fbpx
Putjes, gaatjes of kratertjes in het schilderwerk

Putjes, gaatjes of kratertjes in het schilderwerk. Wat te doen?

Wat te doen bij putjes, gaatjes of kratertjes in het schilderwerk? Dat is een goede vraag! Om hier ook een goed antwoord op te kunnen geven, leggen we eerst uit hoe deze putjes, of ook wel gaatjes of kratertjes in de verflaag ontstaan. Daarna vertellen we hoe je het kunt voorkomen óf herstellen.

Hoe ontstaan putjes, kratertjes of gaatjes in de verflaag?

Je bent lekker aan het schilderen geslagen, vervolgens zie je dat de verf ‘wegtrekt’. Bij het indrogen van de verflaag zie je dat er kleine gaatjes, putjes of soms zelfs grotere kraters zijn ontstaan. Zonde! Dat had je liever voorkomen. De oorzaak van het ontstaan van deze oneffenheden in de verflaag heeft doorgaans niet te maken met de kwaliteit van de verf. Deze putjes, kratertjes of gaatjes hebben, zoals de professionele schilder het noemt, meestal te maken met siliconenbesmetting. Deze siliconen bevinden zich bijvoorbeeld in siliconenkit die men gebruikt bij bijvoorbeeld het afdichten van glas, of in smeermiddelen die gebruikt worden voor scharnieren en sloten. Of er bevinden zich siliconen in het schoonmaakmiddel dat gebruikt is bij het reinigen van het schilderwerk. Breng je verf aan op een met siliconen besmette ondergrond, dan gaat de verf ‘kralen’ en ontstaan er siliconenkraters (ook wel vissenogen genoemd).

Hoe voorkom je  putjes, kratertjes of gaatjes in je schilderwerk?

Het allerbelangrijkste voor strak schilderwerk is de voorbereiding. Ga je voor een strak resultaat, dan probeer je een siliconenbesmetting in het beginstadium al te voorkomen, door ervoor te zorgen dat het te schilderen oppervlakte vrij is van siliconen. Let daarom op dat er geen siliconenkit is gebruikt óf verwijder eerst zorgvuldig oude kitresten. Reinig het oppervlakte vooraf goed, ook rondom sloten en scharnieren. Maak voor het reinigen gebruik van een geschikte allesreiniger/ontvetter die geen opperactieve stoffen bevat.

Een andere manier om siliconenbesmetting en daarmee kratervorming in de verflaag te voorkomen is door een antisiliconenmiddel toe te voegen aan je verf. Dit middel is verkrijgbaar bij de verfgroothandel. Er zijn anti-siliconen middelen voor verf op waterbasis en anti-siliconenmiddelen voor verf op terpetinebasis. Door dit toe te voegen aan de verf verklein je de kans dat er putjes, kratertjes of deukjes ontstaan. Wijzonol is echter geen voorstander van deze oplossing, omdat onze lakken al zijn voorzien van een optimaal afgestemde hoeveelheid hulpstoffen. Het extra toevoegen van hulpstoffen, als een antisiliconenmiddel, kan de prestaties en eigenschappen van de verf nadelig beïnvloeden, daarom hebben wij geen anti-siliconenmiddel in ons assortiment.

Hoe herstel je schilderwerk met putjes, gaatjes of kratertjes?

Wanneer er bij het indrogen van de verf toch gaatjes, kratertjes of putjes zijn achtergebleven, zit er niets anders op dan de verflaag te verwijderen en opnieuw te beginnen. Wacht hierbij tot de verflaag goed droog is. En ga als volgt te werk:

  • Schuur de ondergrond zorgvuldig af en zorg daarbij dat de ondergrond vrij is van siliconen
  • Maak de ondergrond goed stofvrij
  • Beoordeel of de ondergrond geschikt is, het schilderen van aluminium vraagt bijv. om een andere aanpak dan hout
  • Breng niet een niet te dikke laag aan, dekkend schilderwerk is voldoende
  • Gebruik alleen voorgeschreven, en volgens voorschrift, toevoegmiddelen en hulpstoffen en raadpleeg het productinformatieblad. Traag verdampend oplosmiddel in de pas aangebrachte verflagen kan namelijk blaasjes veroorzaken.
  • Schilder alleen blijvend droge ondergronden en tref vooraf maatregelen om geveltimmerwerk droog te houden
  • Schilder achter de zon aan en bij voorkeur in de schaduw

Blaren in het schilderwerk?

Een ander fenomeen dat kan optreden is het ontstaan van blaren in het schilderwerk. Omschrijf je de oneffenheden in je schilderwerk meer als blaren of blaasjes, in plaats van ‘wegtrekkende’ kraters, dan is de oorzaak niet een siliconenbesmetting. De oorzaken voor het ontstaan van blaren of blaasjes in je schilderwerk, kunnen onder andere te maken hebben met vocht of lucht.

Gericht advies voor jouw klus

De producten van Wijzonol zijn verkrijgbaar bij de meeste verfspeciaalzaken en bouwmarkten, vraag in de winkel gerust om advies voor jouw klus. Heb je verftechnisch advies nodig over het gebruik van onze producten, dan kun je ook telefonisch contact opnemen met onze medewerkers, of je vraag hieronder direct stellen!

Stel direct je vraag:

 *

naam@bedrijf.nl

012-3456789

 

Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.