fbpx
tafel verven

Tafel verven

De eettafel wordt intensief gebruikt in huis. Daarom is het van belang dat deze voorzien is van een goede stevige, krasvaste laag verf. Een tafel verven kun je eenvoudig zelf doen als doe het zelver. In dit artikel helpen je aan tips en tricks zodat een tafel schilderen een prima uit te voeren verfklus voor je is en je een strak resultaat krijgt waar je trots op kunt zijn.

Tafel schuren en verven

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft. Naast het ontvetten en schuren van de tafel is het belangrijk dat je goed bedenkt wat je wilt met de tafel. Is de tafel in slechte staat en moet er veel aan gerepareerd worden? Doe dat dan eerst.
Wil je de tafel verven of beitsen? Wil je de tafel wit schilderen of toch liever mat zwart? Of ben je enorm creatief en wil je de tafel schilderen in meerdere kleuren of verf je er een gezelschapsspel zoals mens-erger-je-niet of een schaakbord op? In ons stappenplan lees je alles wat je moet doen om te zorgen dat de verf hecht, het eindresultaat mooi glad wordt en een tafel lakken ook voor jou een leuke schildersklus wordt.

Tafel verven met kwast of roller?

Een tafel of eettafel verven met een kwast of roller? Wat is het beste? Wat zijn de voordelen van verven met een roller? Afhankelijk van de gekozen verf schilder je een tafel met een kwast en verfroller. De randjes, zijkanten, ronde tafelpoten kunnen het beste met een kwast aangebracht worden. De grote vlakke delen van de tafel zoals het tafelblad verf je met een geschikte roller. Zorg ervoor dat de roller schoon is en zonder stof.
Ga je een tafel beitsen? Gebruik dan geen roller maar platte kwasten voor het aanbrengen van de beits. Meer weten over wanneer je het beste een kwast of een verfroller kan gebruiken? In ons blog vertellen we er alles over.

Eettafel verven

Door de eettafel te verven creëer je eenvoudig een nieuwe look in de ruimte. Omdat een eettafel intensief gebruikt wordt raden we het aan om te kiezen voor een krasvaste verf en bij voorkeur ook een verf die huidvetresistent is. De Wijzonol Aqua verf is bij uitstek geschikt voor het dekkend verven van een eettafel in je favoriete kleur. Daarnaast wordt ook de Wijzonol Interieurlak in mat, zijdeglans en hoogglans veel gebruikt voor het verven van tafels, deuren en kozijnen binnen. Deze is verkrijgbaar in zowel watergedragen verf als verf op terpentinebasis. Beide producten hebben een betere hechting en betere dekking dan vergelijkbare producten uit de bouwmarkt.

Welke kleur tafel verven

Zoveel tafels, zoveel smaken, zoveel kleuren. De kleurmakers van Wijzonol hebben meer dan 150.000 kleuren beschikbaar. Hierdoor is er altijd een kleur beschikbaar waarin je de tafel kunt verven. Kies voor een opvallende tafel in een accentkleur of verf de tafel in dezelfde kleur als de muren. Vaak zien we dat een houten tafel wit schilderen de basis is, maar is zoveel meer mogelijk. Neem contact op met een Wijzonol verkooppunt voor een kleuradvies van een kleurspecialist voor de mooiste kleur voor jouw tafel.

Tafel verven of beitsen?

Tafel verven of beitsen? Wat is het verschil? Wat ze de voordelen van verven? En die van beitsen? Over het algemeen is een beits minder krasvast dan een goede lak. Maar wanneer een tafel in een mooie houtkleur de wens is, is een transparante beits dé perfecte oplossing. Een buitentafel verven wordt ook vaak in een beits gedaan. Dit is dan vooral omdat beits vochtregulerend is. Het vocht kan dan wel uit het hout, maar kan er niet meer intrekken. Hierdoor is de tafel buiten beschermt tegen weer en wind.

Tafel verven zonder strepen

Je wilt de tafel schilderen als een pro en dan ook het liefst zonder strepen natuurlijk. In een paar simpele stappen kun je een tafel verven zonder strepen. Hier lees je onze tips en tricks.

1. Goede voorbereiding. Zet de tafel in een goed geventileerde ruimte zodat je geen overlast hebt van geur en stof. Zorg dat je alle benodigdheden, zoals verf, tape, schuurpapier, ontvetter, kwasten en rollers in huis hebt. Daarna kun je beginnen met de tafel schoonmaken met een geschikte ontvetter en schuren zodat de tafel goed schoon is. Beschadigingen, eventuele gaatjes en scheuren kun je bijwerken. Daarna weer schuren, stofvrij maken zijn belangrijke punten in de voorbereiding voordat je gaat verven.

2. Grondverf aanbrengen indien nodig. Het is niet altijd nodig om grondverf aan te brengen. Is de ondergrond al voorzien van een verflaag of ga je een eettafel verven met beits dan is het namelijk niet altijd nodig om grondverf aan te brengen. Is de tafel van kaal hout, dan is het een goed idee om als eerste laag grondverf te gebruiken. Grondverf zorgt voor een betere dekking van de laklaag, maar ook voor een betere hechting met de eindlaag.

