fbpx
hoelang is verf houdbaar

Wat is de houdbaarheid van verf?

Heeft verf een houdbaarheidsdatum?

Wat is de houdbaarheid van verf? Voor veel schilders en doe het zelvers een vraag die blijft spelen. Wijzonol (muur)verven hebben over het algemeen een maximale gebruikerstermijn van 12 tot 24 maanden (in een onaangebroken verpakking). Dit betekent niet dat een verf daarna niet meer geschikt is om aan te brengen. Als een verf koel en vorstvrij wordt bewaard is deze veelal nog jaren te gebruiken. In dit artikel vertellen we je alles over verf bewaren en hoe je kunt zien of de verf nog goed is.

Verf bewaren

Om verf goed te bewaren zodat de verf langer meegaat is het voor elke soort verf belangrijk om donker, droog, vorstvrij en goed afgesloten bewaard te worden.
Is watergedragen verf ( en acryl verf) of muurverf bevroren geweest? Dan is deze niet meer bruikbaar. De eigenschappen van de verf zijn dan verloren gegaan. Dit is onder andere herkenbaar aan een enorm vervelende geur en de verf zal geen gladde substantie meer zijn maar vol klonten zitten.
Bewaar verf daarom altijd op een donkere, stabiele plek waar het niet kouder dan 5 °C wordt en niet warmer dan 25 °C.

Terpentineverdunbare verf

Bij terpentine verdunbare verf die oud is, zal de droogtijd wat langer worden. Oorzaak hiervan is een afnemende werking van stoffen die aan de verf zijn toegevoegd om de droging te bevorderen, de zogenoemde siccatieven in de verf.
Waterverdunbare (muur)verf die niet goed of te lang bewaard is geweest kan na verloop van tijd gaan stinken. Wanneer dit het geval is, is de verf absoluut niet meer bruikbaar.

Dikke laag verf onderin het blik?

Voordat je verf gaat gebruiken moet je deze altijd goed oproeren. Hoe langer de verf bewaard is geweest, des te langer deze moet worden opgeroerd om weer een homogene gladde substantie te worden. Naar verloop van tijd kunnen vaste bestanddelen in de verf zakken naar de bodem van het blik of de emmer. Merk je dat deze bestanddelen op de bodem niet meer op te roeren zijn? Dan is de verf niet meer geschikt om mee te verven.

Watergedragen verf bewaren

Verf bewaren: hoe lang kun je geopende muurverf bewaren?

Verfblikken hebben geen houdbaarheidsdatum op het blik of emmer staan . Meestal staat er wel een productiecode op de verpakking. Vanaf de productie is ongeopende muurverf onder normale omstandigheden 1 tot 2 jaar houdbaar. Is de muurverf al gebruikt en de verpakking aangebroken, dan is de houdbaarheid van verf korter. Zorg er dan wel voor dat de verpakking goed gesloten is en droog en vorstvrij opgeslagen staat.

Terpentinebasis verf bewaren

Net als verf op waterbasis is terpentine basis verf houdbaar. De verf is lange tijd zonder problemen te bewaren. Zorg ervoor dat je ook terpentinebasis verf vorstvrij en luchtdicht bewaard. Controleer voor de nieuwe schilderklus of de verf nog aan je wensen en eisen voldoet. Verderop in dit artikel lees je tips en tricks om de houdbaarheid van verf te optimaliseren.

Velvorming

Bij aangebroken verpakkingen kan het voorkomen dat er velvorming op de verf plaatsvindt. Dit komt doordat deze gaat drogen als er zuurstof bij de verf komt. Sluit een aangebroken blik of emmer met verf dus altijd goed af!
Voorkom dus bij gebruik beschadigingen van het deksel en de sluiting van het blik of de emmer. Het op de kop wegzetten van een blik met verf kan daarbij ook een uitkomst bieden. Het toetreden van zuurstof via de sluiting van het verfblik wordt daardoor voorkomen.

Hoe krijg je geen vel op de verf?

Zodra er zuurstof in het blik kan zal er zich een vel vormen op de verf. Door te zorgen dat verf in een goed afgesloten, passende verpakking bewaard wordt zul je zien dat een vel zich veel minder snel of zelfs niet zal vormen. Door de randen van het blik goed schoon en in vorm te houden voorkom je dat verf uitdroogt. In de praktijk zien we dat veel doe het zelvers hun verfblik openen met een schroevendraaier. Hiermee vervorm je de blikrand waardoor er een hoop lucht bij de verf kan en een vel op de verf op de loer ligt.

Restje verf over. Wat nu?

