fbpx
welke soorten verf voor de muur zijn er

Soorten verf voor de muur

Muurverf kopen. We hebben het allemaal vast al eens gedaan of zijn het van plan om binnenkort aan te schaffen. Maar wat is de juiste verf voor de muur? Wat is het verschil tussen latex en muurverf? Is saus en latex hetzelfde? Is de goedkoopste verf voor op de muur de beste keuze? Kan ik kiezen voor een duurzaam, milieuvriendelijker alternatief?

Of is voor jou de beste verf voor de muren en plafonds binnenshuis toch de verf die fijn verwerkt en een prima prijs-kwaliteit verhouding heeft? Hoe belangrijk vind je de dekkracht? In 1 keer klaar of verf je liever meerdere lagen om een goed resultaat te krijgen? En wat zijn je wensen met betrekking tot afwasbaarheid? Ga je voor duurzame biobased of voor oud en vertrouwd?

Je bent op zoek naar een goede muurverf en waarschijnlijk ben je al heel veel varianten en opties tegengekomen. In dit artikel vertellen we je alles over welke soorten verf er voor de muur zijn, zodat je de beste keuze kan maken voor jouw verfklus.

Welke verf voor op de muren?

Muren zijn over het algemeen gemaakt van steen, beton of gipsplaat en afgewerkt met stucwerk. Om van je huis een thuis te maken willen we de muren en plafonds graag verven in een kleur die bij ons interieur past. De plafonds die gemaakt zijn van dezelfde materialen verven we graag stralend wit om de ruimte zo groot mogelijk te laten lijken.

Om de muren en plafonds van steen, beton of gipsplaat af te werken kies je een muurverf voor binnen. De meeste mensen kiezen een muurverf die goed dekt en van goede kwaliteit is. Muurverf en plafondverf is hetzelfde. Je kunt dus de muren en het plafond met dezelfde verf schilderen. Wil je weten hoe je een muur het beste kunt verven? Dat stappenplan en meer tips lees je in onze blog.

Welke soorten muurverf zijn er ?

Er is ontzettend veel keuze in muurverf voor binnen. Onderstaand leggen we in het kort de meest voorkomende muurverf soorten uit. Zo kun je zelf goed bepalen welke muurverf voor binnen het beste bij je past. 98% van de muurverf voor binnen is op waterbasis. Maar we beginnen het rijtje met een duurzame, biobased muurverf voor binnen.

Extramat muurverf

Wijzonol-Muurverf-Extramat-BW-10L

Bij Wijzonol hebben we duurzaamheid, milieu en innovatie hoog in het vaandel staan. Daarom hebben we ook een biobased muurverf. De Muurverf Extramat BIOseries is niet van een traditionele muurverf te onderscheiden. Deze biobased muurverf is eenvoudig aan te brengen en heeft een uitstekende dekkracht. Een ander voordeel van deze extra matte muurverf is dat hij een streeploos resultaat geeft. Doordat Wijzonol Muurverf Extramat BIOseries goed bestand is tegen vlekken en ook nog eens uitstekend te reinigen is dit dé perfecte verf voor in een huis waarin geleefd wordt. Deze duurzame muurverf is gemaakt met Biobased Technology en volledig mat. Met deze innovatie laten we zien dat je duurzamer kunt verven zonder verlies van kwaliteit.

Wijzonol Muurverf Mat | Perfect dekkend | Goed Reinigbaar | Vochtregulerend | Matte afwerkingMatte muurverf

De meest gebruikte muurverf voor binnen is matte muurverf. Het voordeel van een matte dekkende muurverf is dat kleine oneffenheden in de muur door deze glansgraad niet opvallen. Of je nu kiest voor een muurverf die mat en schrobvast is. Of liever een latex die mat en goed dekkend is. In het matte muurverf voor binnen assortiment is er van alles verkrijgbaar. Door te kiezen voor een goede verf met een goede dekking in een matte afwerking heb je een gebruiksvriendelijke verf in huis die ook na het aanbrengen veel gemak geeft.

