fbpx
Aluminium schilderen

Aluminium Schilderen

Aluminium schilderen, kan dat? En zo ja, hoe doe je dat dan als je bijvoorbeeld je aluminium kozijnen schilderen wilt? Zomaar een paar vragen die wij de laatste tijd regelmatig krijgen. Het antwoord? Ja, je kunt aluminium schilderen! Maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Daarom leggen we je uit hoe je te werk gaat en welke verf je het beste kunt gebruiken voor het schilderen van aluminium. Zo ga je goed voorbereid aan de slag, voor het beste resultaat!

Aluminium schilderen, waar moet ik op letten?

Bij iedere schilderklus geldt: een goede voorbereiding, is het halve werk. Beoordeel daarom eerst goed welk materiaal je gaat schilderen, wat de staat van de ondergrond is en welke producten geschikt zijn voor je klus. Bij aluminium is het van belang om te beoordelen of het om blank, geanodiseerd of gemoffeld / gecoat aluminium gaat. Daarna ga je stapsgewijs te werk, van het schoonmaken van de ondergrond, tot aan het aflakken van het aluminium onderdeel.

Stappenplan voor het schilderen van aluminium:

 1. Beoordeel het te schilderen materiaal
 2. Verzamel de benodigdheden
 3. Schoonmaken
 4. Schuren en oxidatie verwijderen
 5. Reinigen en ontvetten
 6. Gronden
 7. Voorlakken
 8. Aflakken

Gecoat /gemoffeld aluminium schilderen

Bij gemoffeld of  gecoat aluminium (vaak d.m.v. natlakken) zit er een dekkende kleurlaag op het aluminium. Dit is vaak het geval bij aluminium kozijnen en deuren in en rondom huizen of bedrijfspanden. Gemoffeld aluminium herken je door de dekkende, vaak gladde toplaag. Soms is het verschil tussen aluminium en (gegalvaniseerd of verzinkt) staal moeilijk te zien, zoals bij een garagedeur. Eén van de herkenbare eigenschappen van aluminium is dat het een licht materiaal is. Aluminium is lichter dan staal.

Geanodiseerd aluminium schilderen

Geanodiseerd aluminium is aluminium dat een elektrolytische behandeling heeft ondergaan en daardoor is voorzien van een oxidelaag. De oxidelaag is hard, poreus en slijtvast. In de aangebrachte laag wordt ook de kleur al toegevoegd. Bij geanodiseerd aluminium, zie je de metaalstructuur nog, het oppervlakte heeft na het anodiseren ook nog steeds een metaaltint. De oppervlaktebehandeling anodiseren wordt toegepast om de corrosiebestendigheid te verbeteren. Aan de oxidelaag wil absoluut geen verf hechten. Daarom geldt: wil je geanodiseerd aluminium een andere kleur geven, dan die je de oxidelaag eerst helemaal verwijderen. Dit kan door middel van stralen of het heel grondig te schuren.  Aangezien dit materiaal veelal in de industrie wordt toegepast en je het minder in en rondom huis tegenkomt, zien we in de praktijk niet vaak dat men dit materiaal overschildert. Wanneer we spreken over aluminum carports, trappen, garagedeuren en tuinmeubilair, is dit vaak niet vervaardigd uit geanodiseerd aluminium.

Blank aluminium schilderen

Blank aluminium, of ook wel bruut aluminium genoemd, is aluminium waarop nog geen coating of anodiseerlaag is aangebracht. Onbehandeld aluminium is heel goed te schilderen. Dit kan met een watergedragen acrylaat verfsysteem. Wanneer je aluminium profielen besteld of op maat laat maken voor een bouwproject, is het van belang om te bekijken welk materiaal en nabehandeling is toegepast. Veelal maak je bij nieuwe aluminium onderdelen al de keuze voor de nabehandeling en dus ook voor de kleur. Bij bestaande aluminium onderdelen in en rondom huis, kom je vrijwel geen onbehandeld aluminium tegen.

Benodigdheden voor het schilderen van aluminium

Als je de ondergrond bepaald hebt, kun je aan de slag. Hiervoor heb je het volgende nodig:

Schoonmaken van het aluminium oppervlakte

Begin voordat je met verf aan de slag gaat altijd met het afnemen van je te schilderen oppervlakte. Gebruik voor het reinigen en ontvetten water en bijvoorbeeld Universol. Ga je aan de slag met raamkozijnen, beoordeel dan eerst ook even of de aangebrachte kit goed overschilderbaar is door een klein proefvlakje op te zetten. Zie je dat de verf wegtrekt, dan heb je te maken met een siliconenbesmetting en dien je het de te schilderen ondergrond eerst volledig vrij te maken van siliconen.

Aluminium schoonmaken schilderen

Schuren en eventuele oxidatie grondig verwijderen

Bij gemoffeld/gecoat aluminium dien je je het oppervlakte goed ruw te schuren, maar niet kaal. Gebruik hiervoor scotch brite of schuurpapier met korrel (bijv. P120/150). Als er oxidatie zichtbaar is, dien je deze grondig te verwijderen. Oxidatie kan verwijderd worden door gebruik te maken van een staalborstel of grof schuurpapier.

Betreft het geanodiseerd aluminium, dan moet je echt de complete oxidelaag, tot op elke millimeter en in elk hoekje en gaatje, helemaal wegschuren. Dit is een uitdaging! Eigenlijk dien je geanodiseerde aluminium onderdelen eerst te laten stralen, zodat de anodiseerlaag volledig is verwijderd.

