fbpx
Verf op waterbasis of terpetinebasis

Kan waterverdunbare verf over oude terpentine verdunbare verflagen?

Kan verf op waterbasis over verf op terpentinebasis? Ja, dit kan na grondig reinigen (met bijvoorbeeld St. Marc, Universol of ammoniak met water) en daarna zorgvuldig schuren. In het ergste geval moet er nog een primer tussen de oude verflaag en de nieuwe verf op waterbasis. Maar dat is niet altijd nodig. In dit artikel lees je wat je nog meer moet weten voor het overschilderen van oude terpentine basis verf met verf op waterbasis.

Laten we eerst uitleggen wat beide verfsoorten zijn:

Watergedragen verf (acryl)

Watergedragen verf of acrylverf voor de schilder heeft als hoofdbestandsdeel water. Hierdoor ruikt deze verf bijna niet en zal hij niet vergelen bij een gebrek aan UV licht. Vroeger toen watergedragen verf net op de markt kwam was deze minder goed en sterk als een terpentine verf. Tegenwoordig zijn de ontwikkelingen en technologieën van watergedragen verf zo goed dat het voor de kwaliteit weinig uitmaakt of je kiest voor verf op waterbasis of op terpentine basis. Verdunnen kan eenvoudig met schoon water. Het enige nadeel van acryl is dat deze meer tijd nodig heeft om volledig uit te harden

Terpentine verf (alkyd)

Voor buitenschilderwerk is terpentine verf nog altijd favoriet. Alkydverf zoals deze lak ook wel wordt genoemd heeft als hoofdbestanddelen olie en kunsthars.
Dat verklaart ook dat dat deze verf vergeelt bij te weinig blootstelling aan UV-licht. Dat gecombineerd met de sterke geur en verdamping van schadelijke oplosmiddelen zorgt ervoor dat terpentine verf vooral buiten wordt toegepast en door de professionele schilder niet meer binnen gebruikt mag worden. Zij gebruiken dan ook alleen nog maar acrylverf binnenshuis.

Watergedragen verf over terpentine verf. Kan dat?

Op veel plekken in en om het huis is er waarschijnlijk voorheen geschilderd met verf op terpentine basis. Vooral buiten is dit nog steeds meestal de standaard. Gelukkig zien we bij het binnen schilderwerk nog amper terpentine verf. Terpentine gedragen verf binnenshuis zorgt voor vergeling en tijdens het aanbrengen van veel geur overlast door de oplosmiddelen uit de verf. Daarom is het beter om binnenshuis verf op waterbasis te gebruiken als je hout, metaal of kunststof van een verflaag wil voorzien.

Maar wat nu als binnenshuis alle deuren en kozijnen of ander lakwerk geschilderd is met verf op terpentine basis? En je wilt graag de overstap maken. Geen probleem!
Watergedragen verf over terpentine verf kan, mits je maar het juiste stappenplan volgt.
Uiteraard leggen we je in dit artikel uit hoe je het beste waterverdunbare verf over oude terpentine verdunbare verflagen kunt schilderen met een goed en strak eindresultaat.

Grondverf op waterbasis met verf op terpentinebasis. Kan dat?

Het allerbeste is om bij hetzelfde verfsysteem te blijven. Dus acrylverf over acrylverf en alkydverf over alkydverf. Maar in veel gevallen kun je een primer op waterbasis overschilderen in combinatie met verf op terpentine basis. Heb je al grondverf in huis en weet je niet zeker of die geschikt is? Lees dan de verpakking of raadpleeg de verfspecialist bij jou in de buurt.

De technologie en ontwikkeling van watergedragen en duurzame producten staan niet stil en zorgen ervoor dat het mogelijk is dat diverse watergedragen grondverf of primer prima als basis voor een terpentine gedragen verf kan fungeren.

Kan waterverdunbare verf over oude terpentine verdunbare verflagen? Zo pak je dat aan!

Jazeker!
Stap 1 is dat je eerst de loszittende verf verwijderd. Hierna moet je de ondergrond grondig reinigen en ontvetten met een verfreiniger of ammoniak met water. Laat de ondergrond even drogen en schuur deze daarna zorgvuldig. Eerst schuren met schuurpapier of schuurmat met korrel P180, stofvrij maken en daarna naschuren met P240. Zeker voor binnen is het aan te raden om oude verflagen te vervangen voor verf op waterbasis.

