fbpx
Hoe moet ik een muur verven?

Hoe moet ik mijn muur verven?

Een muur verven klinkt eigenlijk heel eenvoudig, maar dat is het niet als je een perfect resultaat wilt bereiken. Daarom hebben de experts van Wijzonol een uitgebreid stappenplan voor het schilderen van muren ontwikkeld, die garant staat voor een professionele aanpak van je schilderklus.

Muur verven – Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk! Zorg ervoor dat je genoeg ruimte maakt om je muren te verven, verplaats kasten en meubels. Plak de stukken die niet mee geschilderd hoeven worden af met geschikte schilderstape en dek vloeren, meubels e.d. af met afdekzeil of oude stofvrije doeken. Verdiep je in de juiste verf voor je muren en kies bijvoorbeeld in leefruimtes voor Wijzonol Muurverf Extra Mat of voor in vochtige ruimtes Wijzonol Badkamer muurverf.

Muren voorbereiden om te verven in 6 simpele stappen:

 1. Test de ondergrond met een vochtige spons en let op het volgende:
  • Geeft de ondergrond af?
   Wanneer het om een dunne verflaag gaat die afgeeft, zet deze dan vast met fixeer (verkrijgbaar bij de speciaalzaak).
   Zijn het echt dikke lagen? Verwijder deze door de ondergrond te bevochtigen en nadat de laag goed geweekt is, afsteken met afsteekmes.
  • Wordt het water snel opgenomen?
   Wordt het water snel door de ondergrond opgenomen, dan is er een sterke zuiging. Deze ondergrond moet je voorbehandelen met een muurvoorstrijk om te voorkomen dat je later last krijgt van strepen en keurbontheid in het schilderwerk op de muur.
  • Wordt het water niet of langzaam opgenomen?
   Wordt het water zeer langzaam of niet opgenomen, dan is er een lichte of geen zuiging. Deze ondergrond kun je het best voorbehandelen met de eerste laag muurverf te verdunnen met max. 5% water. De tweede laag breng je onverdund aan.
 2. Loszittende muurverflagen moeten verwijderd worden.
 3. Gaten vullen en oneffenheden egaliseren met een geschikt binnenvulmiddel
 4. Schuur gevulde en geëgaliseerde plekken vlak. Schuur ook andere oneffenheden weg om te voorkomen dat je straks eilandvorming in de ondergrond krijgt. Vergeet niet de overgang van weggestoken verf en de intacte verflaag. 
 5. Naden afdichten met een overschilderbare acrylaatkit. Probeer de kleur van de kit zo dicht mogelijk bij de verfkleur te vinden.
 6. Maak de ondergrond goed schoon en stofvrij!

Muur verven in 4 stappen

 

Hoe moet ik mijn muren schilderen

 

 1. Gebruik voor de randen een platte kwast en een klein kwastje voor moeilijke hoekjes.
  Rol de kwaststreep voorzichtig uit met een klein rollertje om kwaststrepen te voorkomen.
 2. Verdeel de muur die je gaat verven in je hoofd in gelijke delen van ongeveer een meter. Breng in het eerste vlak de verf voldoende aan in ruwe verticale strepen. 
 3. Verdeel de verf met horizontale streken gelijkmatig over de ondergrond en voorkom vette randen. Gebruik een brede roller en behandel het oppervlak zoveel mogelijk in gelijke banen. Werk altijd in de natte verf en rol in één richting af. Ga door naar het volgende vlak en zorg dat de overgang van het 1e en 2e vlak nat-in-nat gebeurt zodat je geen aanzetten of strepen krijgt.
 4. Het is belangrijk om na het verticale en horizontale opzetten van de verf deze nog één laatste keer af te rollen. Het beste is om dit van beneden naar boven verticaal na te rollen. Doe dit consequent op de hele muur hetzelfde. Herhaal vervolgens stap 2, 3 en 4 totdat je alle denkbeeldige vlakken van de muur geschilderd hebt. 

TIP: Gebruik altijd een rooster om de verf goed over de roller te verdelen. Breng voldoende verf aan en werk eventueel met twee personen zodat het nat-in-nat werken een stuk makkelijker gaat doordat bijvoorbeeld een de randen met de kwast verft en de andere de wanden rolt.

Bewaren van je rollers en kwasten

 1. Wanneer je de kwasten/rollers de volgende dag weer gaat gebruiken voor bijvoorbeeld de volgende verflaag of in een andere ruimte kun  je deze luchtdicht in een plastic zak of aluminiumfolie wikkelen. Je kunt dan de volgende dag de rollers en kwasten meteen weer gebruiken
 2. De rollers kunnen eventueel ook in de verf worden bewaard. De volgende dag verwijder je overtollige verf door, de roller goed uit te rollen. voordat je deze weer gaat gebruiken. Kwasten kun je in een potje met water zetten. Let erop dat de kwast tot aan woeling (het touwtje dat om de haren zit) in het water staat.
 3. Als je helemaal klaar bent met het verven van de muren kunnen kwasten en rollers na gewassen worden met groene zeep en stofvrij opslaan.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over muren verven? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde producten
Wijzonol Muurverf Extramat BIOseries
Bekijk dit product
Voordelen
 • Volledig mat
 • Uitstekend reinigbaar
 • Geen banen zichtbaar
Wijzonol Spacklatex
Bekijk dit product
Voordelen
 • Volledig matte muurverf
 • Makkelijk te verwerken
 • Aanzetvrij
Wijzonol Badkamer Muurverf
Bekijk dit product
Voordelen
 • Schimmelbestendig
 • Zeer hoge dekkracht
 • Oplosmiddelvrij
Wijzonol Muurverf Extra Reinigbaar
Bekijk dit product
Voordelen
 • Extra goed reinigbaar
 • Perfect dekkend
 • Mat
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Hoe moet ik mijn muur verven?

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.