fbpx
hoeveel verf heb ik nodig

Hoeveel verf heb ik nodig?

De muur heeft dringend een nieuwe kleur nodig. De deuren zijn zoveel gebruikt dat die ook echt een nieuwe laag verf nodig heeft. Voor je gaat schilderen wil je genoeg verf, voorstrijk en/of grondverf in huis hebben, maar ook zeker niet teveel verf. Daarom helpen we je in dit artikel om uit te rekenen hoeveel grondverf, lak of andere verf je het beste kunt kopen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus naast ontvetten, schuren en afplakken is het ook belangrijk dat je weet hoeveel je gaat verven. Niets zo vervelend als halverwege de schilderklus te weinig verf te hebben, maar een blik of emmer verf overhouden is natuurlijk ook niet fijn. Daarom is het belangrijk dat je weet hoeveel je gaat verven om de juiste hoeveelheid verf in huis te halen. Wij helpen je graag met een eenvoudige berekening.

Hoe bereken ik hoeveel verf ik nodig heb?

Hoeveel verf heb ik nodig? Welke soort verf? Hoe reken ik uit hoeveel verf ik nodig heb? Dat is één van de meest gestelde vragen aan de verfverkoper. Door de verf uit te rekenen per m2 voorkom je dat je met verf blijft zitten of te weinig verf hebt. Om te weten hoeveel muurverf voor de wanden of hoeveel lak je nodig hebt voor de vloer, plafond de ramen en de deur moet je dus uitrekenen hoeveel vierkante meters je gaat schilderen.

Dat uitrekenen is heel eenvoudig door de hoogte/lengte van de ondergrond te vermenigvuldigen met de breedte. Vervolgens reken je op deze manier ook de oppervlakte van de aanwezige deuren en ramen. Die trek je van het totaal van de ondergrond af. Op deze manier weet je hoeveel vierkante meter je wil gaan schilderen en kun je de juiste hoeveelheid verf voor 1 laag bestellen.

Hoe bereken je hoeveel verf je nodig hebt? Met deze tool weet je hoe je het aantal liter verf berekenen het beste kunt doen.

Samengevat ziet je berekening om uit te rekenen hoeveel je nodig hebt er zo uit:

Pak je rekenmachine en bereken het volgende:

Lengte x breedte van het te schilderen oppervlak (bijvoorbeeld muur of plafond)  =  A

Lengte x breedte van stukken die je niet wilt schilderen zoals ramen en deuren in A = B

A  min  B =  C

C vermenigvuldigen met het aantal gewenste lagen dat je wil gaan schilderen  =  D

D gedeeld door het verbruik van het gewenste product = E

E = het aantal liter verf dat je in totaal nodig hebt voor het totaal aantal vierkante meters.

Hoe weet je hoeveel liter verf je nodig hebt?

Meten is weten. Als je weet hoeveel verf per m2 je nodig hebt en je via bovenstaand hulpmiddel hebt uitgerekend hoeveel liter je nodig hebt, kun je aan de slag. Kleur uitzoeken, verf kopen of bestellen en aan de slag!

Hoeveel liter verf per m2?

Hoeveel liter per m2 is afhankelijk van de ondergrond, de soort verf, hoe je de verf aanbrengt maar ook hoeveel lagen verf je wilt aanbrengen. Op ieder verfblik staat het verbruik. Hierdoor weet je precies hoeveel liter verf per klus je nodig hebt. Uiteraard staat er ook op alle producten van Wijzonol hoeveel liter verf per m2 je nodig hebt.

Toch is het belangrijk om eerst goed naar je verfklus te kijken. Welke ondergrond heb je? Is deze nieuw, onbehandeld met een zuigende werking of eentje waar al diverse lagen verf opzitten? Is het een glad oppervlak of heeft het een structuur? Ga je muren schilderen of deuren en kozijnen. Ga je gebruik maken van een roller, een kwast of ga je als een professionele schilder met de verfspuit aan de slag? Als deze verschillende factoren spelen mee met het uitrekenen van hoeveel liter muurverf of lak je nodig hebt.

