fbpx
badkamer verven

Badkamer verven

De badkamer verven is een klus die prima zelf te doen is. Vaak zijn de muren voor de helft betegeld en is de ‘natte cel’ helemaal voorzien van tegels. Wanneer je de muren of het plafond van de badkamer wilt gaan verven is het belangrijk dat je kiest voor verf die geschikt is voor vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld Wijzonol Badkamer Verf. Ook wanneer je de badkamertegels, op de wand of de vloer gaat schilderen is het belangrijk om de juiste primer en verf te gebruiken. Je wilt natuurlijk dat alles goed hecht en er picobello uit komt te zien.
In dit artikel lees je alle tips en tricks over hoe je dit project aan kunt pakken, hoeveel lagen je moet aanbrengen en op die manier een frisse nieuwe badkamer krijgt.

Wat is de beste verf voor de badkamer?

Ieder badkamer is anders, maar allemaal hebben ze te maken met vocht. Daarom is het verstandig om wanneer je stucwerk, gipsplaat of een andere natuurlijke ondergrond gaat schilderen in de badkamer dat je kiest voor een goede vochtregulerende en schimmelwerende muurverf zoals Wijzonol Badkamer muurverf of de Wijzotex Schimmelbestendige muurverf. Deze zijn bestand tegen vocht en houdt schimmelgroei tegen.
Wil je de badkamertegels verven? Dan zijn er verschillende opties mogelijk. Dit hangt vooral af van de soort tegels die je wilt gaan schilderen in de badkamer. In dit artikel lees je of je tegelverf, betonverf of toch andere verf voor de tegels uit de badkamer nodig hebt.

   

Welke voorstrijk voor badkamer?

Als je onbehandelde wanden of een nieuw plafond in de badkamer gaan schilderen, dan is het verstandig om eerst een voorstrijkmiddel aan te brengen. Zo voorkom je afbladderende verf. Je kunt dan kiezen voor een transparant, melkachtige voorstrijk. Maar wanneer je kiest voor een dekkende voorstrijk zoals de muurvoorstrijk aankleurbaar kun je alvast de gewenste kleur aanbrengen, zie je perfect waar je al voorstrijk hebt aangebracht en heb je, in veel gevallen, één muurverf-laag minder nodig.

   

Kun je muurverf in de badkamer gebruiken?

Jazeker! Een goede ventilatie is het alle belangrijkste in een badkamer om schimmel te voorkomen. Door te kiezen voor een goede muurverf in de badkamer voorkom je veel leed en extra werk. Zorg ervoor dat de muurverf in de badkamer geschikt is voor een vochtige omgeving en je kunt de muren en het plafond in de badkamer schilderen. Wil je muurverf in de douche gebruiken in plaats van tegels? Neem dan even contact met ons op voor de juiste verf voor jouw douche project.

Stappenplan badkamer verven

Hoe moet je een badkamer schilderen? Hoeveel algen moet ik aanbrengen? En wat te doen met de schimmel in de badkamer? In onderstaand schema leggen we stap voor stap uit wat je moet doen om je stucwanden en plafond in de badkamer te schilderen. Verderop in dit artikel vertellen we je ook hoe je de badkamer tegels een nieuwe look geeft door de tegels van de badkamer te schilderen. Let’s go.

