Deuren verven is een geweldige manier om je huis een opfrisbeurt te geven. In dit artikel lees je hoe je deuren het beste kunt schilderen en welke verf je hiervoor kunt gebruiken. Uiteraard vertellen we je, in een handig stappenplan, ook hoe je een deur verven het beste aanpakt.
Hoe kies je de juiste kleur voor je deuren?
Als je een deur gaat verven, is het belangrijk om ook de rest van de omgeving mee te nemen in je kleurkeuze. Om ervoor te zorgen dat de deur perfect aansluit bij de rest van de kamer of omgeving, moet je rekening houden met verschillende factoren zoals de kleuren op de muur, van de steen, de kozijnen, het plafond en de vloer. Ook is de lichtinval van invloed op de kleurbeleving.
Hoe kies je de juiste kleur voor de deur?
Kleuren in huis zijn dé manier om een sfeer te bepalen en het mooiste resultaat qua woongenot te creëren. De juiste kleuren dragen daar voor een groot deel aan bij. Bij Wijzonol werken de beste kleurmakers van Nederland ze hebben de meest geliefde kleuren voor binnen en buiten voor je op een rijtje gezet.
Maar hoe kies je niet de perfecte kleur voor je deur en de rest van je huis. In drie stappen kun je de perfecte kleur vinden. En mocht je het zelf lastig vinden om de juiste kleuren te combineren? Ga dan eens langs bij de kleurexperts bij jou in de buurt.
Stap 1: Zoek inspiratie op internet en in woonbladen. Kies een kleur die bij de rest van de ruimte past.
Stap 2: Maak een proefvlak om te zien of je kleurkeuze goed is. Bekijk het proefvlak op verschillende momenten van de dag i.v.m. de lichtinval.
Stap 3: Als je tevreden bent, schilder dan alle deuren.
Hoe verf ik een deur?
Verf een deur in een handomdraai met behulp van deze stapsgewijze instructies. Kies een mooie, heldere kleur voor een opvallende deur of ga voor een neutrale, rustige kleur als je liever een subtielere look wilt bereiken. De deur zwart verven hoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Wanneer je klaar bent, zal je versteld staan van het verschil!
Deur verven. Tips en een stappenplan!
Stap 1: voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je alle spullen in huis hebt en centraal bij je in de buurt hebt liggen. Denk naast verf ook aan onder andere kwasten, een geschikte roller, schuurpapier, een schuurblokje, stofmasker, een poetsdoek voor als je verf morst, tape, vulmiddel en gereedschap.
Ontvetten
Verwijder scharnieren, slotplaten en deurbeslag zo veel als mogelijk. Deuren worden dagelijks veel gebruikt en aangeraakt. Daarom is ontvetten en schoonmaken Ă©Ă©n van de belangrijkste dingen om mee te starten. Verwijder vuil en ontvet de deuren door ze met een sopje van schoon water en ontvetter zoals een verfreiniger of scheutje ammoniak af te nemen. Laat goed drogen of veeg droog met een schone, vetvrije doek.
Schuren en reparaties uitvoeren
Verwijder loszittende verf. Schuur zorgvuldig de deur met een schuurblokje en schuurpapier of gebruik een (delta) schuurmachine. Laat het schuurpapier zijn werk doen en vervang het wanneer je merkt dat je steeds meer kracht moet zetten om hetzelfde schuurresultaat te behalen. Wees voorzichtig bij de overgang naar het glas. Schuurpapier en glas geeft namelijk krassen.
Wanneer je de deur volledig hebt geschuurd, is het tijd om de deur te controleren op beschadigingen en eventueel houtrot. Zeker een buitendeur kan last hebben van vocht en houtrot. Werk gaten, scheuren en oneffenheden bij met de juiste producten zoals kit en plamuur.
Wanneer het vulmiddel goed droog is, kan je de kozijnen nogmaals schuren zodat alle reparatieplekken glad worden en niet meer zichtbaar zijn in het schilderwerk. Klaar met plamuren en kitten? Laat alles goed drogen voordat je verder gaat met stap 2.
Stap 2: Grondlaag aanbrengen
Onbehandelde ondergronden hebben eerst een goede grondlaag nodig. Deze basis is belangrijk voor de hechting met de eindlaag en dus het uiteindelijke eindresultaat. Bezuinig niet op grondverf en laat je goed informeren over de juiste basis voor jouw deuren. Stem je grondverf en de kleur hiervan ook af op de eindlaag.
Grondverf aanbrengen
Plak eerst de delen waar je geen verf op wilt hebben af met geschikte tape en maskeerpapier.
Breng de grondverf, in een kleur die bij de afwerklaag past, aan met een kwast of roller. Grondverf zorgt voor een goede hechting en brengt de eventuele vergeten grote oneffenheden, naden en kieren goed in beeld.
Breng de verf zorgvuldig aan en schilder van boven naar beneden. Verdeel de verf goed en gelijkmatig. Breng voldoende laagdikte aan om strepen te voorkomen en laat deze laag goed drogen. Verwijder na het verven van de deuren meteen de tape en doe dat onder een hoek van ongeveer 45 graden om beschadigingen te voorkomen.
Laatste check
Nadat de grondverf aangebracht en droog is kun je heel goed zien of er nog oneffenheden, kieren of scheuren zijn die bijgewerkt moeten worden. Misschien is er een zakker ontstaan bij het aanbrengen van de primer of zit er een kwasthaar in de laag. Al deze plekken kun je nu nog bijwerken en plamuren voordat je verder gaat met het schilderen van een deur.