Grofweg kun je onderstaande tabel aanhouden voor de benodigde hoeveelheid verf per verfsoort:

 • Muurverf heeft een verbruik van 6-8 m2 per liter verf
 • Met lak voor binnen kun je 10-12m2 per liter als verbruik rekenen
 • Buitenlak heeft een verbruik van 12-16 m2 per liter verf

Hoeveel vierkante meter verf je met 1 liter verf?

Gemiddeld genomen verf je met 1 liter lak tussen de 12 en 16 m2. Met 1 liter latex/muurverf verf je 6-8 m2 per liter.

Hoeveel verf heb ik nodig om een deur te schilderen?

Hoeveel verf heb je nodig voor een binnendeur? En is dat gelijk aan een buitendeur? Jazeker! Een standaard deur is gemiddeld genomen ongeveer 2 x 1 meter. (2m2 per zijde dus) Voor het bijbehorende standaardkozijn rekenen we gemakshalve 1 m2 in totaal. Dat wil dus zeggen dat je een halve liter nodig hebt om een deur te schilderen. (1 standaard deur zonder glas aan twee zijden inclusief kozijn). De meeste mensen kopen en gebruiken dus 1 liter per deur. Want twee lagen geeft een mooier eindresultaat en zorgt voor de beste laagdikte en duurzaamheid.

Hoeveel liter verf nodig voor 60m2?

Een gemiddelde Nederlands woonkamer heeft 60 m2 muur. Nadat de onbehandelde muren behandeld zijn met isolerende voorstrijk of fixerende voorstrijk kun je de muur met een aantal lagen muurverf of latex verven. Het aantal lagen is afhankelijk van de kleur en de manier van verf aanbrengen. Kies voor een goede kwaliteit muurverf met een goede dekkracht en reinigbaarheid. De muurverf van Wijzonol staat om beide kenmerken als zeer goed bekend.

10 liter muurverf hoeveel vierkante meter? Oftewel 10 liter latex hoeveel m2?

Je hebt 10 liter latex/muurverf. Hoeveel m2 kun je daar dan mee schilderen? Gemiddeld genomen kun je tussen de 60 en 80 m2 schilderen met 10 liter muurverf. Omdat de ondergrond én de manier van muurverf aanbrengen (kwast, roller, spuit) van invloed zijn op het te behalen rendement kun je voor het gemak met 70 m2 rekenen en dan naar beneden of boven afronden.

Zorg in ieder geval dat je genoeg verf in huis hebt voor 1 laag. En mocht je onverhoopt tijdens de verfklus merken dat je te weinig verf hebt? Stop dan in een hoek en nooit halverwege. Hiermee voorkom je strepen en vlekken in je werk. En bedenk:  Je kunt beter nog een emmer bij moeten halen voor de tweede laag, dan dat je een emmer te veel hebt.

Hoeveel liter verf nodig?

Wil je geen schilder bellen maar zelf aan de slag? Heb je ondanks bovenstaande informatie hulp nodig met het berekenen van het totale oppervlakte? Wilt u hulp bij het berekenen hoeveel verf er nodig is voor je verfproject? Geen probleem. We helpen je graag te berekenen van de totale oppervlakte of hoeveel verf je nodig hebt om de kozijnen en deuren te verven of de muur van een prachtige nieuwe kleur te voorzien. Uiteraard kunnen we je ook voorzien van een passend verfadvies of kleuradvies. Kijk voor een verkooppunt bij jou in de buurt of neem contact op met Wijzonol.

Gerelateerde producten
Wijzonol Muurverf Extramat BIOseries
Bekijk dit product
Voordelen
 • Volledig mat
 • Uitstekend reinigbaar
 • Geen banen zichtbaar
Wijzonol Matlak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Sneldrogend
 • Bestand tegen handvet
Wijzonol Badkamer Muurverf
Bekijk dit product
Voordelen
 • Schimmelbestendig
 • Zeer hoge dekkracht
 • Oplosmiddelvrij
Wijzonol Zijdeglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Snelle droging
 • Bestand tegen handvet
Wijzonol Dekkend Extreem Hoogglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Buitenduurzaam tot 10 jaar
 • Hoge glans
 • Zeer lang glansbehoud
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Beoordeel dit product
Reviews over
Hoeveel verf heb ik nodig?

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.