tape op de markt gebracht. De afplaktape hoekjes zijn van top kwaliteit tape en geschikt voor een 90° hoekvorm. Ideaal voor het snel, recht en eenvoudig afplakken van hoeken.

Schilderstape verwijderen. Zo doe je dat!

Schilderstape verwijderen is niet heel moeilijk. Verwijder de tape zo snel als mogelijk en trek de tape rustig in een hoek van 45 graden van de ondergrond. Door schilderstape verwijderen onder een hoek je doen voorkom je dat er verf meegaat.

Gerelateerde producten
Wijzonol Muurverf Extramat BIOseries
Bekijk dit product
Voordelen
 • Volledig mat
 • Uitstekend reinigbaar
 • Geen banen zichtbaar
Wijzonol Matlak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Sneldrogend
 • Bestand tegen handvet
LBH SDT Ultra Hoogglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekende buitenduurzaamheid tot 12 jaar
 • Zeer hoge aanvangsglans & bijzonder lang glansbehoud
 • Uitstekende verwerkings- en drogingseigenschappen
Wijzonol Muurverf Extra Reinigbaar
Bekijk dit product
Voordelen
 • Extra goed reinigbaar
 • Perfect dekkend
 • Mat
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.