fbpx
hoe verf je kozijnen, Wijzonol

Kozijnen verven

Kozijnen verven is een klus die je makkelijk zelf kunt doen. In dit artikel geven we je alle schildertips kozijnen verven, tips en advies om je kozijnen te verven, zowel binnen- als buitenshuis. We vertellen je welke verf je moet gebruiken, wat voor stappenplan je het beste kunt volgen en geven je een aantal handige tips.

Kozijnen schilderen binnen

Muren en plafonds zijn niet de enige dingen die je kunt verven – je kunt ook je kozijnen en ramen verven! Kozijnen verven is een geweldige manier om je huis een opfrisbeurt te geven, of om het uiterlijk van een oud huis te veranderen. Het kan ook helpen om beschadigingen of roest aan je kozijnen te voorkomen.

Kozijnen schilderen buiten

Als je net een nieuw huis hebt gekocht of als je gewoon toe bent aan een nieuwe look in huis, is het verven van de kozijnen een goede optie. Kozijnen worden vaak overgeschilderd wanneer er sprake is van beschadigingen of verkleuring door de zon of regen. Kozijnen verven is niet alleen een cosmetische verandering, maar kan ook helpen om de invloed van het klimaat of roest te voorkomen of tegen te gaan. Met de juiste verf blijft het buitenschilderwerk langer mooi.

Kozijnen verven. Welke verf heb ik nodig?

Er zijn een paar verschillende soorten verf die je kunt gebruiken om je kozijnen mee te schilderen, dus het is belangrijk om te weten welke het beste bij jouw situatie past. Let er vooral op dat je de juiste grondverf gebruikt en dat je vooraf beslist wat je wensen en eisen zijn met betrekking tot de verf.
Wil je de buitenkozijnen schilderen met een vochtregulerende verf zoals de Wijzonol Systeemverf of ga je voor een mooie bolle glans die wel 10 jaar mooi blijft zoals de Wijzonol SDT hoogglanslak.

Wat zijn je wensen en eisen voor de kozijnen binnen? Wil je de kozijnen mat zwart schilderen? Of hou je van hoogglans wit? Wat is de staat van de deuren en kozijnen in huis en welk effect wil je bereiken door ze te schilderen? Kies tenminste altijd voor een kras- en stootvaste lak voor binnen. Bij voorkeur op waterbasis, want die vergeelt niet en ruikt nauwelijks.

Wil je de buitenkozijnen schilderen met een transparante verf zodat je de houtnerf goed blijft zien kies dan voor een van de transparante Wijzonol verven voor buiten in je favoriete houtkleur. Kies buiten bij voorkeur niet voor een kleurloze transparante verflaag. Deze is zeer slecht bestand tegen UV-licht vanwege het gebrek aan pigment. Licht eiken of grenen kleur of nog donkerder beschermen veel beter dan kleurloos.

Kozijnen schilderen stappenplan

Met dit stappenplan kun ook jij de kozijnen schilderen. Neem je tijd, pak een goede voorbereiding en vraag desgewenst advies bij een verfexpert bij jou in de buurt. Let’s go, met dit stappenplan leggen we het stap voor stap uit en lukt kozijnen schilderen voor iedereen.

Stap 1: Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je alle spullen in huis hebt en centraal bij je in de buurt hebt liggen. Denk hier naast verf ook aan kitten en kitpistool, kwasten, een geschikte roller, schuurpapier, een schuurblokje, stofmasker, een poetsdoek voor als je verf morst, tape, plamuurmessen en plamuur.

stappenplan kozijnen verven

Ontvetten

Verwijder eerst scharnieren, slotplaten en beslag zo veel als mogelijk. Wanneer je kozijnen gaat schilderen, is schoonmaken één van de belangrijkste dingen om mee te starten. Ontvet de ondergrond goed. Het is namelijk belangrijk voor de hechting om eerst het kozijn goed te reinigen en te ontvetten. Verwijder vuil en ontvet het kozijn door het met een sopje van schoon water en ontvetter zoals een verfreiniger of scheutje ammoniak af te nemen. Veeg het droog met een schone, vetvrije doek.

Schuren

Verwijder loszittende verf, roest of andere oneffenheden. Schuur zorgvuldig de kozijnen met schuurblokje en schuurpapier korrel 120 of korrel 150. Heb je heel grofporig onbehandeld hout of wil je alle aanwezige verf wegschuren? Gebruik dan korrel 80. Hoe hoger het getal van de korrel des te fijner het schuurpapier is. Laat het schuurpapier zijn werk doen en vervang het wanneer je merkt dat je steeds meer kracht moet zetten om hetzelfde schuurresultaat te behalen. Afhankelijk van de afwerking van het kozijn kun je deze natuurlijk ook met een (delta) schuurmachine schuren.