1.     Badkamer verven – Voorbereiding

– Bescherm de vloer met stucloper of afdekzeil. Reinig de ondergrond met een verfreiniger zoals bijvoorbeeld St. Marc. Controleer of het stucwerk goed vast zit. Verwijder loszittend stucwerk en verf. Schuur oneffenheden glad.
Indien je last van schimmel op de badkamer hebt verwijder deze dan met een schimmelvreter. Zorg in de toekomst voor een goede ventilatie van de badkamer, dat voorkomt nieuwe schimmelvorming.
– Controleer de ondergrond. Geeft deze af? Is deze onbehandeld en poreus? Onbehandelde muren? Breng dan voordat je met verf aan de slag gaat de juiste voorstrijk aan. (Laat je adviseren door de verfexperts van Wijzonol of een Wijzonol Verkooppunt bij jou in de buurt.)
-Maar voordat je de voorstrijk aanbrengt controleer je de ondergrond op oneffenheden, kieren en scheuren.  Gaten vul je met een muurvuller, kieren en naden vul je met een geschikte kit. Schuur de reparaties met de muurvuller vlak met schuurpapier voordat je aan de slag gaat met de voorstrijk. Ziet alles er strak uit? Zijn alle reparaties droog?
– Dan is het tijd om alles stofvrij te maken en af te plakken wat niet van een voorstrijk of verflaag voorzien hoeft te worden.

2.     Badkamer verven – Aan de slag

Nu kan het échte’ werk beginnen; de badkamer schilderen.
Nadat alles stofvrij is gemaakt en afgeplakt kun je beginnen met het aanbrengen van de voorstrijk of de badkamerverf. Voor een mooi eindresultaat kun je het beste de verf of voorstrijk zorgvuldig aanbrengen. Zorg ervoor dat je voldoende werkruimte hebt. Verwijder meubels en verschillende decoratiematerialen uit de badkamer. Werk van boven naar beneden. Eerst het plafond, daarna de wand en als laatste de vloertegels.

Begin bij de badkamer schilderen altijd eerst met de randen en werk verder in denkbeeldige vlakken, van boven naar beneden, waarbij je altijd in de natte verf werkt om baanvorming te voorkomen. De randen kun je het beste met een kwast schilderen. De grote vlakken van de badkamer muur kun je het beste met een roller schilderen gaat het beste en het gemakkelijkste.
Goed schilderen betekent de verf gelijkmatig verdelen in de roller en zeker op de muur. Gebruik voldoende nieuwe verf zodat je roller lekker vol blijft. Vul dus geregeld de roller in de emmer verf en verdeel de verf goed in de roller door gebruik te maken van een verfrooster.
Rol, met lange banen zonder nieuwe verf in één richting, af om strepen te voorkomen. Op deze manier kun je streeploos verven.

Nadat de voorstrijk voldoende is gedroogd kan de 1e laag badkamerverf aangebracht worden. Ook hierbij is het belangrijk om de ondergrond in denkbeeldige vlakken te verdelen om strepen te voorkomen. Verf weer eerst de randen en dan de grote vlakken. Probeer zoveel mogelijk nat in nat te werken. Meer tips over hoe moet ik mijn muur verven met voorstrijk of muurverf lees je op wijzonol.nl.
Klaar met de eerste laag verf schilderen? Verwijder de tape meteen om te voorkomen dat deze de verf beschadigt. Ga je een tweede laag verf aanbrengen. Plak dan opnieuw alles af met de juiste tape om te beschermen wat je niet wilt schilderen.

Breng, na de primer laag minimaal twee lagen verf aan voor een duurzaam en mooi dekkende eindresultaat.

3.     Badkamer verven – rollers en kwasten bewaren voor de tweede laag

Welek roller heb ik nodig voor gipsplaten schilderenNu alles voorzien is van de eerste laag verf kunnen de kwasten en rollers die de volgende dag weer gebruikt worden (voor de volgende verflaag) tijdelijk opgeborgen worden. Door ze luchtdicht in een plastic zak of aluminiumfolie te wikkelen kun je kwasten en rollers bewaren voor de volgende dag zonder dat ze hard worden. Je kunt er ook voor kiezen om de kwasten en rollers in de verf te bewaren. De volgende dag kunnen deze dan uit de verf gehaald worden, overtollige verf verwijderen en even uitrollen. Je kunt dan meteen weer aan de slag met badkamer schilderen, laag 2.

