fbpx

Factoren die de glansbeleving en meting kunnen beïnvloeden

Een belangrijke factor die de glansbeleving kan beïnvloeden is het type ondergrond. Wanneer er één laag hoogglans over diverse grondverven of oude verflagen gezet wordt, kan hier een andere glansindruk door ontstaan. Een hoogglanzende lak (LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak) over grondlak (LBH Grondlak HV of LBH 4SO Grondlak) geeft het meest optimale resultaat. Wanneer de hoogglanzende aflak over een gewone grondverf wordt aangebracht dan kan de glans zgn. ‘wegzakken’ en zal de glansprestatie lager zijn.

Applicatiemethode en ondergrondstructuur

Ook het gebruik van verschillende applicatievormen kan een invloed hebben. Bij spuiten, kwasten of rollen worden 3 verschillende oppervlakte structuren verkregen. Deze structuren zorgen elk voor hun eigen visuele glansbeleving. Wanneer deze technieken naast elkaar zijn toegepast, bijvoorbeeld op een deur en een kozijn, kan een andere glansbeleving ontstaan van één en hetzelfde product. Daarnaast beïnvloedt de structuur ook de glansmeting omdat er geen evenredige reflectie is.

Gebruik verdunning of aangebrachte droge verflaagdikte

Het gebruik van verdunning kan afhankelijk van de kwaliteit van de verdunning en de toegevoegde hoeveelheid de glansprestatie negatief beïnvloeden. Het verdient de voorkeur een hoogglanzende aflak voor een optimale glansprestatie niet te verdunnen.
Ook de droge verflaagdikte van de toegepaste verven zal bepalen wat de glansprestatie zal zijn.
Een te dun aangebrachte hoogglanzende aflak zal een lagere glansprestatie leveren. Ook de totale droge laagdikte van het verfsysteem is bepalend. Hoe meer ‘body’ hoe hoger de glansprestatie.

Glans meten

Bij glansmetingen in de praktijk is het zeer belangrijk dat er gekeken wordt naar de ondergrond. Applicatie-effecten en ondergrond effecten (grove nerf, poriën, etc.) zullen de meting negatief beïnvloeden. Daarom moeten ze altijd afgezet worden tegen een aanvangsmeting. De juiste glanswaarde van een systeem kan namelijk alleen voor 100% vastgesteld worden wanneer het oppervlak volledig vrij is van oneffenheden. Glans meten gaat namelijk op basis van reflectie. Het is belangrijk om het type glansmeter waarmee de glans wordt gemeten en de staat van de ondergrond vast te leggen. Daarnaast is er altijd een aanvangswaarde van het systeem nodig. Wanneer de glanswaarde van de eindafwerking niet voldoet aan te afgesproken waarde, zal nader onderzoek moeten plaatsvinden.

Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.