fbpx
schilderen

Wat is vergeling van verf?

Herken je dit, een gele plek op uw mooie wit geschilderde vensterbank als u de bloempot verplaats of gele randen in de sponning van het mooie witte kozijn? Wij willen graag uitleggen wat het is, hoe het ontstaat en wat je er aan kunt doen. Dit fenomeen wordt donkervergeling genoemd en ontstaat op plekken waar weinig tot geen daglicht komt. Het komt met name voor bij witkleuren en gebroken wit, maar ook bij pasteltinten kan het voorkomen. Het ziet er niet mooi uit, maar de vergeling van verf heeft uitsluitend uiterlijke consequenties.

Bij welke producten ontstaat vergeling?

Donkervergeling ontstaat bij alle verfproducten waar alkydhars het bindmiddel is, dus alle verfproducten die met terpentine te verdunnen zijn, vertonen dit verschijnsel. Daarnaast zijn er ook een aantal waterverdunbare verfproducten die dit vertonen. Echter de mate waarin is aanzienlijk kleiner dan bij de terpentineverdunbare producten.

Oorzaak vergeling van verf

Terpentine verdunbare verven op basis van alkydhars hebben de nadelige eigenschap dat ze gevoelig zijn voor vergeling. Deze vergeling wordt veroorzaakt door oliën die onderdeel zijn van het bindmiddel. Deze oliën hebben als bestanddeel linoleenzuur. De vergeling ontstaat tijdens het drogingsproces van de alkydhars, een chemische reactie met zuurstof uit de lucht. Alkydhars heeft van nature een gelige kleur, welke door de reactie met zuurstof nog donkerder verkleurd. Deze reactie vindt alléén plaats op plekken waar nauwelijks tot geen daglicht komt, zoals in de sponning van een kozijn, de binnenkant van toiletdeuren en onder een bloempot. Vergeling van schilderwerk zal verminderen wanneer het schilderwerk weer in contact komt met daglicht, geheel herstel zal echter niet plaatsvinden.

Vertragen van vergelen

Alkydhars zal altijd (donker)vergeling vertonen. De snelheid waarin dit plaatsvindt, is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren die het vergelen van het schilderwerk kunnen vertragen:

  • Zorgen voor voldoende daglicht
  • Probeer schilderwerk niet bloot te stellen aan te hoge temperaturen (denk aan een radiator)
  • Maak minder gebruik van (gebroken) wit kleuren, deze verkleuren sneller
  • Laagdikte; een dunne laag betekent minder bindmiddel, minder bindmiddel zorgt voor minder vergeling
  • Maak geen gebruik van ammoniak voor het verouderen van eiken vloeren; ammoniak versnelt de chemische reactie van zuur, waardoor vergeling binnen enkele uren of dagen kan plaatsvinden.
  • Externe factoren van vergeling zijn: nicotine, rook, vuil en vet

Advies binnenschilderwerk

Voor binnenschilderwerk, in een witkleur of gebroken witkleur, adviseert Wijzonol om watergedragen acrylaatverven te gebruiken. De watergedragen acrylaatverven zullen niet vergelen en zijn geschikt voor verschillende ondergronden, zoals hout- en aluminium schilderwerk. Wijzonol beschikt over een breed assortiment watergedragen lakken voor binnen, aan te kleuren in iedere gewenste kleur. Daarnaast heeft Wijzonol de Zijdeglanslak (alkydhars) aangepast zodat de mate van vergeling veel minder is geworden en het zal ook minder snel zal optreden.

Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Beoordeel dit product
Reviews over
Wat is vergeling van verf?

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.