 

4.     Badkamer verven – Drogen

Vocht is funest voor je schilderwerk. Niet alleen is het slecht voor je gezondheid maar ook voor de hechting van de verf. Laat het schilderwerk goed drogen voordat de badkamer weer in gebruik wordt genomen. Ventileer goed. Niet alleen wanneer de verf nog moet drogen maar ook tijdens het gebruik van de badkamer. Goede ventilatie voorkomt schimmel in de voegen en op de nieuwe verflaag. En daarmee dus een nieuwe verfklus.

Badkamertegels verven

Badkamertegels verven kan een onderdeel zijn van de badkamer schilderen om deze een andere uitstraling te geven. Door de oude tegels van een laag verf te voorzien krijg je al snel een andere look. Tegels verven is een klus die je zorgvuldig en goed voorbereid moet uitvoeren. Bedenk of je de badkamer tegels met verf of met een twee componenten lak gaat verven. Zorg er in ieder geval voor dat je de tegels goed voorbereid en droog de tegels goed af voordat je ze gaat verven. Kapotte tegels moeten eerst vervangen worden door nieuwe tegels voordat je deze kunt schilderen.

Kan je over tegels schilderen?

Als je ervoor kiest om de badkamertegels te verven dan kies je er automatisch voor dat je ook de voegen tussen de tegels voorziet van een verflaag. Maak een overzichtelijk stappenplan om jouw badkamer tegels te schilderen. Zitten de oude tegels nog goed vast? Welke verf hecht er op mijn tegel? Kies voor de juiste verf voor jouw tegels. Heb je tegelverf of betonverf nodig? Misschien wel een 2 componenten verf om te zorgen dat de nieuwe verflaag hecht aan de badkamertegels. Stem de primer en de soort verf goed af aan je badkamertegels of vloertegels.

Kun je vloertegels in de badkamer verven?

Verf advies nodig voor de badkamertegels verven? Neem dan contact op met de verfspecialist van het Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt. Als jij vertelt wat je wensen zijn en om welke badkamertegels het gaat, kunnen ze je precies vertellen welke soort primer en verf de beste hechting geven aan jouw tegels.

Hoe lang wachten met douchen na verven?

Wanneer je de badkamer hebt geschilderd wil je natuurlijk meteen onder de douche springen om weer lekker fris te worden. Toch is het aan te raden om een paar dagen te wachten met het gebruiken van de badkamer om te douchen. Het vocht dat ontstaat tijdens het douchen verstoort de droging en kan daardoor zorgen voor een slechte hechting van de verflaag.
Heb je de badkamervloer van een nieuwe verflaag met tegelverf of lak voorzien? Na een paar dagen kun je deze licht belasten door bijvoorbeeld zo kort mogelijk op blote voeten of sokken de badkamer te betreden. Pas na ruim een week is de verflaag volledig uitgehard en belastbaar.

Badkamer schilderen

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds geen idee hoe je het project badkamer schilderen moet aanpakken en uitvoeren. Bezoek dan een Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt voor een goed en eerlijk advies. Ook kunnen ze je daar in contact brengen met schilders die deze klus voor je kunnen uitvoeren.

Vind hier een badkamerverf verkooppunt bij jou in de buurt

Gerelateerde producten
Wijzonol Badkamer Muurverf
Bekijk dit product
Voordelen
 • Schimmelbestendig
 • Zeer hoge dekkracht
 • Oplosmiddelvrij
Wijzotex Schimmelbestendig Zijdeglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Goede dekkracht
 • Ongevoelig voor schimmels
 • Schrobvastheidsklasse 1
Wijzonol Muurvoorstrijk Aankleurbaar
Bekijk dit product
Voordelen
 • Bespaart 1 laag muurverf
 • Voorstrijkmiddel
 • Waterverdunbaar
Wijzonol Muurvoorstrijk
Bekijk dit product
Voordelen
 • Vermindert zuiging
 • Verbetert hechting
 • Snelle droging
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Badkamer verven

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.