Wijzonol Superdek | Voor muren en plafonds | Goed reinigbaar | in 1 x dekkend

1 keer dekkende muurverf

Deze is favoriet bij de meeste mensen. Want minder werk en sneller resultaat. Is alle muurverf in één keer dekkend? Nee, helaas niet. Goedkope muurverf is vaak gemaakt van goedkope inhoudsstoffen en bevatten veel kalk. Dit komt de dekkracht en afwasbaarheid niet ten goede. Zeker wanneer je een nieuwe ondergrond hebt of een donkere kleur wil overschilderen met een lichte kleur heb je twee lagen nodig. Ook als de verpakking zegt; in één keer dekkende muurverf. Uiteraard heb je hier wel verschil in kwaliteit in. Verfsoorten die in 1x dekkend zijn zoals de Wijzonol Superdek. kunnen in 1 keer een zwarte streep voor 95% dekken, maar er zijn ook verfsoorten, die 1x dekkende zeggen te zijn waarbij na 2 lagen 75% van de streep niet meer doorschijnt.

Wijzonol Spacklatex | Makkelijk te verwerken | Lange open-tijd | Aanzetvrij | Volledig matte afwerking

Spackverf

Spackverf is speciaal ontwikkeld voor spack ondergronden. Omdat spack een open structuur heeft, neemt deze de verf ontzettend snel op. Hierdoor kun je bijvoorbeeld strepen krijgen. Spacklatex is mat, heeft een lange open-tijd en deze verf dekt goed. Door de lange open-tijd droogt de verf op het spackwerk minder snel waardoor je minder snel strepen krijgt.

Schimmelbestendige muurverf

Wijzonol Muurverf Extra Reinigbaar | Perfect dekkend | Extreem goed reinigbaar zonder extra cleaner | Matte afwerking

Schimmelwerende of schimmelbestendige muurverf voor binnen wordt vooral gekozen voor in vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders. In ruimtes waar het vaak vochtig is kun je het best een muurverf gebruiken die hier speciaal voor ontwikkelt is. De verflaag vormt dan een schild tegen het vocht. Vocht kan niet ondergrond in, maar aanwezig vocht kan wel uit de muur of het plafond.

Badkamer muurverf

Hierdoor voorkom je, naast goed ventileren, dat er schimmel ontstaat. Door te schilderen met bijvoorbeeld badkamer muurverf kun je de muren in de badkamer (niet de natte cel) het beste van een laag badkamer latex muurverf voorzien. Deze verf dekt goed en is eenvoudig te verwerken.

Latex muurverf

Eerder in dit artikel kon je al lezen dat latex en muurverf hetzelfde is. Een latex muurverf bevat hetzelfde bindmiddel. Dit bindmiddel zorgt samen met pigment en vulmiddel dat de latex een goede dekking hebben en waarbij een nieuwe laag geen problemen geven in combinatie met muurverf. Producten met latex in de productnaam zijn in de meeste gevallen mat qua afwerking. Hierdoor vallen kleine oneffenheden op de wand amper meer op.

Wat is het verschil tussen muurverf en latex?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel simpel: met verfsoorten zoals muurverf en latex verf wordt hetzelfde bedoeld. Tussen muurverf en latex zit vrijwel geen verschil. De term latex komt van vroeger en wordt net als saus, een muur sausen, nog steeds in de volksmond veel gebruikt. Latex is een vloeibaar rubber en halverwege de vorige eeuw gebruikten fabrikanten deze stof om muurverf te produceren.

In de loop der jaren zijn de productietechnieken verder doorontwikkeld en bevatten de muurverven van tegenwoordig doorgaans geen latex meer. Waarom wordt de benaming latex dan nog steeds gebruikt voor muurverf? Latex en saus wordt in de volksmond nog zoveel gebruikt en geassocieerd met kwaliteit dat leveranciers deze benaming nog altijd gebruiken.

Latex wordt nu gebruikt om aan te geven dat het om een muurverf gaat. Of de verf voor de muur die je gaat gebruiken u latex of muurverf heet wil niets zeggen over de kwaliteit of de ingrediënten van het product. Ten slotte is de kwaliteit van de verf van belang. Hoe beter de kwaliteit, des te beter is de dekking en duurzaamheid. Hierdoor hoef je minder lagen aan te brengen en kun je langer genieten van een mooie muur.

