fbpx
header wijzonol hoogglans verf

Als ik klaar ben met schilderen, hoe kan ik dan het beste mijn kwast en/of roller bewaren voor de volgende dag?

Met andere woorden: Hoe kwasten en rollers bewaren voor de volgende dag?
Stel je bent klaar met schilderen voor vandaag en je wilt morgen de volgende laag aanbrengen of verder gaan in een andere ruimte met dezelfde verf. Hoe kun je dan het beste je kwasten en rollers bewaren? In dit artikel vertellen we je hoe je het beste kwasten en rollers kunt bewaren voor de volgende dag/dagen.

Kwasten bewaren stappenplan:

 1. Verwijder zoveel mogelijk verf uit de kwast door deze langs de rand van het blik te halen.
 2. De kwast daarna luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen, de volgende dag kun je deze dan meteen weer gebruiken.
 3. Helemaal klaar met schilderen? herhaal stap 1 en reinig de kwast verder, was hem na met groene zeep en berg de kwast stofvrij op.
  Meer weten hierover? Lees dan na het lezen van dit artikel vol tips en tricks, de volgende blogs: ‘Hoe maak ik mijn kwast met terpentineverdunbare verf schoon?of Hoe reinig ik kwasten gebruikt bij waterbasis (muur)verven?’

Kwast bewaren in water.

Als je één van de volgende dagen weer verder wil gaan met verven kun je ook de kwast bewaren in een schoon potje met water. Na het verven maak je weer de kwast goed ‘leeg’ langs de rand van het verfblik. De verf die nog in de kwast zit gaat zo terug in het blik en kun je goed bewaren en hergebruiken. Daarna zet je de kwast in een potje waar je tot aan de woeling (het touwtje) van de kwast schoon water toevoegt. Op deze manier staan de haren volledig onder water en kan de kwast niet hard worden. Als je de kwast in water wilt bewaren kan dat op deze manier voor korte tijd de kwast bewaren.
Wil je weer gaan verven? Zorg dat het water uit de kwast is voordat je gaat verven. Je kunt dat doen door de kwast langs de rand te schrapen, de kwast buiten even uit te slaan of droog te maken met een schone doek.

Kwasten bewaren voor langere tijd.

Ben je voorlopig wel klaar met je verfklus en wil je voorkomen dat de kwasten die je gebruikt hebt hard worden? Dan kun je deze op een paar manieren bewaren.

 1. Droog opbergen
  Maak de kwasten goed schoon, daarna reinigen en nawassen met groene zeep en stofvrij opbergen tot de volgende verfklus in een plastic zak. Let erop dat je de haren netjes in vorm zodat je de kwasten de volgende keer weer goed kunt gebruiken. Gebruik een schone doek om de kwasten te drogen voordat je ze opbergt.
 2. Kwasten bewaren in olie
  De verf zoveel mogelijk uit de kwast verwijderen en de kwast daarna in een pot met rauwe lijnolie bewaren. Rauwe lijnolie blijft vloeibaar, daardoor kun je kwasten voor vele dagen hierin zetten en daarna eenvoudig weer gebruiken.
 3. Kwasten bewaren in gel.
  De verf zoveel mogelijk uit de kwast verwijderen en de kwast daarna in een pot met kwasten-gel hangen. Verder schoonmaken is niet nodig. De gel zorgt ervoor dat de verf niet mengt met andere kwasten. Ga je weer aan de slag? Veeg de gel uit de kwast met een schone doek en je kunt meteen aan de slag.
 4. Kwasten bewaren in kwastenpot.
  Door in een kwastenpot of kwastinette je kwasten te bewaren in terpentine of wasbenzine zullen je kwasten met verf op terpentine-basis niet hard worden. Door de deksel op de kwastenpot goed dicht te draaien voorkom je dat de wasbenzine of terpentine te snel verdampt en de kwasten droog komen te staan en alsnog hard worden.
  Let op: Kwasten met verf op waterbasis bewaar je niet in terpentine of wasbenzine.

Kwasten bewaren in de diepvries.

Hoewel we zeker op de hoogte zijn van doe het zelvers die kwasten bewaren in de diepvries adviseren we je dit niet te doen. Er zijn heel veel betere manieren om kwasten bewaren op een goede en eenvoudige manier uit te voeren.

Rollers bewaren.

Naast kwasten gebruik je vaak ook een roller tijdens je verfklus. Deze kun je ook eenvoudig bewaren voor de volgende dag.
Als je dan weer verder gaat is het met een muurverf roller vaak het makkelijkste om deze te bewaren in de verf. Zorg er wel voor dat de emmer verf zo goed mogelijk gesloten wordt om vellen in de verf te voorkomen.

Hoe bewaar ik de roller zonder deze in de verf te stoppen? Je roller bewaren zonder deze in de verf te stoppen kan natuurlijk ook. Je kunt dan de roller schoonmaken op de volgende manier:

1.Schraap met een roerstok of speciaal rollerhulpje zoals een multi-tool zoveel mogelijk (muur)verf uit de roller.

2. Daarna wikkel je de roller zorgvuldig in aluminiumfolie of een plastic zak zodat deze luchtdicht verpakt is. Leg er eventueel nog een doek overheen om alles luchtdicht op te bergen voor een korte periode

Roller bewaren voor langere tijd

Ben je klaar met je verfklus en wil je de (muurverf)roller bewaren voor volgende keer?
Dan moet je de roller goed schoonmaken om te voorkomen dat deze hard wordt en onbruikbaar. Hoe pak je dat aan?

 1. Schraap met een roerstok of speciaal rollerhulpje zoals een multi-tool zoveel mogelijk (muur)verf uit de roller. Daarna kun je beginnen met schoonmaken.
 2. Reinig je roller met een mild schoonmaakmiddel in een bak met water. Goed nawassen met schoon water. Laat het water indrogen en het bezinksel kun je afvoeren als restafval.
 3. De schone roller hangend of rechtop laten drogen om te voorkomen dat 1 kant plat wordt. Nadat de roller droog is, bewaar je deze stofvrij tot je weer wilt gaan schilderen.

Heb ik een kwast of roller nodig?

Afhankelijk van je verfklus heb je kwasten of rollers nodig. Meestal allebei. In ons artikel ‘Kwast of Roller?’ lees je er alles over.

Verf bewaren

Hoe je het beste verf kunt bewaren en hoe lang leggen we je uit in ons artikel over de houdbaarheid van verf.

Gerelateerde producten
Wijzotex Mat S1
Bekijk dit product
Voordelen
 • Goede dekkracht
 • Makkelijk te verwerken
 • Schrobvastheidklasse 1
LBH SDT Ultra Hoogglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekend buitenduurzaam
 • Snelle aanvangsdroging
 • Zeer hoge aanvangsglans & lang glansbehoud
Wijzonol Zijdeglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Snelle droging
 • Bestand tegen handvet
Wijzonol Dekkend Halfglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Eénpotsysteem
 • Vochtregulerend
 • Buitenduurzaamheid tot 7 jaar
Wijzonol Muurverf Mat
Bekijk dit product
Voordelen
 • Perfect dekkend
 • Goed reinigbaar
 • Sneldrogend
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Beoordeel dit product
Reviews over
Als ik klaar ben met schilderen, hoe kan ik dan het beste mijn kwast en/of roller bewaren voor de volgende dag?

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.