Reparaties uitvoeren

schildertips kozijnen verven - kittenControleer houten kozijnen op houtrot en andere beschadigingen. En werk de gaten, scheuren en oneffenheden bij met de juiste plamuur en kit. Wanneer je houtrot tegenkomt, verwijder dit dan tot op het gezonde hout en bouw een nieuw systeem op met houtrotvuller.
Kleine beschadigingen vul je met een geschikte plamuur die aangepast is op de ondergrond van de kozijnen (hout, kunststof, staal of metaal). Wanneer het vulmiddel goed droog is, kan je de kozijnen nogmaals schuren met korrel 120-150 of 180 zodat alle reparatieplekken glad worden en niet meer zichtbaar zijn in het schilderwerk. Naden tussen het kozijn en de muur kit je het beste met een overschilderbare acrylaatkit. Klaar met plamuren en kitten? Laat alles goed drogen voordat je verder gaat met stap 2.

Stap 2: Grondlaag aanbrengen

Onbehandelde ondergronden hebben eerst een goede grondlaag nodig. Deze basis is belangrijk voor de hechting met de eindlaag en dus het uiteindelijke eindresultaat. Bezuinig niet op grondverf en laat je goed informeren over de juiste basis voor jouw kozijnen. Neem je een multi-primer die op alle ondergronden kan? Of kies je liever een speciale grondverf voor hout, metaal of kunststof? Stem in ieder geval je grondverf en de kleur hiervan ook af op de eindlaag. Kies je voor verf op waterbasis dan is een watergedragen grondverf de beste keuze.

Grondverf aanbrengen

schildertips kozijnen verven

Maak de kozijnen stofvrij en zorg ervoor dat de draaiende delen vastgezet zijn. Plak de delen waar je geen verf op wilt hebben af met tape en maskeerpapier. Kies de juiste grondverf bij jouw project. Heb je houten kozijnen of zijn ze van metaal of kunststof?
Nu kun je gaan beginnen met de eerste laag verf van het project: Kozijnen verven.

Breng de grondverf, in een kleur die bij de afwerklaag past, aan met een ronde kwast. Grondverf zorgt voor een goede hechting en brengt de eventuele vergeten grote oneffenheden, naden en kieren goed in beeld.
Breng de verf zorgvuldig aan en schilder van boven naar beneden. Verdeel de verf goed en gelijkmatig. Breng voldoende laagdikte aan om strepen te voorkomen en laat de grondverf goed drogen. Verwijder na het schilderen van de kozijnen meteen de tape en doe dat onder een hoek van ongeveer 45 graden om beschadigingen te voorkomen.

Laatste check

Nadat de grondverf is aangebracht kun je heel goed zien of er nog oneffenheden, kieren of scheuren zijn die bijgewerkt moeten worden. Misschien is er een zakker ontstaan bij het aanbrengen van de grondverf of zit er een kwasthaar in de laag. Al deze plekken kun je nu nog bijwerken en plamuren voordat je de volgende laag verf aan gaat brengen. Nadat deze kleine reparaties zijn uitgevoerd is het belangrijk de ondergrond goed te laten drogen. Schuur uiteraard ook nog deze reparaties glad voordat je gaat schilderen.

Stap 3: Kozijnen verven of aflakken met lak of beits

Nadat alle voorbereiding zoals hierboven zijn uitgevoerd kun je beginnen met het schilderen van de verflagen. Kies de juiste producten. Kies verf in de glansgraad die jij het mooiste vindt. Twijfel je over welke glans je het kozijn wil geven? Breng dan eerst een zijdeglans verf aan. Vind je die teveel glanzen? Kies er dan voor om de eindlaag in matte lak te schilderen. Mag het wat meer glans zijn? Kies dan voor hoogglans. Ook kun je bij een Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt voorbeelden bekijken van alle beschikbare glansgraden. Bezuinig niet op kwasten, rollers en schilderstape. De kwaliteit hiervan bepaald het eindresultaat meer dan je zou denken.

 1. Schoonmaken. Maak het hout en de omgeving zorgvuldig stofvrij met de stoffer en daarna met een kleefdoekje. Plak met geschikte schildertape en maskeerpapier de ondergrond af die je niet wilt schilderen. Zorg ervoor dat de draaiende delen vastgezet zijn zodat je pas geschilderde binnenkozijnen of buitenkozijnen niet kunnen beschadigen.
 2. Aflakken met de eerste laag.
  Nu kun je de kozijnen gaan schilderen met de eerste laklaag. Je kunt kiezen voor een lak voor binnen of buiten in de glans van je keuze. Uiteraard zijn alle kleuren mogelijk. Roer de verf goed door voordat je deze gebruikt en breng daarna de verf zorgvuldig aan op het kozijn. Schilder altijd met de houtnerf mee!
  Breng de verf met een kwast voldoende aan van boven naar beneden. Verdeel de verf goed en rol indien mogelijk de verflaag nog een keer van beneden naar boven af met een lakviltroller. Laat goed drogen.
 3. Nadat deze verflaag goed droog is kun je de tweede verflaag aanbrengen. Voordat je dat doet is het verstandig om eerst de verflaag licht en zorgvuldig te schuren. Schuur met een schuurmatje of schuurpapier (P220) de laatste ongelijkheden glad. Klaar met schuren? Mooi! Maak de kozijnen dan stofvrij met de stoffer of een vochtig schoon doekje. Verwijder de allerlaatste restjes stof met een kleefdoekje.
 4. Aflakken van de tweede laag.
  Breng de tweede eindlaag aan op het kozijn. Dit kan op dezelfde manier als de eerste verflaag. Verf wederom van boven naar beneden en met de houtnerf mee. Breng de verf aan met een kwast en schilder deze eventueel na met een roller. Laat daarna goed drogen. Hou er rekening meer dat verflagen minimaal 1 week nodig hebben om volledig uitgehard en belastbaar te zijn.

