fbpx
oud schilderwerk reinigen en schuren

Hoe maak ik mijn oude verflaag klaar om te schilderen?

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dat geldt ook voor het reinigen en schuren van oud schilderwerk. Wil je het beste resultaat voor jouw klus? Ga dan goed voorbereid aan de slag! Lees hieronder onze tips voor het schoonmaken en reinigen van je schilderwerk.

Waarmee reinig je schilderwerk?

Schilderwerk reinigen en schoonmaken, dat is áltijd de eerste handeling voordat je met je schilderklus van start gaat. Nadat je natuurlijk alle producten en benodigdheden hebt verzamelt. Voor het schoonmaken van het oude schilderwerk zet je bijvoorbeeld St. Marc of Universol op je boodschappenlijstje. Dit zijn beide producten voor het schoonmaken en ontvetten van schilderwerk, zónder de toevoeging van ammoniak. Wat ook nog altijd goed werkt is water verdunt met ammoniak. We willen wel benadrukken dat het gebruik van ammoniak schadelijk is voor het milieu. Wanneer je net als Wijzonol oog hebt voor duurzaamheid, let hier dan ook op in je productkeuze!

Hoe reinig je schilderwerk?

Vul een emmer met lauwwarm water en voeg een scheut van je gekozen product toe. Doop in de emmer een vaatdoek of zachte spons en ga hiermee zorgvuldig langs het houtwerk. Spoel het houtwerk altijd na met schoon water, zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft op het oppervlakte.
Let op; deze behandeling geldt  wanneer je aan een nieuwe schilderklus begint. Voor het onderhouden van bestaand schildwerk en het behouden van de kleur, adviseren we om regelmatig (minimaal 1 keer per half jaar) het houtwerk af te soppen met een sopje. Daarmee voorkom je de aanhechting van vuil en chemische middelen, waardoor je schilderwerk langer mooi blijft.

Hoe en waarmee schuur je oud schildwerk?

Voordat je met schuren begint, heb je dus het vuil verwijderd zoals hierboven genoemd staat. Vervolgens is het belangrijk om het hout te inspecteren op houtrot. Is er geen houtrot geconstateerd, dan kun je met schuurpapier of een schuurmachine aan de slag. Voor het opschuren van een redelijke goed uitziende verflaag, gebruik je als eerste  schuurpapier of schuurmat P180 (korrelgrootte). P180 is een wat grovere structuur schuurpapier. Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier is. P180 betekent dat er 180 korrels per vierkante centimeter op het schuurpapier zitten.

Schuren te schilderen oppervlakte met schuurmachine

Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt. Naschuren van normaal houtwerk, als kozijnen of deuren, doe je met P240. Daarna kun je het houtwerk goed afstoffen en afnemen met een kleefdoekje.

Welke korrel voor het schuren van mijn verflaag?

De onderstaande richtlijnen kun je aanhouden voor de te kiezen korrelgrootte voor het schuren van het oppervlakte.

  1. Oude verflagen of roest verwijderen: 60-80
  2. Schuren van nieuw hout: 80-120
  3. Opschuren van bestaande verflagen in redelijke staat: 120-150
  4. Schuren van goede verflagen: 180-220
  5. Opschuren tussen nieuwe verflagen: 240

Schuren tussen twee verflagen

Wil je na de eerste verflaag een tweede verflaag aanbrengen? Dan is het belangrijk dat je de verf goed laat drogen. De droogtijd van de verf vind je op het blik of in de productinformatiebladen. Voor het aanbrengen van de volgende verflaag adviseren we om altijd het oppervlakte nog eens licht op te schuren (P240) en af te stoffen.

Gericht advies voor jouw klus

De producten van Wijzonol zijn verkrijgbaar bij de meeste verfspeciaalzaken en bouwmarkten, vraag in de winkel gerust om advies voor jouw klus. Ben je nog op zoek naar de juiste kleur? Ga dan naar de kleurenwaaier en kies uit meer dan 1.800 kleuren. Heb je verftechnisch advies nodig over het gebruik van onze producten, dan kun je ook telefonisch contact opnemen met onze medewerkers, of je vraag hieronder direct stellen!

Stel direct je vraag:

 *

naam@bedrijf.nl

012-3456789
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Beoordeel dit product
Reviews over
Hoe maak ik mijn oude verflaag klaar om te schilderen?

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.