fbpx

Vondel CS heeft grandeur terug

Vondel CS heeft grandeur terug

Project

Vondel CS Amsterdam

Opdrachtgever

Aannemingsbedrijf Jurriëns B.V. uit Amsterdam

Schilder

Hoogstraten Haarzuilens B.V. uit Vleuten

Rijksmonument, het Amsterdamse Vondelparkpaviljoen

Het Amsterdamse Vondelparkpaviljoen leek door onderhoudsachterstand in verval te raken, maar dankzij een grootscheepse renovatie kreeg het monumentale gebouw zijn chique uitstraling terug. Schildersbedrijf Hoogstraten en Wijzonol werkten in dit project voor het eerst samen en blikken terug op een bijzondere periode.

Fine fleur

Het imposante Vondelparkpaviljoen is ontworpen in Italiaanse Renaissancestijl en gebouwd tussen 1874 en 1881. Het pand is herkenbaar aan het statige bordes, de halfzuilen, rondboogvormige vensters en koepeltorentjes. Door die chique uitstraling en de fraaie ligging met terras was het Vondelparkpaviljoen begin vorige eeuw erg geliefd bij de fine fleur van Amsterdam. Die mensen verdwenen in de Tweede Wereldoorlog toen het pand door Duitse cavaleristen werd uitgewoond. Na de bezetting volgde een opknapbeurt en kwam het in handen van de gemeente die het tot 2012 verhuurde aan het Filmmuseum. Sinds twee jaar gaat het paviljoen door het leven als Vondel CS en is het nu het ‘Verenigingshuis’ voor fusieomroep AVROTROS. Het gebouw telt twee tv- annex radiostudio’s, een café met terras en enkele (media)bedrijven.

Vakmanschap

Toen het Filmmuseum vertrok, was een grote renovatiebeurt hard nodig. Wijzonol mocht van de gemeente Amsterdam het verftechnisch advies schrijven en schildersbedrijf Hoogstraten uit Haarzuilens kreeg via aannemersbedrijf H.J. Jurriëns het schilderwerk gegund. “Er was al vijftien jaar niets aan gedaan en de vellen hingen aan de muur. Als je er met een stoomcleaner overheen ging, had je een kale steen. Zo los zat alles,” blikt eigenaar Wim Hoogstraten van het gelijknamige schildersbedrijf terug.
Hij heeft zich met zijn bedrijf gespecialiseerd in het schilderwerk van monumentale panden. Op zijn CV staan onder andere het Rijksmuseum en Kasteel de Haar in Haarzuilens. Toch stelde het Vondelparkpaviljoen hem voor de nodige uitdagingen. “Qua vakmanschap moest ik het onderste uit de kan halen. De ondergrond was verftechnisch gezien niet geweldig omdat er zolang niets aan gedaan was. Het houtwerk was behoorlijk beschadigd en aangetast door houtrot. Het zat op de grens van wel of niet vervangen. Dat betekende veel frees- en herstelwerk. Ook de buitenmuren bleken erg poreus, maar de gemeente had weinig budget voor over-stukadoren. Dus kozen we ervoor het zo goed en voorzichtig mogelijk te reinigen met de hogedrukspuit en dan uit-repareren en twee keer sauzen.”

Testen in het lab

Hoogstraten wijst op de schilderingen in het plafond van één van de studio’s. “Dit was vroeger een filmstudio. Langs de muren zat een houten bekisting en verder was alles fluweelzwart gemaakt. De ruimte heeft nu zijn chique uitstraling terug. De muren zijn teruggebracht in origineel okergeel en de biezen en kleurschilderingen in het plafond zijn hersteld. Volgens mij zaten er wel duizend beschadigingen in het gips, maar we hebben alles goed kunnen repareren.”

Renovaid

Het verftechnisch advies en ruimteboek van Wijzonol bleek bij de hele opdracht een goede leidraad. “Alle kozijnen, kozijntypes en aard van alle werkzaamheden waren tot in detail beschreven. Het was mijn eerste grote klus met Wijzonol en dat is me goed bevallen. Ik heb vooral veel gehad aan het Renovaid-systeem dat in het bestek stond beschreven. Dozen vol zijn er ingegaan. De Wijzoplex Gevelcoat gebruik ik nu ook vaker voor het sauswerk aan buitengevels. Het is een ademend product, verwerkt goed en is vuilafstotend. Vergelijkbare producten hebben deze functionaliteiten minder of ze verwerken minder goed. Ook de Wijzonol LBH Grondlak HV en de LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak vind ik geweldige producten. Mede daardoor staat het gebouw er nu nog heel mooi bij, want dat is me heel erg meegevallen. We zijn nu een jaar verder en de verf zit er nog prima op.”

Meer inspirerende projecten

Vragen? Neem contact met ons op.

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

business-growth

Duurzame muren geverfd

Beoordeel dit product
Reviews over
Vondel CS heeft grandeur terug

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.