fbpx
kasten verven

Kasten verven

Verfklus: Kasten verven.
Dat verweerde kastje van vroeger of dat leuke kastje uit de kringloop. Of natuurlijk die mooie kast waar je geen afscheid van wilt nemen maar die eigenlijk niet meer in je interieur past. In dit artikel vertellen we je hoe je diverse kasten kunt verven, in welke kleur een kast verven mogelijk is. Maar vooral ook hoe je een kast verven het beste kunt doen. Je kunt natuurlijk een schilder bellen, maar een kast verven kun je ook prima zelf doen. We helpen je met een handig stappenplan en tips voor de beste producten.

Kun je alle kasten verven?

Ja. Met de juiste voorbereiding, grondverf of primer is het mogelijk om alle kasten te verven. Wil je weten hoe? Lees dan dit artikel of vraag advies bij een Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt. Uiteraard kun je naast kasten ook meubels een nieuwe look geven. Kies je voor krijtverf, verf of een verweerde look? Met dit artikel helpen we je om een de kast te schilderen, ook zijn de tips bruikbaar voor meubels.

Welke verf voor een kast?

Afhankelijk van het eindresultaat dat je wilt moet je verf kiezen. Laat je adviseren door een verfexpert van een Wijzonol Verkooppunt en kies voor kwaliteit. Hierdoor wordt het eindresultaat alleen maar mooier en gaat het langer mee.

Kast verven of beitsen

Voor je aan de slag gaat met een kast moet je kiezen tussen: Ga je verven of beitsen? Wil je de kast beitsen zodat de houtnerf zichtbaar blijft? Of wil je de kast dekkend schilderen in je favoriete kleur? Verven kan met een roller of kwast. Een kast beitsen doe je met een platte kwast.

Kast verven mat of zijdeglans

Wanneer je gekozen hebt dat je de kast gaat verven kun je kiezen voor een afwerking in mat, zijdeglans of hoogglans. De meest gekozen optie is een kast in zijdeglans. Hoewel een matte lak ook steeds meer gebruikt wordt bij het verven van een kast zijn beide opties eenvoudig zelf aan te brengen.

Kast verven hoogglans

Voor een extra chique effect kan een kast schilderen uiteraard ook in hoogglans. Zeker een niet vergelende hoogglans lak zoals de Wijzonol interieurlak Hoogglans of de Aqua hoogglanslak zijn niet super super blinkend  maar geven de kast de prefecte glanzende look.

Kast verven zonder strepen

Natuurlijk wil je nadat je geverfd hebt, een glad en strak eindresultaat zodat je kast wel een nieuwe kast lijkt. Daarnaast wil je vast ook dat de kast een sterke beschermlaag krijgt zodat er geen krassen op komen. Tenzij je voor krijtverf kiest, daar hoort namelijk een streperig eindresultaat bij, maar over het algemeen willen we allemaal graag een streepvrij eindresultaat van ons schilderwerk. Gebruik onderstaande tips om de verfklus te klaren.

Welke kleur kast verven

Welke kleur kan ik mijn kast verven? Deze vraag komt vaak voorbij bij de Wijzonol verkooppunten. Het antwoord is simpel. In alle kleuren! De beste kleurmakers van Nederland hebben namelijk meer dan 150.000 kleuren verf beschikbaar waar jij je kast mee kunt schilderen. Daarom kun je uit allerlei kleuren kiezen en vind je bij Wijzonol altijd de juiste kleur en verf. Inspiratie kun je op doen op social media en op wijzonol.nl of je vraagt kleuradvies bij een Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt.

Kast verven in kleur muur

Wil je geen accent leggen op de kast dan kun je de kast schilderen in de kleur van de muur. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde delen van de kast in de kleur van de muur te lakken. Door verf of lak met hetzelfde kleurnummer te gebruiken creëer je eenvoudig een rustig maar door het glansverschil toch spannend effect. Wil je dezelfde glans als de muurverf, kies dan voor krijtverf of matte lak in de kleur van de muur.

Kast verven met roller of kwast?

Kasten kun je lakken met roller en kwast. Gebruik vooral de kwast voor de randjes en lager gelegen gedeeltes. Met een roller kun je de grote delen zoals zijwanden, deuren en binnenkant voorzien van een laag verf in de gekozen kleur. Nadat je de kast geverfd hebt, kun je de kwasten en roller eenvoudig bewaren. In een ander blog vertellen we je alles over kwasten schoonmaken en bewaren.

Hoe grenen kast verven

Een grenen kast verven is geen probleem. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de noesten van grenen de neiging hebben om door de verf te komen, zeker bij lichte kleuren. Ook kunnen houtsoorten zoals grenen of eiken gaan bloeden. Door eerst een laag isolerende laag verf zoals de Aqua Primer aan te brengen voorkom je dat er bruine vlekken door de eindlaag heenslaan. Ook wanneer je kiest voor krijtverf, is een isolerende primer aan te raden.

Hoe eiken kast verven

Een eiken kast schilderen werkt hetzelfde als met een grenen kast. Zorg ervoor dat er geen boenwas of olie meer op de kast zit. Breng een isolerende primer aan tegen het bloeden van het hout. Met de onderstaande tips en producten kun je gebruiken om de kast te schilderen.

