fbpx
Hoe moet ik schilderwerk regelmatig reinigen?

Schilderwerk regelmatig reinigen

Het jaarlijks regelmatig reinigen (ca. viermaal) van het schilderwerk verlengt de duurzaamheid van het verfsysteem en daarmee ook die van de geschilderde ondergronden.  Het belangrijk om je schilderwerk te onderhouden. De verf blijft zo langer mooi en behouden. Uiteindelijk kan het wel een aantal jaren extra schelen, voordat je weer hoeft te schilderen. Het is dus zeker de moeite waard om je schilderwerk goed bij te houden.

Maak het schilderwerk regelmatig schoon

Haal vuil en viezigheid tijdig van het schilderwerk af. Denk bijvoorbeeld aan zand tijdens stofwinden uit Sahara, stuifmeel in het voorjaar, aanslag van fijnstof en tijdens de herfst als het blad weer valt.

Stoffen uit de lucht die neerslaan op het schilderwerk kunnen in combinatie met vocht inwerken op de verflaag en deze daardoor beschadigen. Ook kunnen stoffen als voedingsbodem dienen voor schimmels e.d.. Schimmelsporen kunnen uiteindelijk in en zelfs door de verflaag dringen, waarbij de houten ondergrond weer als voedingsbodem kan dienen voor verdere groei van schimmels. Bij transparante producten op hout is dit zichtbaar door zwarte vlekken in de ondergrond.

Tips bij schoonmaken van schilderwerk

  • Gebruik genoeg water (lauwwarm) zodat eerst het zand goed van het schilderwerk losgeweekt wordt en er vervolgens goed af kan spoelen
  • Gebruik geen hogedruk reiniger op je schilderwerk
  • Gebruik geen harde borstels, microvezeldoekjes of schuursponzen. Deze tasten het schilderwerk aan.
  • Het is beter om een zachte borstel en katoenen (badstof) handdoeken te gebruiken
  • Voeg een scheutje Universol of St. Marc toe aan het water zodat het schilderwerk goed wordt afgenomen.
  • Check meteen of er gebreken in het schilderwerk zitten, denk aan openstaande verbindingen, barstjes, kitnaden, etc.  Meer over herstellen van putjes en barstjes
  • Check of het water de kleur van het schilderwerk heeft gekregen, dit is een teken dat de verf is gaan poederen en aan onderhoud toe is.

Waarmee kan ik het schilderwerk het beste regelmatig reinigen en schuren

Lees hier meer over het reinigen en schuren van oud schilderwerk.

Zitten er zwarte strepen op het lakwerk?

Deze zwarte strepen kunnen zogenaamde lekstrepen zijn. Lees verder op de pagina verwijderen van lekstrepen op bestaand hout.

Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.