fbpx

Monumentaal schilderwerk aan Kasteel het Nijenhuis

Monumentaal schilderwerk aan Kasteel het Nijenhuis

Project

Onderhoudsproject Kasteel het Nijenhuis

Opdrachtgever

Provincie Overijssel en Gemeente Zwolle

Schilder

Uw onderhoudspartner Lenferink

Onderhoudsproject van Kasteel het Nijenhuis: Een kijkje in de keuken bij de schilders

Het behoud van historische gebouwen zoals Kasteel het Nijenhuis vereist niet alleen toewijding, maar ook een diepgaande kennis van restauratietechnieken en materialen. Het afgelopen jaar stond in het teken van een omvangrijk onderhoudsproject gericht op het verfraaien van de buitenkant van dit majestueuze kasteel.

Kasteel het Nijenhuis; een monument met een verhaal

Kasteel het Nijenhuis, een van de best bewaarde kastelen in Nederland, is een indrukwekkend rijksmonument dat deel uitmaakt van Museum de Fundatie. Het kasteel, gelegen in de groene omgeving van Wijhe (Overijssel), dateert uit ca. 1382 en werd door de eeuwen heen bewoond door verschillende adellijke families. Na de verkoop van het landgoed in 1934 raakte het kasteel in verval. Dirk Hannema wist het Overijsselse provinciebestuur te overtuigen het kasteel te restaureren om verder verval van dit mooie monument te voorkomen. Dankzij Hannema’s initiatief werden het kasteel en de bijgebouwen gerestaureerd en omgevormd tot een museum, waarbij zijn kunstverzameling de basis vormde.
Hannema, de grondlegger van Museum de Fundatie, woonde in Kasteel het Nijenhuis van 1958 tot aan zijn dood in 1984. In 2003-2004 onderging het kasteel een grondige renovatie onder leiding van architect Gunnar Daan. Het huis, dat voorheen alleen op afspraak te bezichtigen was, werd volledig heringericht en is sinds september 2004 open voor het publiek. Het omliggende beeldenpark en de prachtige tuinen versterken de beleving van dit culturele erfgoed.

Het belang van onderhoud bij monumentale panden

Kasteel het Nijenhuis, een iconisch rijksmonument in Wijhe, is een parel van middeleeuwse architectuur. Dankzij het recente onderhoudsproject blijft de schoonheid en authenticiteit van het kasteel behouden, waardoor het nog vele jaren een bron van inspiratie en bewondering kan zijn voor bezoekers uit binnen- en buitenland.
Het behouden van de buitenkant van het kasteel is cruciaal om zijn historische uitstraling te bewaren en te beschermen tegen weer en wind. Afgelopen jaar richtte het onderhoud zich voornamelijk op de voorkant van het kasteel, waar de kozijnen en de luiken grondig werden geschilderd. De luiken zijn in de werkplaats van de schilder grondig nagekeken, behandeld en opnieuw geschilderd. Zo kon er ook op dagen dat het geen buiten schilder weer was stappen gezet worden in het onderhoud van dit mooie monument.

Authentieke kleuren en materialen

Een belangrijk onderdeel in dit project was kleurbepaling geleid door Jans Boverhof, kleur- en monumenten expert van Wijzonol Verf. Hij richte zich op het vinden van de originele kleuren van het kasteel. Mede hierdoor kan de het schilderwerk authentiek en historisch accuraat worden uitgevoerd.
Omdat naast kleur ook de soort verf van groot belang is om een duurzaam eindresultaat te verkrijgen is er gekozen voor een duurzame en esthetisch verantwoorde afwerking met o.a. SDT Grondlak en Hoogglanslak. De Uniprimer van Wijzonol in combinatie met Wijzonol Industrielak beschermen van af nu de metalen muurankers en het hekwerk. De houten onderdelen die transparant bleven, zoals de deuren, werden met Wijzonol Transparant UV Hoogglans en Konserveergrond duurzaam beschermd.