Hoe houten kast verven

Iedere kast kan geschilderd worden, ook een houten kast. Heb je een houten kast, een buffetkast of een kast met lades waar geen boenwas of olie op zit dan kan je deze eenvoudig zelf schilderen in de kleur die perfect past bij je wensen. Goed ontvetten en schuren, de juiste producten en als je dan onderstaande tips volgt weet je zeker dat het goed komt en je nieuwe kastje bijna klaar is.

Hoe metalen kast verven

Uitgekeken op de metalen kast, maar wil je hem wel behouden? Verf hem dan. Verwijder wel voordat je begint eerst (loszittend) roest met schuurpapier of staalborstel. Door na het ontvetten en schuren een geschikte grondverf aan te brengen kun je eenvoudig ook je metalen kast voorzien van een nieuwe verflaag met onderstaand stappenplan.

Hoe verf ik een oude kast?

Een oude kast kun je, nadat je zeker weet dat er geen boenwas of wax meer op zit, schilderen in je favoriete kleur. Geef dit meubelstuk een nieuwe look, het zal een echte upgrade van je kast zijn. Verderop in dit artikel lees je tips en tricks, producten en welke tape en verf je nodig hebt voor een kast te schilderen.

Kasten verven met muurverf

Hoewel het in de praktijk vaak voorkomt adviseren we je toch met klem om op een kast geen muurverf aan te brengen. Het nadeel van muurverf is dat deze niet krasvast is. Hierdoor zullen er snel gebruikerssporen en beschadigingen komen op de kasten. En dat is natuurlijk zonde van al het werk. Wil je de matte uitstraling van een muurverf op je kast? Kies dat voor een matte lak. Dan heb je de voordelen van een lak en de look van muurverf.

Kasten verven met krijtverf

Een kast verven met krijtverf geeft de kast een authentieke look. Het licht strepigere effect en de totale matheid van de krijtverf geven een bijzonder effect aan de kast. Krijtverf is op waterbasis en kan je in de meeste gevallen zonder grondverf aanbrengen en is ten opzichte van lak krasgevoeliger. Krijtverf is perfect om een buffetkast of dressoir een nieuwe look te geven.

Kast verven stappenplan

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk dat je dit stappenplan goed leest. Je hebt besloten of je die mooie kast gaat verven of beitsen. Je hebt de kleur uitgekozen en de verf (bijna) in huis. Tijd om te starten met de make-over van je kast. Je kast heeft nu bijna een nieuwe look. Dek de vloer af, zodat die goed beschermt is.

1.      Maak de kast schoon. Verwijder, loszittende verf, roest en oude was- en olielagen zorgvuldig. De kast kun je daarna schoonmaken met warm water en een verfreiniger. Kijk ook of je scharnieren, hang- en sluitwerk, slotplaten e.d. kunt verwijderen.

2.      Ontvetten en schuren.

Wil je de kast in een houtkeur beitsen zorg er dan voor dat alle oude lagen verwijderd zijn. Schuur de kast met schuurpapier.

3.      Check op oneffenheden.

Vul gaten, scheuren en kieren. Hoe er rekening meer wanneer je de kast gaat beitsen dat je de kleur van je vulmiddel aanpast op de eindkleur. Schuur de laatste oneffenheden weg en plak met afplaktape de delen af die je niet van verf wilt voorzien.

4.      Grondverf aanbrengen.

Een metalen kast, een onbehandelde kast of een houten kast schilderen? Dan heb je een primer zoals de Wijzonol Aqua Primer nodig voordat je de eindlaag gaat aanbrengen. Tape de stukken die niet geverfd hoeven te worden af. Breng een laag grondverf aan met een kwast of roller, deze goed laten drogen. Is de grondlaag droog? Verwijder daarna de tape weer. Heb je gekozen voor een beits? Breng dan geen grondverf aan.

5.      Laatste check.

Kijk nog een keer kritisch naar de kast en de ondergrond. Zie je nog oneffenheden, pak ze dan nu aan. Na het bijwerken kun je verder gaan met afwerken. Voordat je verder gaat: Schoonmaken is niet nodig, maar stofvrij maken wel. Tape de delen die niet geverfd hoeven te worden af met afplaktape.

6.      Verf aanbrengen (eindlaag)

Begin bij de delen die het diepst in de ondergrond  liggen, gebruik voor de smalle delen een kwast en voor de grote vlakke delen een verfroller. Breng met de gekozen verf voldoende laagdikte aan, zeker bij watergedragen verf, om zeker te zijn van een mooie vloei. Hiermee krijg je een mooi glad resultaat. Maar let wel op voor zakkers, dus verdeel de verf goed. Heb je de kast geverfd, laat deze dan goed drogen, Indien nodig kun je een tweede laag aanbrengen.

7.      Verf droog?

Dan kun je voorzichtig alles weer monteren. Hou er rekening mee dat na de laatste laag de verf nog verder moet uitharden, dit duurt ongeveer een week. Daarna kun je de kast optimaal gebruiken en genieten van je zelf geverfde blikvanger.

Gerelateerde producten
AQUA Hoogglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Mooie vloei
AQUA Corrosiewerende Primer
Bekijk dit product
Voordelen
 • Corrosiewerend
 • Goede hechting
 • Isoleert "bloedend" hout
Wijzonol Industrielak Zijdeglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Kras- en slijtvast
 • Actief corrosiewerend
 • Goed buitenduurzaam
Wijzonol Zijdeglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Snelle droging
 • Bestand tegen handvet
AQUA Zijdeglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Niet donkervergelend
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Beoordeel dit product
Reviews over
Kasten verven

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.