Reinigen en ontvetten

Is de onderlaag goed geschuurd, dan maak je deze vrij van het achtergebleven stof. Gebruik hiervoor een stoffer en evt. een kleefdoek.  Ontvet het oppervlakte vervolgens goed met water en Universol. Deze stap herhaal je telkens voordat je een nieuwe verflaag aanbrengt, gebruik hiervoor fijn ScotchBrite of fijn schuurpapier (P220 of fijner).

Gronden met hechtprimer voor aluminium

Vervolgens begin je met het aanbrengen van een hechtprimer die geschikt is voor aluminium, zoals de AQUA Corrosiewerende Primer of de AQUA Hechtprimer uit de BIOseries van Wijzonol. De laatste is een multifunctionele, watergedragen primer met een uniek hoog percentage biobased grondstoffen. Hij is in alle kleuren van het Wijzonol AQ kleurenmengsysteem verkrijgbaar, dus als aluminium primer zwart, maar ook aluminium primer wit of een andere passende kleur.  Daarnaast is de AQUA Hechtprimer BIOseries toepasbaar op diverse ondergronden. Het maakt hierbij dus niet uit van welk metaal het te schilderen object is vervaardigd, aluminium of verzinkt staal, als je de oude coating of oxidelaag maar goed verwijdert. Onbehandeld staal schilder je overigens nooit met een waterverdunbaar product, dit levert gegarandeerd roestvorming op.

Schuren / matteren

Na het aanbrengen van de hechtprimer, schuur je  opnieuw het oppervlakte licht af. Gebruik hiervoor een schuurmiddel met een fijne korrelstructuur; bijvoorbeeld P220 of fijner. Hoe hoger het getal, hoe fijner de korrel. Het is belangrijk om tussen de lagen altijd te schuren/matteren, voor het verkrijgen van een goede onderlinge hechting van de verf/coatinglagen. Na het matteren maak je de ondergrond altijd weer goed stofvrij.

Voorlakken met grondverf voor aluminium

Ook bij het schilderen van aluminium raden we aan om altijd een grondlak te zetten tussen de primer en de aflak. Voorlakken van aluminium kun je doen met de LBH Grondlakken, zoals de LBH SDT Ultra Grondlak, dit is een verf op basis van alkydhars. Maar het kan ook met een acrylaat, zoals de AQUA Hechtprimer. Wanneer je dit product al hebt gebruikt voor het zetten van de eerste laag, is het een goede keuze om ook de tweede keer hiermee te primeren. Het is ideaal dat deze universeel overschilderbaar is, dus af te werken ieder verfsysteem!

Tip: Bij het verwerken bij lage temperaturen dien je het dauwpunt te bepalen Het is niet mogelijk om op een aanwezige vochtfilm (dauw) op de ondergrond verf of coating aan te brengen. Aangezien dit een goede hechting en filmvorming in de weg staat. Daarnaast heeft vocht een negatieve invloed op de droging en de glans.

Aflakken met verf voor aluminium

Is de verflaag droog, dan begin je weer met het licht opschuren ervan. Na het afnemen is het aluminium oppervlakte klaar voor de volgende verflaag. Door de ondergrond twee keer te lakken, ontstaat er een mooie, bolle glans. Heb je de eerste twee lagen gezet met AQUA Hechtprimer, dan gebruik je vervolgens een verfsysteem naar keuze. Voor aluminium kozijnen, overkappingen, of zonneschermen gebruik je evengoed een waterverdunbaar acrylaatsysteem, als een alkydsysteem, na het voorlakken. Kies bijvoorbeeld de AQUA Hoogglans (waterverdunbaar alkyd) of de AQUA systeemverf (waterverdunbaar acrylaat). Geschikte verf voor het buiten schilderen van aluminium zijn o.a. de LBH lakverven of de Wijzonol lakverven (na het zetten van een goede primer).

Tip: Het regelmatig reinigen en bijwerken van (mechanische) beschadigingen beschadigingen aan de ondergrond of het verfsysteem heeft een positieve invloed op de conditie van het behandelde bouwdeel en schilderwerk. Het helpt om de eindgebruiker hiervan bewust te maken.

Meer weten over een passend verfsysteem voor aluminium?

Dit algemene behandelsysteem voor het schilderen van aluminium is een indicatie. De te behandelen ondergrond en de eisen aan de afwerking bepalen het exacte benodigde behandelsysteem en het resultaat. Heeft u als vakschilder een projectgericht verftechnisch advies nodig, dan kun je contact opnemen met onze medewerkers, of je vraag hieronder direct stellen!

Stel direct je vraag!

 *

naam@bedrijf.nl

012-3456789

Gerelateerde producten
AQUA Hechtprimer BIOseries
Bekijk dit product
Voordelen
 • Soepele en lichte verwerking
 • Zeer mooie vloei
 • Uitstekende hechting
AQUA Corrosiewerende Primer
Bekijk dit product
Voordelen
 • Corrosiewerend
 • Goede hechting
 • Isoleert "bloedend" hout
AQUA Hoogglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Mooie vloei
AQUA Systeemverf
Bekijk dit product
Voordelen
 • Hoge vochtregulering
 • Elastisch en goede hechting
 • Voor buiten
LBH SDT Ultra Hoogglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekende buitenduurzaamheid tot 12 jaar
 • Zeer hoge aanvangsglans & bijzonder lang glansbehoud
 • Uitstekende verwerkings- en drogingseigenschappen
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.