fbpx
Verven met volop zon

Als de zon volop schijnt, waar moet ik dan rekening mee houden?

Het weer in de gaten houden tijdens het buiten schilderen is van essentieel belang voor een goed eindresultaat. In Nederland hebben we nu eenmaal wisselvallig weer, maar willen we ook ons buitenschilderwerk netjes houden. Wanneer kun je nu het beste buiten schilderen? Welke temperatuur geeft het beste eindresultaat?

De ideale temperatuur om buiten te schilderen zit tussen de 10 en 25 graden. Maar wat nu als je net je buitenschilderwerk gepland hebt als het toch een warme dag is? Waar moet je dan rekening mee houden? Bij welke temperatuur kan ik het beste schilderen? Antwoorden hierop en tips en tricks lees je in dit artikel.

Verven op een dag met volop zon. Wat moet je weten?

Allereerst is het belangrijk om niet in de volle zon te schilderen. Dat is niet goed voor jezelf maar zeker ook niet voor de verf en de ondergrond. Bij temperaturen boven de 25°C. droogt de verf te snel. Hierdoor liggen een streperig eindresultaat en een slechte hechting vaak voor de hand. Ook de kans op scheuren en blaasjes in je schilderwerk wordt aanzienlijk vergroot.

Het is beter om ‘achter de zon’ aan te schilderen of op die momenten van de dag, waarop het nog niet zo warm is. Begin in de ochtend een uurtje eerder, geniet van een lekkere siësta en werk later op de dag nog een klein klusje af. Door in de schaduw of achter de zon aan te schilderen voorkom je dat de ondergrond te warm is. Hierdoor droogt de verf minder snel, verwerkt prettiger en vloeit mooier. Vanwege de luchtvochtigheid kun je beter ook niet te laat op de dag nog buiten verven.

Wanneer je gaat schilderen als het te warm is of wanneer je in de volle zon gaat schilderen droogt de verflaag te snel. Nouja… eigenlijk alleen de bovenkant van de verflaag. Hierdoor kan de rest van de oplosmiddelen niet meer verdampen en hou je een zachte verflaag over. Dit geeft op langere termijn zwakke plekken die de duurzaamheid van de verflaag aanzienlijk verkorten en hierdoor de ondergrond niet meer voldoende kunnen beschermen.

 

Controleer de luchtvochtigheid

Naast de temperatuur is ook de luchtvochtigheid van belang bij het buiten schilderen. Op de verfblikken van Wijzonol en de productinformatiebladen van Wijzonol Verf staat de ideale relatieve luchtvochtigheid (R.V.) vermeld. Dit zijn de percentages waarbij de verf het beste presteert. Als schilder of klusser die buiten gaat schilderen is het belangrijk om de R.V. een beetje in de gaten te houden. Een te hoge R.V. zorgt voor een slechte hechting, strepen in het eindresultaat en met een beetje pech  ook nog dat je hoogglanslak niet verder komt dan een lage zijdeglanslak qua glans (het zgn. mat slaan van de verf) met alle gevolgen van dien. De luchtvochtigheid controleer je eenvoudig met een luchtvochtigheidsmeter of een app op de telefoon.

 

Hoge luchtvochtigheid. Wat nu?

Is er een te hoge R.V. en wil je toch je geplande dag om buiten te verven nuttig benutten? Kies er dan voor om voorbereidende werkzaamheden te doen. Ontvetten, schuren, reparaties uitvoeren en het geheel bijvoorbeeld al een keer gronden of overgronden zijn mooie verfklussen om uit te voeren op een dag waarop de r.v. te hoog is om goed en duurzaam schilderwerk te leveren.

Wanneer je in het late buitenschilderseizoen aan het schilderen bent en de relatieve luchtvochtigheid is toch verrassend hoog. Wat dan? Kies er dan voor om je schilderwerk te overgronden met een grondverf die al in de eindkleur is gemengd. Hierdoor heb je de hele winter alvast de juiste kleur op je schilderwerk. Daarna kun je, wanneer het weer het toelaat, met een 4SO lak afwerken of wachten tot het voorjaar en dan alles aflakken met een lak zoals SDT Ultra Hoogglans of LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak. Wanneer het weer stabieler en de relatieve luchtvochtigheid weer wat stabieler is.

Hoe lang moet verf drogen?

Ook op warme dagen heeft verf zijn droogtijd. Uiteraard wordt dit beïnvloed door de temperatuur en de r.v. maar ook laagdikte en ondergrond spelen een belangrijke rol. Hou tijdens het buiten verven alle factoren in de gaten om te voorkomen dat de verf te snel droogt met alle gevolgen van dien. Let er ook op dat de buitenverf die je gebruikt om te schilderen in de zon geschikt is voor deze warme temperaturen.

 

Hoogglans of zijdeglans voor buiten. Wat is de beste verf om in de zon te schilderen?

Ook wanneer je wilt schilderen in de zon moet je vooraf de keuze maken voor hoogglanslak voor buiten of toch een zijdeglans. Ondanks alle bestaande en nieuwe technologieën in de verfbranche zijn de schilders en verfproducenten het met elkaar eens. Een hoogglans verf voor buiten is het meest duurzaam. Een hoogglans verf is namelijk door de samenstelling beter weersbestendig waardoor weer en wind minder kans heeft om ‘schade’ aan te brengen aan het schilderwerk. Er zijn zelfs lakken voor buiten, zoals de Wijzonol SDT Ultra Hoogglanslak die tot wel 12 jaar mee gaan of de Wijzonol 4SO die praktisch het hele jaar aan te brengen zijn.

Goed onderhoud van het schilderwerk is voor zowel een zijdeglans als een hoogglans voor buiten belangrijk. Haal geregeld een doekje over je kozijnwerk om zand e.d. te verwijderen en check jaarlijks op onregelmatigheden zoals scheuren, afbladderen en houtrot.

Gerelateerde producten
LBH SDT Ultra Hoogglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekend buitenduurzaam
 • Snelle aanvangsdroging
 • Zeer hoge aanvangsglans & lang glansbehoud
LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekend buitenduurzaam
 • Lang glansbehoud
 • Strakke vloei
Wijzonol 4SO Hoogglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Hele jaar door te verwerken
 • Tot 8 jaar buitenduurzaam
 • Strakke vloei
Wijzonol Sneldrogende Grondlak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Ramen en deuren snel te sluiten
 • Snelle laagdikteopbouw
 • Lange overstaantijd
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Beoordeel dit product
Reviews over
Als de zon volop schijnt, waar moet ik dan rekening mee houden?

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.