Biobased muurverf

Biobased verf. Wat is dat nu eigenlijk? Bij biobased verf de bindmiddel en die in verf zitten gemaakt van reststromen van plantaardige grondstoffen. Deze grondstoffen groeien binnen de levensduur van het product terug, zodat deze nooit uitgeput raken. Met een biobased muurverf belast je het milieu dus een stuk minder. Wil je meer weten over Biobased Muurverf? Dan kan. In ons artikel over Biobased Technology vertellen we je er alles over.

Afwasbare muurverf, reinigbare muurverf of schrobvaste muurverf?

Een mooie muurverf die veel gekozen wordt, zijn muurverven die goed schoon te maken zijn en weinig kalk bevatten. In de winkel, bouwmarkt of de online verf aanbieders lees je vaak termen op de verf emmer zoals: Afwasbaar, goed reinigbaar of afschrobbaar.
Maar wat is nu het beste keuze?

Afwasbare muurverf

Afwasbare verf is eigenlijk muurverf met schrobklasse 3. Dit wil zeggen met een vochtig doekje zonder druk af te vegen. Niet ideaal dus voor in een keuken of gang. Maar helemaal prima bijvoorbeeld als plafondverf. Afwasbare verf is meestal een goedkopere muurverf voor binnen.

Reinigbare muurverf

Reinigbare muurverf voor binnen is een verf voor de muren met schrobklasse 2. Doordat de muren hierdoor af te nemen zijn met een vochtige doek kunnen kleine vlekken eenvoudig weggepoetst worden. Een muurverf uit deze klasse is een echte publieksfavoriet die makkelijk verwerkbaar is. Bovendien zit deze kwaliteit bij veel merken in het assortiment. De perfecte verf voor bijvoorbeeld de wanden en het plafond van slaapkamers. Eenvoudig met verfrollers en een kwast aan te brengen.

Schrobvaste muurverf

Schrobvaste muurverf is een soort verf die erg aan terrein aan het winnen is. Het voordeel van een afschrobbare muurverf voor binnen is dat deze verf, hoewel hij in aanschaf iets duurder is, in beste koop, beste kwaliteit en beste prijs heel veel goed maakt. Afschrobbare muurverf heeft schrobklasse 1 en is ontzettend goed reinigbaar. Dit is de beste latex die er momenteel op de markt is qua reinigbaarheid. Deze verf wordt veel gebruikt in de woonkamer, keuken en ruimtes die veel gebruikt worden.

Goedkope muurverf kopen

Muurverven uit de bouwmarkten zijn meestal goedkopere muurverven. Zeker de huismerken zijn vaak in de aanbieding. Bouwmarkten hebben een ruim assortiment. Hierdoor is de keuze vaak zo groot dat je niet meer weet welke verf voor de muur je het beste kunt kiezen. De echte prijsvechtende muurverf bevat veel kalk en daardoor is de verhouding vulstof, pigment en bindmiddel anders dan wanneer je kiest voor een product van een a-merk zoals Wijzonol.

Gelukkig hebben ook de a-merken op zijn tijd mooie aanbiedingen. Vergelijken van eigenschappen van verf zorgt ervoor dat je goed kunt vergelijken en daarna de juiste keuze kunt maken voor de verf die bij jou klus past.

Is goedkoop duurkoop bij verf voor de muur?

Wanneer je de prijzen van verf vergelijkt zie je veel verschillen. Het goedkoopste blik of emmer is niet altijd de beste keuze. De allerduurste ook niet altijd trouwens. Een goede verf heeft zijn prijs, maar betaalt zich al snel terug door de betere dekkracht, prettige verwerking en een langer en mooier eindresultaat. Je hoeft van deze verf vanwege de goede kwaliteit namelijk minder lagen aan te brengen en minder snel een onderhoudslaag aan te brengen. Dan betaalt die duurdere aanschafwaarde zich al snel terug, want het zijn niet alleen bovenstaande voordelen, maar dus ook minder tijd en minder materiaal zoals kwasten, schildersstape enzovoort. Kies je voor Wijzonol Verf dan weet je zeker dat je een kwaliteitsverf hebt voor een hele goede prijs.

Wat is de beste muurverf?

