fbpx
keukenkastjes verven

Keukenkastjes verven

Door de keukenkastjes te verven en de muur ook meteen van een nieuwe kleur te voorzien heb je in een mum van tijd een nieuwe keuken. Oude keukenkastjes verven heeft tal van voordelen. Het is goedkoper dan een nieuwe keuken, ontzettend duurzaam en omdat je helemaal zelf je kleur, ideeën en creativiteit kunt gebruiken krijg je ook nog eens een unieke keuken.

Keukenkastjes schilderen

Keukenkastjes schilderen is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je dat het beste aanpakt en waar je op moet letten. in dit artikel vertellen we je alle tips en tricks over keukenkastjes verven. En met ons eenvoudige en overzichtelijke stappenplan tover je jouw oude keuken om in een droomkeuken.

Keukenkastdeurtjes schilderen

Je kunt er ook voor kiezen om alleen de keukenkastdeurtjes te verven. Dit is een stuk minder werk dan de keukenkastjes helemaal te verven, maar geeft wel meteen resultaat en het gevoel van een nieuwe keuken. Kies voor een kleur die bij de rest van de kastjes past en je hebt al snel een nieuwe keuken. Kies je voor alles in één kleur of durf je het aan om verschillende kleuren te gebruiken.

Welke verf is geschikt voor keukenkastjes?

Om de keukenkasten en de keukendeurtjes te verven heb je de juiste verf nodig. Van een keuken wordt intensief gebruik gemaakt. En je wilt natuurlijk dat je verfproject zo lang mogelijk mooi en strak in de lak blijft. Daarom is het verstandig om je goed te laten adviseren in de beste primer en verf voor je project. Kies een slijtvaste lak zoals de Aqua Zijdeglans of Aqua Hoogglans of voor de terpentinegedragen Industrielak van Wijzonol.
Ga naar een Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt en kies je gewenste kleur. De verfexpert die je helpt zorgt ervoor dat je gewenste kleur exact gemaakt wordt in de producten die goed bij je project en budget passen.

Stappenplan keukenkastjes verven

Hoe schilder is keukenkastjes? Waar begin ik en welke verf heb ik nodig? In dit stappenplan leggen we je stap voor stap uit hoe je moet ontvetten, schuren en schilderen. En niet onbelangrijk hoeveel lagen verf je het beste kunt aanbrengen.

1. Goede voorbereiding. Zorg voor een goede geventileerde ruimte zodat je geen overlast hebt van geur en stof. Zorg dat je alle benodigdheden, zoals verf, tape, schuurpapier, geschikte ontvetter (bijvoorbeeld ammoniak of universol), kwasten en rollers in huis hebt. Daarna kun je beginnen met de keuken grondig schoon te maken met een geschikte ontvetter/verfreiniger.

Demonteer zo veel mogelijk de deurtjes van de keukenkastjes. Als je alleen de deurtjes gaat verven, laat je de scharnieren aan de keukenkastjes zitten. Zo kun je de deurtjes beter bewerken. Haal ook voorzichtig de frontjes van de laden los. Net als de handvaten aan de deuren en laden.

Vervolgens zullen de onderdelen van de keuken die je gaat verven geschuurd moet worden zodat de verf goed hecht. Schuur zorgvuldig en werk aandachtig. Schuren is niet het leukste werk, maar wel heel belangrijk. Beschadigingen, eventuele gaatjes en scheuren kun je daarna bijwerken. Schuur nog een keer zorgvuldig de reparaties. Tussendoor stofvrij maken is een belangrijke punt in de voorbereiding voordat je gaat verven.

Nadat alles goed schoon en geschuurd is ga je afplakken en afdekken wat niet geverfd gaat worden. Kies voor de juiste schilderstape voor jouw ondergrond.

2. Grondverf aanbrengen indien nodig. Het is niet altijd nodig om grondverf aan te brengen. Is de ondergrond al voorzien van een verflaag of ga je een keukenkastjes verven met beits dan is het namelijk niet altijd nodig om primer aan te brengen. Is de keuken van onbehandeld hout, kunststof of een ander materiaal, dan is het een goed idee om als eerste laag een geschikte primer te gebruiken. Grondverf of primer zorgt voor een betere dekking van de laklaag, maar ook voor een betere hechting tussen de ondergrond en de eindlaag.