Stap 3: Deuren schilderen
Nadat alle voorbereiding zoals hierboven zijn uitgevoerd kun je beginnen met het schilderen van de eindlaag. Kies de juiste producten. Kies de glansgraad die jij het mooiste vindt. Bij een Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt kun je voorbeelden bekijken van alle beschikbare glansgraden. Bezuinig niet op kwasten, rollers en schilderstape. De kwaliteit hiervan bepaald het eindresultaat meer dan je zou denken.
Gebruik voor een binnendeur een watergedragen verf zoals Wijzonol Aqua. Deze krasvaste lak vergeelt niet en is eenvoudig aan te brengen. Een mooi eindresultaat is met deze lak zeker haalbaar. Voor een buitendeur zijn lakken zoals de Wijzonol LBH lijn uitstekend geschikt.
Schoonmaken
Maak de deur en de omgeving zorgvuldig stofvrij met de stoffer en daarna met een kleefdoekje. Plak met geschikte schildertape en maskeerpapier de ondergrond af die je niet wilt schilderen. Zet de deur vast zodat je de gekozen lak eenvoudig kunt aanbrengen zonder dat de deur blijft bewegen.
Aflakken met de eerste laag
De deur staat nu klaar voor de eerste laklaag. Roer de verf goed door voordat je deze gebruikt en breng hem zorgvuldig aan op de deur. Schilder altijd met de houtnerf mee!
Breng de verf met een kwast en/of roller voldoende aan van boven naar beneden. Verdeel de ondergrond in vlakken en verdeel de verf goed. Rol indien mogelijk de verflaag nog een keer van beneden naar boven af met een lakviltroller. Laat goed drogen.
Tweede laklaag korte voorbereiding
Nadat deze verflaag goed droog is kun je de tweede verflaag aanbrengen. Voordat je dat doet is het verstandig om eerst de verflaag licht en zorgvuldig te schuren. Schuur met een schuurmatje de laatste ongelijkheden glad. Klaar met schuren? Mooi! Maak alles dan stofvrij met de stoffer of een vochtig schoon doekje. Verwijder de allerlaatste restjes stof met een kleefdoekje.
Aflakken van de tweede laag
Breng de tweede eindlaag aan op de deur. Dit kan op dezelfde manier als de eerste verflaag. Verf wederom van boven naar beneden en met de houtnerf mee. Laat daarna goed drogen. Hou er rekening meer dat verflagen minimaal 1 week nodig hebben om volledig uitgehard en belastbaar te zijn.
Plaats de grepen en scharnieren pas terug als de verf goed droog is en neem daarna de deuren pas weer in gebruik. De laklaag heeft ongeveer een week nodig om helemaal uit te harden.
Wat schilder je eerst: kozijn of deur?
Of je nu een binnendeur of een buitendeur gaat schilderen. De vraag die de meeste mensen dan stellen is: Wat schilder ik eerst? De deur of het kozijn?
Om naar buiten draaiende deuren te verven is het meest praktische om eerst het kozijn te verven. Op deze manier kun je de sponning en de zijkanten van de deuren verven.
Wanneer die verflaag droog is, kun je de buitenkant van de deur verven.
Deur verven zonder strepen. Hoe doe je dat?
De meeste mensen willen strak geverfde binnendeuren en buitendeuren als ze een deur schilderen. Wat is het geheim voor verven zonder strepen? Hoe kun je een deur verven zonder strepen? Met deze tips lukt het jou ook!
Of je nu oude deuren of nieuwe deuren gaat verven. Het verven van een deur kan streeploos als je zorgt voor een goede voorbereiding en daarom adviseren we je de volgende punten:
Breng voldoende verf aan en verdeel deze goed.
Verf moet kunnen vloeien om een strakke eindlaag te kunnen vormen. Een goede verdeling van de verf zorgt ervoor dat je geen zakkers krijgt.
Bezuinig niet op materiaal
Goede verf heeft goede materialen nodig. Bezuinig niet op tape, kwasten en rollers.
Werk nat-in-nat
Deze schildersterm betekent dat je wanneer je de ondergrond in vlakken gaat verdelen, de vlakken Ă©Ă©n voor Ă©Ă©n geschilderd worden. Om de overgangen tussen de vlakken onzichtbaar te houden zorg je ervoor dat de verf van vlak 1 nog nat is zodat je met vlak 2 een kleine overlap kan maken voor een optimale dekking.
Gebruik je sinds kort watergedragen lakken?
Heb je nog niet zo vaak met watergedragen verf gewerkt? Breng dan iets meer verf aan dan je gewend bent. Lak op waterbasis kun je beter iets sneller verwerken dan lak op terpentinebasis. Breng de verf voldoende aan, verdeel gelijkmatig, werk af en laat drogen.
Aanbrengen, goed verdelen en afblijven!
Vaak zijn we geneigd om zakkers en andere oneffenheden die we zien tijdens het schilderen, meteen bij te willen werken. Zeker bij watergedragen lak op bijvoorbeeld binnendeuren met panelen zien we dit vaak. Toch is het beter voor een strak eindresultaat om niet te lang in de natte laag te blijven rollen en strijken en de zakker voor lief te nemen. Nadat de laklaag droog is kun je deze wegschuren en bijwerken.
Laat je inspireren bij een verkooppunt bij jou in de buurt