De beste muurverf is de muurverf die bij jouw wensen, eisen en budget past. Is een goedkope muurverf altijd slecht? Nee, maar wanneer je de muur gaat schilderen met een “duurdere” verf zul je al snel merken dat deze vaak beter dekt en een betere hechting heeft. Zeker wanneer je een plafond gaat schilderen wil je bijvoorbeeld met één laag streeploos klaar zijn. Producten van a- merken zijn daar beter in. Laat je goed adviseren door een verfspecialist zodat je een goede keuze kunt maken. Niet altijd is de duurste verf de beste keuze of nodig. Gelukkig hebben de meeste merken verf voor de muur en plafond in allerlei kwaliteiten en prijsklassen.

Muurverf kopen voor buiten

Voordat je muurverf buiten gaat gebruiken is het verstandig om verfadvies in te winnen van een verfspecialist. Ga naar een Wijzonol verkooppunt in de buurt en laat je daar goed adviseren om te voorkomen dat je niet de juiste verf gebruikt. Ook een stappenplan om muurverf voor buiten aan te brengen kunnen ze voor je maken zodat je zonder problemen aan de slag kunt.

Welke muurverf kun je schoonmaken?

Alle muurverven kun je schoonmaken. De één wat beter dan de andere. Muurverven met schrobklasse 1 is de beste muurverf om schoon te maken. Hierin zijn verschillende varianten verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld Muurverf Extra Mat of de Muurverf Extra Reinigbaar die speciaal voor de keukenmuur is ontwikkeld en zonder aparte cleaner de moeilijkste vlekken verwijderen.

Wat is de beste muurverf voor de keuken?

In de keuken wil je een muurverf die eenvoudig te reinigen is. Ook moeilijke vlekken moeten geen probleem zijn om te verwijderen. Zeker nu er steeds meer gekozen wordt voor een gladde achterwand zonder tegels.

Door te kiezen voor een afschrobbare muurverf ben je al op de goede weg. Maar door te kiezen voor verf die hier speciaal voor is ontwikkeld hou je zeker altijd de muren netjes schoon en afwasbaar. Ook wanneer je kookt met passie 😉
Kies bijvoorbeeld voor de Wijzonol Extra Reinigbaar. Deze verf is speciaal ontwikkeld om zonder extra cleaner moeilijke vlekken zoals koffie, tomaten, wijn en olie te verwijderen. Zo blijven de muren altijd stralend wit, of groen, oker of je meest geliefde kleur.

Wat is de beste afwasbare muurverf?

Vooropgesteld dat en (bijna) geen slechte verf op de markt is, zijn er natuurlijk kwaliteit verschillen. En hoeveel afwasbaar moet een verf zijn. Wanneer je een verf online koopt kun je op het bijgevoegde productinformatieblad bij het product alle informatie vinden. De afwasbaarheid van muurverven worden hierin altijd vermeld in schrobklasse. Wil je meer informatie neem dan contact op met een Wijzonol verkooppunt.

Schrobklasse 1 is het beste afwasbaar. Deze kun je zelfs echt afschrobben. Kies je voor een schrobklasse 3 dan kun je deze verf afvegen met een vochtige doek. Lager dan schrobklasse 3 adviseren we niet. Wat is de beste afwasbare muurverf voor jouw klus? Wijzonol muurverf!

Top 5 beste muurverf producten van dit moment

 1. Wijzonol Muurverf Extra Mat BIOseries
 2. Wijzonol Muurverf Mat
 3. Wijzonol Superdek
 4. Wijzonol Muurverf Extra Reinigbaar
 5. Wijzonol Spacklatex

Ga voor de beste muurverf naar een Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt of bestel je Wijzonol verf online bij één van de geselecteerde aanbieders.

Vind hier het Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt

 

Gerelateerde producten
Wijzonol Latex
Bekijk dit product
Voordelen
 • Goed dekkend
 • Goed reinigbaar
 • Wit, voor muren en plafonds
Wijzonol Spacklatex
Bekijk dit product
Voordelen
 • Volledig matte muurverf
 • Makkelijk te verwerken
 • Aanzetvrij
Wijzonol Badkamer Muurverf
Bekijk dit product
Voordelen
 • Schimmelbestendig
 • Zeer hoge dekkracht
 • Oplosmiddelvrij
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Soorten verf voor de muur

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.