Het houtwerk: restauratie en verfijning

De houten onderdelen van het kasteel hebben het zwaar te verduren gehad en kregen daarom tijdens dit onderhoudsproject speciale aandacht. Zonder goede basis immers geen duurzaam eindresultaat. De aanwezige houtrot werd verwijderd en aangepakt, het hout werd hersteld en waar nodig vervangen. In samenwerking met Historisch Hout uit Haarle, bekend om hun hoogwaardige en authentieke materialen, is gekozen voor Frans eikenhout voor de kozijnen en grenen voor de luiken. Hierna kreeg alles een grondige en doordachte verfsysteem. 

De schilder en zijn team

Daniël Weijenberg voerde grotendeels het schilderwerk uit en werd hierbij ondersteund door een leerling schilder van Schilders Vakopleiding Zutphen. Hierdoor kreeg een nieuwe, jonge vakman de kans om ervaring op te doen in een bijzonder project onder begeleiding van ervaren schildercollega’s. Een samenwerking als deze zorgt voor de instandhouding van traditioneel schilderwerk en vakmanschap.

Schilders, opdrachtgevers en andere betrokkenen spreken lovend over de samenwerking. De werksfeer is warm en collegiaal, wat bijgedragen heeft aan een succesvolle voortgang van dit langdurige onderhoudsproject.

Kasteel het Nijenhuis; een uitdagende planning

Ieder project heeft zijn eigen uitdagingen. Naast de weersomstandigheden had dit project nog twee uitdagingen die efficiënt en zorgvuldig in de planning opgenomen moesten worden. De eerste uitdaging was dat de locatie iedere dag om 8.30 opent voor bezoekers. Hierdoor werden de kozijnen niet alleen ter plaatsen  maar ook in de werkplaats van het kasteel bewerkt. Maar niet alleen de openingstijden van het kasteel waren soms een uitdaging. Zeker ook de steiger die op een ponton in de kasteelgracht werd gebouwd zorgde voor een unieke en soms uitdagende werkomgeving voor de schilders. 

Schilderwerk voor nu en later

Het onderhoudsproject verloopt voorspoedig en positief tot nu toe. In 2026 staat een volgende grote klus gepland: het vernieuwen van het dak. Dit zal wederom een aanzienlijke inspanning vergen, maar met de opgedane ervaringen en het solide team is iedereen ervan overtuigd dat ook dit project succesvol zal verlopen. 

Kasteel het Nijenhuis; een beleving voor bezoekers

Ondanks de werkzaamheden blijft Kasteel het Nijenhuis geopend voor bezoekers. Het kasteel, onderdeel van Museum de Fundatie, biedt een unieke kijk op zowel kunst als historie. Bezoekers worden hartelijk ontvangen en kunnen genieten van de prachtige kunst, tuinen en het indrukwekkende beeldenpark, zelfs terwijl het onderhoudsproject in volle gang is. 

 
Het onderhoud van Kasteel het Nijenhuis is een prachtig voorbeeld van hoe historisch erfgoed met zorg en vakmanschap kan worden behouden en verfraaid. Dankzij de inspanningen van alle partijen, blijft dit prachtige kasteel een stralend middelpunt in het Overijsselse landschap. 

Elk monument is uniek en verdient de juiste aanpak. 

Advies nodig voor jouw historisch pand of wil je meer weten over monumentaal schildersonderhoud? Door samen te werken met de monumentaal onderhoud experts van Wijzonol, kun je investeren in een duurzame oplossing voor je monumentale panden En ze op die manier voor vele jaren bescherming en verfraaiing bieden.  
Wist je al dat al onze adviezen worden gebaseerd op de uitvoeringsrichtlijn historisch schilderwerk (URL4009). Neem contact op met onze experts en bespreek vrijblijvend met hun de mogelijkheden voor jouw project.  

T: 038 – 429 11 00

E. info@wijzonol.com

Kies voor Wijzonol Verf en ervaar het verschil in kwaliteit en vakmanschap. 

Meer inspirerende projecten

Vragen? Neem contact met ons op.

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

business-growth

Duurzame muren geverfd

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.