Stap 2: Nu kun je beginnen met het uitvoeren van reparaties en deze nogmaals schuren met fijn schuurpapier. Plak met de juiste afplaktape de stukken af die je niet wilt schilderen voordat je metaal of hout gaat schilderen.
En let er ook zeker ook op dat de plamuur die je gebruikt voor de reparatie ook geschikt is voor acrylverf zoals watergedragen Wijzonol Aqua. Net als de kit, tape, kwast en roller zullen deze goed met elkaar afgestemd moeten worden.

Stap 3: Schilderen van de grondlaag. Tegenwoordig is veel grondverf of primer op waterbasis en overschilderbaar met alle soorten verf. Ideaal, want zo kun je met één primer bijna alle klussen aan. Primer of grondverf zorgt voor een goede hechting tussen het hout of metaal en de eindlaag. Breng de grondverf zorgvuldig aan met een roller of kwast.

Nadat de grondlaag droog is kun je verder met de laatste stap. Stap 4: de eindlaag.
Controleer je schilderwerk nog een laatste keer op oneffenheden voor je de laatste laag verf aanbrengt. Het lichtjes opnieuw schuren zorgt ervoor dat de laatste oneffenheden verdwijnen en je zeker een strak eindresultaat

Kan terpentine verf over watergedragen verf? En andersom?

Jazeker! Maar je kunt niet blijven overstappen. Wanneer je eenmaal de overstap van verf op terpentine basis naar verf op waterbasis hebt gemaakt kun je niet, zomaar, terug naar terpentine gedragen verf.

Waarom kan je maar één keer overstappen tussen watergedragen verf en terpentine basis verf? Dat komt omdat het verschil tussen de lagen watergedragen verf en de verf op terpentine basis wat dat betreft te groot is. Hierdoor zorgen de verschillende soorten lagen dat er een spanningsverschil tussen deze lagen komt. Het nadeel daarvan is dat dit problemen gaat geven qua hechting en bescherming. Dus één keer acryl over alkyd of andersom.

Watergedragen verf kun je het beste eerst goed ontvetten. Gebruik geen thinner, het beste is het om een verfreiniger te gebruiken. Thinner weekt de aanwezige watergedragen laag op en dat kan problemen geven. Daarna moet je de verflagen volledig mat schuren, stofvrij maken en je kunt met een verf op terpentine basis de volgende laag schilderen. Laat deze goed drogen en breng de tweede laag verf op terpentine basis aan.

Andersom geldt hetzelfde: Terpentine verf lagen van minimaal 6 maanden oud dien je ook eerst zorgvuldig te ontvetten en mat te schuren. Na het stofvrij maken van de ondergrond en het uitvoeren van reparatiewerk kan de eerste laag verf op waterbasis worden aangebracht.

Ik ben overgestapt op watergedragen verf maar wil terug naar terpentine gedragen verf. Kan dat?

Ben je overgestapt naar watergedragen verf maar hebt besloten om toch terug te gaan naar je oude verfsysteem op terpentinebasis. Dat kan! Door de verflagen te verwijderen met afbijt, een verfföhn of door de verf eraf te schuren voordat je aan de slag gaat met terpentine gedragen verf gaat schilderen. Pas na het ontvetten en schuren kun je starten met een nieuw verfsysteem opbouwen met de terpentine gedragen verf. Voor buiten schilderwerk kun je bijvoorbeeld kiezen voor Wijzonol LBH. Dit verfsysteem voor buiten is van hoge kwaliteit zodat je buitenschilderwerk voor jaren beschermd is tegen alle weersinvloeden.
Wil je deze switch binnenshuis maken bedenk dan dat terpentine verf binnen wanneer je lichte kleuren gebruikt zal vergelen. Gebruik daarom binnen zoveel mogelijk verf op waterbasis.

Gerelateerde producten
AQUA Hechtprimer BIOseries
Bekijk dit product
Voordelen
 • Soepele en lichte verwerking
 • Zeer mooie vloei
 • Uitstekende hechting
Wijzonol Hechtprimer
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekende hechting
 • Overschilderbaar met water- en terpentineverdunbare verf
 • Snelle droging
LBH SDT Ultra Hoogglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekend buitenduurzaam
 • Snelle aanvangsdroging
 • Zeer hoge aanvangsglans & lang glansbehoud
AQUA Zijdeglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Niet donkervergelend
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Beoordeel dit product
Reviews over
Kan waterverdunbare verf over oude terpentine verdunbare verflagen?

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.