Breng de juiste primer aan met een kwast en een lakroller. Door het grote oppervlak van het keukendeurtje met een roller te schilderen voorkom je strepen. Schilder de randjes en de details met een kwast.

3. Laatste controle. Nadat de grondverf goed droog is, kunnen de keukenkastjes afgewerkt worden. Bekijk de ondergrond nog een keer kritisch op scheuren en oneffenheden. Nu kun je ze nog opvullen met bijvoorbeeld lakplamuur. Zitten er geen zakkers in de grondverf? Alles naar wens? Dan alles nog één keer licht opschuren met schuurpapier korrel P180 of hoger. Alles schoonmaken door stofvrij te maken (ook de omgeving) en kun je starten met de eindlagen aanbrengen.

4. Eindlaag aanbrengen Breng de eerste laag slijtvaste lak aan. De verf aanbrengen kun je het beste met een roller én een kwast doen. Gebruik de roller voor de grote vlakke delen en een kwastje voor de randjes en details. Schilder nadat de eerste verflaag gedroogd is kan de tweede laag aangebracht worden. Ontvetten is nu niet meer nodig. Schuur hooguit heel licht de allerlaatste oneffenheden weg met een schuurmatje of een schuurpapier korrel P220 of hoger. (vergeet niet hierna de ondergrond stofvrij te maken) voordat je de volgende laag aanbrengt.

Het is belangrijk dat je voldoende laagdikte aanbrengt, zeker bij watergedragen verf, om zeker te zijn van een mooie vloei. Maar let wel op voor zakkers, dus verdeel de verf goed.
Je nieuwe keuken is bijna in zicht!

5. Drogen Laat de verflagen goed drogen. Door het intensieve gebruik van een keuken en vooral de keukenkasten is het belangrijk om minimaal twee eindlagen aan te brengen. Hierdoor weet je zeker dat er genoeg lagen aangebracht zijn zodat alle eigenschappen van de verf het beste resultaat kunnen bieden.
Hou er rekening mee dat verf na de laatste laag minimaal een week nodig heeft om volledig op volle sterkte te komen en uit te harden. Ga dus vooral voorzichtig om in deze eerste week met je nieuwe keukenkastjes.

Keukenkastjes verven. Mat of Zijdeglans?

Nu je zelf de keukenkastjes gaat verven kun je helemaal zelf kiezen wat je wilt. Krijgen alle deurtjes dezelfde kleur? Kies je ervoor om de gehele keuken in één kleur te schilderen? Het kan allemaal. Voor de keukenkastjes en de deurtjes is het belangrijk dat je kiest voor een slijtvaste lak zoals bijvoorbeeld Wijzonol Aqua of de Wijzonol Matlak. Deze kan tegen een stootje en is ook bestand tegen (huid)vet en vocht waar de kastjes in de keuken vaak aan blootstaan. In bovenstaand stappenplan lees je precies hoe je het keukenkastjes verven aan kunt pakken. Ondanks dat mat vooral de trend is nu, wordt vanwege het gemak in het schoonmaken toch nog steeds vaak gekozen voor een keuken in hoogglans.

Keukenkastjes verven inspiratie

Inspiratie om de keuken te verven vind je overal. Kijk rond bij familie, vrienden en kennissen. Pluis keukenfolders uit en bezoek keukenwinkels of doe inspiratie op internet op. Je kan ervoor kiezen om verschillende kleuren te gebruiken. Of varieer met glans. Schilder de binnenkant van een keukendeurtje met magneetverf en maak je eigen memobord. Schilder de keukendeurtjes in hoogglans en ga voor dezelfde kleur op de muur. Denk je nu; Keukenkastjes schilderen, hoe doe je dat? Ga dan langs bij een Wijzonol Verkooppunt. Zij kunnen je helpen met de juiste verf en het juiste stappenplan voor keukenkastjes schilderen.

Vind jouw dichtsbijzijnde verkooppunten

Gerelateerde producten
AQUA Zijdeglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Niet donkervergelend
Wijzonol Matlak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Sneldrogend
 • Bestand tegen handvet
AQUA Hechtprimer
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekende hechting
 • Goed vullend
 • Sneldrogend
AQUA Hoogglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Mooie vloei
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Keukenkastjes verven

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.