Natuurlijk wil je het restje verf bewaren voor een volgende klus of om een keer beschadigingen bij te werken. Hoe kun je het beste de verf bewaren? De originele verpakking is te groot geworden, waardoor verf kan gaan indikken en ook een vel op de loer ligt. Door de verf over te gieten in een kleiner blik of goed afsluitbare glazen pot kun je deze verf het beste bewaren. Vergeet niet het kleurnummer, soort verf en het project te vermelden op de nieuwe, vervangende verpakking.

Tip: Maak een verfblik niet open met een schroevendraaier maar gebruik een verfblikopener. Deze voorkomt vervorming van de verpakking, daardoor is er minder kans op een vel op de verf. Verf bewaren gaat hierdoor een stuk makkelijker en beter.

Hoe lang is verf houdbaar?

Kun je verf bewaren? Hoe lang kun je verf maximaal bewaren? Hoe zie ik dat verf bedorven is? Wat is de houdbaarheid van verf? We begrijpen als geen ander dat het belangrijk is om verf goed te bewaren zodat deze optimaal houdbaar is. Ongeopende verpakkingen zijn de beste manier om verf bewaren. De producten hebben dan geen invloeden van buitenaf in de verpakking.

Een aantal factoren zoals een constante temperatuur boven het vriespunt en uit de zon is dan het belangrijkste factoren voor de houdbaarheid van verf.
Als de verpakking al gebruikt is, dan is de verf alsnog goed houdbaar. Belangrijk is om een goed sluitende verpakking te gebruiken die aangepast is aan de maat van de overgebleven verf.

Tip: Zorg altijd voor schone randen van de verpakking. Hierdoor sluit de deksel het beste af en kan er geen lucht in de verpakking komen. Die komt de houdbaarheid ten goede.

Kan je oude verf nog gebruiken?

Wordt dus aan de condities van opslaan van de verf voldaan, dan kunnen wij garant staan voor een gebruikstermijn van maximaal 12 maanden. Houdt er, zoals aangegeven, rekening mee dat de kwaliteit van een verf na verloop van tijd af zal nemen. Ten slotte; zet altijd voor de aanvang van het schilderen een proefstukje op een neutrale ondergrond wanneer je ‘oudere’ verf gaat gebruiken. Als de verf goed te verwerken is, naar tevredenheid droogt en het gewenste resultaat geeft, dan kan de verf nog prima gebruikt worden.

Kan verf schimmelen?

Jazeker! Zeker verf op waterbasis kan schimmelen als deze niet goed bewaard is geworden. De verf is dan helaas niet meer bruikbaar en zal als chemisch afval afgevoerd dienen te worden naar het milieupark van de gemeente.

Hoe weet je of verf nog goed is?

Heb je verf bewaard en twijfel je of de verf nog goed is dan kun je het beste eerst even ruiken of de verf normaal naar verf ruikt. Reuk goed? Dan is het belangrijk om de verf goed te roeren. Gaat ook dit prima? Dan raden we aan om een proefstukje te schilderen. Als de verf goed te verwerken is, naar tevredenheid droogt en het gewenste resultaat geeft, dan is de verf nog prima gebruiken.

Wat te doen met oude verf?

Oude verf die niet meer te gebruiken is kunnen samen met hard geworden verfkwasten ingeleverd te worden als chemisch afval bij het milieupark van de gemeente.

Muurverf en lak bewaren tips & tricks

 1. Zorg voor een passende en goed sluitende verpakking
 2. Zorg ervoor dat de verf op een schone en vorstvrije plek staat opgeslagen
 3. Zet op de verpakking de datum van wanneer de verf aangekocht en gebruikt is.
  Heb je de muurverf of lakverf overgegoten in een kleinere verpakking? Noteer dan ook welke soort verf (productnaam) en het kleurnummer op de nieuwe verpakking. Deze informatie vind je op het originele blik of de emmer.

Neem voor alle verftechnische vragen gerust contact met ons op via: 038-4291127.

Gerelateerde producten
LBH SDT Ultra Hoogglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekend buitenduurzaam
 • Snelle aanvangsdroging
 • Zeer hoge aanvangsglans & lang glansbehoud
Wijzotex Mat S1
Bekijk dit product
Voordelen
 • Goede dekkracht
 • Makkelijk te verwerken
 • Schrobvastheidklasse 1
Wijzonol Matlak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Sneldrogend
 • Bestand tegen handvet
Wijzonol Muurverf Extramat BIOseries
Bekijk dit product
Voordelen
 • Volledig mat
 • Uitstekend reinigbaar
 • Geen banen zichtbaar
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Beoordeel dit product
Reviews over
Wat is de houdbaarheid van verf?

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.