fbpx

Buitenduurzaamheid

In ons R&D laboratorium zijn verfwetenschappers dagelijks in de weer met vernieuwing en verbetering van producten. Zoals bijvoorbeeld het verlengen van de levensduur van verfsystemen. In plaats van 8 jaar is de vernieuwde LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak nu 10 jaar buitenduurzaam. Afhankelijk van de condities waar een pand zich bevindt.

Weer en omgeving hebben door de jaren heen een grote invloed op de verflaag van een gebouw. Van Wijhe Verf heeft een uniek programma ontwikkeld dat inzicht biedt in de levensduur van verfsystemen en het onderhoud hiervan. Dit softwarepakket houdt rekening met verschillende externe factoren – zoals klimaat, oriëntatie, mate van bescherming, bouwlagen, kleur en reinigingsfrequentie – om de degradatie van een verfsysteem, en daarmee de levensduur, te voorspellen. Gekoppeld aan de gewenste beheerstrategie kan hiermee de onderhoudscyclus worden bepaald en zo een optimaal onderhoudsadvies worden uitgebracht.

Stoffenbeleid
Van Wijhe Verf hanteert een zorgvuldig stoffenbeleid waarbij op een voor de mens en het milieu verantwoorde wijze, de aanschaf, opslag, het gebruik en afvoer van gevaarlijke stoffen wordt gewaarborgd. Hierbij wordt minimaal voldaan aan de actuele wet- en regelgeving.
Wanneer er om technische of economische redenen toch gebruik gemaakt moet worden van een “gevaarlijke” stof, worden maatregelen genomen ter bescherming van mens en milieu.
Om de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen te beperken, wordt bronaanpak toegepast. Hiermee bedoelen we dat we voortdurend zoeken naar alternatieve stoffen die minder belastend zijn voor mens en milieu.

AQUA
Vanaf 1 januari 2000 is het in Nederland op grond van de ARBO Vervangingsplicht voor professionele verwerkers verboden om binnenshuis oplosmiddelrijke producten te gebruiken. VOS max. 100 g/l. Een taak voor de verfindustrie om hier geschikte producten voor te leveren. Deze regelgeving geldt overigens niet voor de doe-het-zelver.

Sinds 2007 en daarop volgend vanaf 2010 is de Europese Verfrichtlijn 2004 – vanuit De Europese Unie – van toepassing. Hierin wordt aangegeven wat de maximale emissie in grammen per liter aan vluchtige organische stoffen mag zijn per categorie (type verf). Een verandering met veel consequenties voor schilders die gewend waren binnen met oplosmiddelhoudende lakken te werken.

Als alternatief heeft Van Wijhe Verf haar vernieuwde AQUA lijn geïntroduceerd. Een technologische doorbraak waarbij wij geslaagd zijn om de verwerkingseigenschappen van het gehele systeem voor binnen te verbeteren. Uitgangspunt van deze ontwikkeling was met een compleet nieuw en verbeterd product toch het gevoel behouden van het werken met traditionele lakken. Dat dit geslaagd is, kwam duidelijk naar voren uit de reacties van schilders bij de testsessies. Deze variëren van ‘prettige geur’, ‘fraaie volle zijdeglans’ tot ‘waanzinnige dekking, met als kers op de taart; ‘het lijkt wel een alkydverf’.

Waterverdunbare lakken en alkyd lakken kennen een aantal duidelijke verschillen:
Lak die verdund kan worden met water heeft een mildere geur en lagere uitstoot aan vluchtige organische stoffen en geeft daardoor minder overlast tijdens en na de verwerking. Daarnaast droogt waterverdunbare lak veelal sneller dan een traditionele terpentine verdunbare alkyd lak en is daarmee sneller overschilderbaar. De snellere (aan)droging kan een nadeel zijn bij verwerking bij hogere temperaturen. Waterverdunbare lakken op basis van acrylaat technologie zijn hier gevoeliger voor dan die op basis van alkyd technologie.

Belangrijk is waterverdunbare lakken niet te gebruiken bij een hoge luchtvochtigheid en een lage temperatuur. Een waterverdunbare lak moet zijn water kwijt kunnen – verdampen – en heeft een temperatuur van minimaal 5 °C nodig voor een goede filmvorming/droging. Het aanbrengen op een vochtige ondergrond zal de samenhang van de verf verstoren, hij wordt verdund en vormt geen goede verffilm.

Op het gebied van kras- en slijtvastheid of glans kunnen de waterverdunbare lakken zeker wedijveren met de terpentine verdunbare lakken. Zo is de AQUA Zijdeglans mooi zijdeglanzend en goed toepasbaar op trappen in woningen en geeft de AQUA Hoogglans een mooie spiegelende deur, de glansgraad van een terpentine verdunbare hoogglanslak ligt echter nog steeds hoger. Donkervergeling is bij vele terpentine verdunbare alkyd lakken een probleem. Waterverdunbare lakken kennen dit probleem niet.

Meer nieuwsartikelen

Vragen? Neem contact met ons op.

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Beoordeel dit product
Reviews over
Buitenduurzaamheid

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.