3. Laatste controle. Nadat de grondverf goed droog is, kan de ondergrond afgewerkt worden. Bekijk de ondergrond nog een keer kritisch op scheuren en oneffenheden. Nu kun je ze nog opvullen. Zitten er geen zakkers in de grondverf? Alles naar wens? Dan alles nog één keer licht opschuren met schuurpapier korrel P180 of hoger. Alles schoonmaken door stofvrij te maken en kun je starten om de eindlaag te gaan lakken.

4. Eindlaag aanbrengen Breng minimaal 2 lagen eindlaag aan om er voor te zorgen dat alle eigenschappen van de verf het beste resultaat kunnen bieden. Tussen deze twee lagen door schuur je met een fijn schuurpapier (korrel P180) nog even de laatste oneffenheden weg. (vergeet niet hierna de ondergrond stofvrij te maken). Breng voldoende laagdikte aan, zeker bij watergedragen verf, om zeker te zijn van een mooie vloei. Maar let wel op voor zakkers, dus verdeel de verf goed.

5. Drogen Laat de verflaag goed drogen en bekijk dan pas of een tweede laklaag nodig is. Breng minimaal 2 lagen eindlaag aan om er voor te zorgen dat alle eigenschappen van de verf het beste resultaat kunnen bieden. Hou er rekening mee dat verf na de tweede laklaag minimaal een week nodig heeft om volledig op volle sterkte te komen en uit te harden. Ga vooral voorzichtig om in deze eerste week met het tafelblad dat pas geverfd is.

Tafelblad verven

Een tafelblad verven is een klus die je prima zelf kunt doen. Een tafelblad kun je in één kleur verven of je gaat creatief aan de slag met lijnen, vlakken of je verft er een gezelschapsspel op Een tafelblad is een relatief groot, plat vlak dat je liggend kunt aflakken. Let wel op voor invallend stof. Verwijderd bladderende verflagen en loszittende deeltjes en zorg voor een schoon oppervlak voordat je gaat verven. Nadat je het blad hebt geverfd kun je de randen van de tafel verven. Goed laten drogen en je oude tafel is weer als nieuw.

Houten tafel wit schilderen

Helemaal hot en tijdloos is het om een houten tafel wit te verven. Kies voor een watergedragen lak in je favoriete kleur wit zoals bijvoorbeeld ral 9010 of ral 9016. Verf de tafel eerst met een isolerende primer zoals de Wijzonol Aqua primer zodat je zeker weet dat er geen bruine vlekken of inhoudsstoffen uit het hout door je witte verf heen komen. Door deze primer af te werken met een watergedragen verf zoals de Wijzonol Aqua lak of de Wijzonol Interieurlak weet je zeker dat je tafel mooi wit blijft en niet vergeelt.

Tafel mat zwart verven

Naast een tafel wit verven zie je tegenwoordig ook veel dat mensen een tafel mat zwart verven. Ook dat is eenvoudig zelf te doen. Met de Wijzonol Matlak verf je eenvoudig je tafel in een mooie matte kleur naar wens. Kies je voor diepzwart zoals ral 9005 of liever voor het net iets minder intens zwart zoals Ral 9004, ral 9011 en Ral 9017.

Tafel buiten verven

Als het lekker weer is kun je ook goed de tafel buiten verven. Hierdoor heb je geen extra stof in huis en weet je ook zeker dat niemand de tafel in gebruik neemt terwijl deze staat te drogen. Wil je een buitentafel verven? Bijvoorbeeld je tuintafel? Ontvet en schuur de tafel dan eerst. Gebruik daarna een lak voor buiten of een buitenbeits zodat deze goed bestand is tegen de weersinvloeden.

Tafel verven inspiratie

Inspiratie om een tafel te verven vind je overal. Kijk rond bij familie, vrienden en kennissen. Speur meubelzaken af of doe inspiratie op internet op. Je kan ervoor kiezen om de poten bijvoorbeeld een andere kleur te geven dan het tafelblad. Verf alvast placemats op het tafelblad van je eettafel. Ook superleuk en praktisch, verf een gezelschapsspel zoals een schaakbord, mens erger je niet of backgammon op het tafelblad en je kunt altijd gezellig een spelletje doen met de mensen om je heen. Advies nodig over hoe je een spel op je tafelblad maakt of hoe je jouw tafel het beste kunt verven? De experts van de Wijzonol Verkooppunten kunnen je helpen aan tafel verven inspiratie en tafel verven advies.

Gerelateerde producten
AQUA Zijdeglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Niet donkervergelend
Wijzonol Matlak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Sneldrogend
 • Bestand tegen handvet
AQUA Kleurbeits
Bekijk dit product
Voordelen
 • Snelle droging
 • Hoge vochtregulering
 • Hoog inkleurend vermogen
AQUA Blank
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Kras- en slijtvast
 • Niet vergelend
Wijzonol Zijdeglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Snelle droging
 • Bestand tegen handvet
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Tafel verven

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.