Stap 4: Na het schilderen – rollers en kwasten bewaren

kwasten en rollers bewaren

Nadat de kozijnen voorzien zijn van de eerste laag verf kunnen de kwasten en rollers die de volgende dag weer gebruikt worden (voor de volgende verflaag) tijdelijk opgeborgen worden. Door ze luchtdicht in een plastic zak of aluminiumfolie te wikkelen kun je kwasten en rollers bewaren voor de volgende dag zonder dat ze hard worden. Je kunt er ook voor kiezen om de kwasten en rollers in de verf te bewaren. De volgende dag kunnen deze dan uit de verf gehaald worden, even de overtollige verf verwijderen en daarna uitrollen. Je kunt dan meteen weer aan de slag met kozijnen of ander hout schilderen.

Schildertips kozijnen schilderen

– Zorg ervoor dat de draaiende delen vastgezet zijn.
– Kies binnen voor watergedragen verven. Deze ruiken nauwelijks, drogen snel (ramen kunnen dus sneller dicht), verwerken prima en vergelen niet.
– Gebruik voor buitenkozijnen een verf die geschikt is voor buiten zoals Wijzonol LBH lakken. Hierdoor ben je niet ieder jaar de kozijnen aan het schilderen.
– Pas de grondverf kleur aan op de uiteindelijke kleur. Hierdoor dekt de eindlaag op het kozijn beter, maar zullen eventuele beschadigingen ook minder zichtbaar worden.
– Ondanks het zorgvuldig plakken van de afplaktape toch verf onder de tape gelopen op het raam? Geen probleem! Pak een scherp scheermesje/raamkrabber en ga voorzichtig over de verfrestjes heen, je zult zien dat ze makkelijk losgaan zonder je ruit te beschadigen.
– Hou er rekening mee dat verf een paar dagen nodig heeft om volledig uit te harden.

Kozijnen verven. Welke kleur?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen heeft een eigen smaak en wens wat betreft kleur. Zo kun je de kozijnen schilderen in vrijwel elke kleur. Of je nu kiest voor taupe, zwart of de meeste geliefde kleuren allertijden. Kiest voor tijdloos of liever meedoet met de laatste trends. De beste kleurmakers van Nederland hebben meer dan 100.000 kleuren voor je kozijn (en ander schilderwerk) ontwikkeld. Hierdoor is er altijd een kleur van je keuze te vinden. Natuurlijk kun je ook gewoon je kozijnen schilderen in ral 9010, ral 9016 of andere ralkleuren.

kozijnen zwart verven binnen

Kozijnen zwart verven binnen

Zwarte kozijnen binnen kunnen bijdragen aan een industriële look of een moderne look in je huis. Daarom is de trend op dit moment om je kozijn zwart te schilderen binnenshuis. Kies hiervoor voor diep zwart (Wijzonol 9450 of ral 9005) of net wat minder hard zwart (ral 9011). Beide kleuren zorgen voor een mooi contrast met lichte kleuren en diverse grijstinten. Schilder je de deur ook zwart? Of ga je voor een andere kleur op de deur? Kortom ook kozijnen zwart verven binnen is een klus die je prima zelf kunt doen.

kozijnen zwart verven buitenKozijnen zwart verven buiten

Kozijnen voor buiten kunnen van verschillende materialen vervaardigd zijn. Toch is zwart verven van je kozijnen buiten geen probleem. Met de juiste Wijzonol verf kun je eenvoudig houten kozijnen zwart verven, aluminium kozijnen zwart verven, maar ook stalen kozijnen zwart verven of kunststof kozijnen zwart verven. In het zwart van jouw keuze (zoals Wijzonol 9450, ral 9005, ral 9011 of een ander zwarte tint) en in de glans van jouw keuze. Laat je adviseren voor het beste zwart voor jouw kozijnen bij een Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt.

Vind jouw dichtsbijzijnde verkooppunten

 

Gerelateerde producten
Wijzonol Matlak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Sneldrogend
 • Bestand tegen handvet
Wijzonol Metaallak Hoogglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Actief roestwerend
 • Kras- en slijtvast
 • Buitenduurzaam tot 7 jaar
LBH SDT Ultra Hoogglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekend buitenduurzaam
 • Snelle aanvangsdroging
 • Zeer hoge aanvangsglans & lang glansbehoud
LBH Grondlak HV
Bekijk dit product
Voordelen
 • Hoogvullend
 • Strakke vloei
 • Zeer lange overstaantijd
AQUA Hechtprimer BIOseries
Bekijk dit product
Voordelen
 • Soepele en lichte verwerking
 • Zeer mooie vloei
 • Uitstekende hechting
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Kozijnen verven

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.