fbpx
houten vloer verven

Houten vloer verven

Een vloer verven. Een klus waar je waarschijnlijk tegen op ziet. Toch is dat niet nodig. Met de juiste voorbereiding en ons stappenplan kun je deze klus zelf. Je houten vloer verven zorgt ervoor dat de ruimte weer fris en praktisch wordt. Wat heb je nodig?

 • De juiste primer of grondverf voor binnen. Stem de kleuren af op de eindlaag.
 • Verf naar keuze in de glansgraad van je keuze. Je kunt kiezen uit meer dan 100.000 kleuren vloerlak.
 • Roller en kwast
 • Schilderstape, schuurpapier, doek en andere verfbenodigdheden zoals een mesje, stoffer, vulmiddel enz.

Als je je houten vloer gaat verven is het belangrijk dat je de juiste verf gebruikt. Je wilt natuurlijk dat de vloer er mooi uitziet, maar je wilt ook dat de vloer lang meegaat. Een houten vloer kan je op verschillende manieren verven. Je kan de vloer lakken, beitsen of olieën. In dit artikel vertellen we je hoe je een vloer verft met lak.

Hoe verf je een (houten) vloer?

Als je een vloer wilt gaan verven, is het belangrijk om eerst de juiste verf te kiezen. Voor een houten vloer kun je het beste een watergedragen verf gebruiken. Verf op waterbasis verwerkt zich prettig, is geurarm en droogt sneller. Daarnaast vergeelt water gedragen verf niet, wat vooral bij lichte kleuren een zeer fijne bijkomstigheid is.

Welke verf heb ik nodig en welk stappenplan moet ik volgen om een vloer te schilderen?

In onderstaand stappenplan lees je in 3 stappen hoe je een vloer verven aanpakt.

1. Voorbereiden:

 1. Bereken hoeveel verf je nodig hebt en zorg alvast dat je deze in huis haalt. Let erop dat je verf koopt die voor een houten vloer geschikt is. Kies voor krasvaste en slijtvaste dekkende verf. Kies je voor een transparante afwerking, gebruik dan een blanke vloerlak, olie of vernis. Gebruik geen muurverf of krijtverf op een vloer die je veel gebruikt.
 2. Stofzuig of veeg de vloer goed schoon. Zorg ervoor dat er geen stof of haren meer op de vloer liggen. Controleer of er een oude verflaag is aangebracht en vraag na bij een verfspecialist bij jou in de buurt of deze overschilderbaar is of maak een proefvlak op een plek die niet erg zichtbaar is (in een hoek, waar de kast of de bank komt).
  Houdt er rekening mee dat je alle oude verflagen van de houten vloer moet verwijderen.
  Is de vloer geolied? In dat geval adviseren wij je om de vloer niet te verven maar na de juiste voorbereiding een nieuwe laag olie aan te brengen op de vloer.
 3. Verwijder loszittende verflagen.
 4. De vloer ontvetten en reinigen met een verfreiniger zoals St. Marc of Universol). Laat daarna de houten vloer goed drogen.
 5. De ondergrond zorgvuldig opschuren met schuurspons of schuurpapier (korrel P180). Schuur met de houtnerf mee om krassen te voorkomen. Het is belangrijk dat je tijdig een nieuw stuk schuurpapier gebruikt om je schuurwerk te optimaliseren en het beste resultaat te krijgen. Door niet te bezuinigen op schuurpapier hoef je niet heel veel kracht te zetten op de vloer om deze goed te schuren. Laat het materiaal het werk doen. Hou eventuele overgangen van onbehandeld hout/kale delen en de intacte verflaag goed in de gaten en schuur deze mooi vlak, zodat de overgangen met een volgende verflaag niet zichtbaar worden.
 6. Maak de houten vloer goed stofvrij met een stofzuiger en dweil eventueel de vloer met schoon water. Zorg ervoor dat je niet te nat werkt. Met een licht vochtige doek dweilen is voldoende om na het stofzuigen de laatste restjes stof te verwijderen.
  Let op dat je het stof niet verplaatst maar ook echt verwijderd. Hiermee voorkom je dat er stof in de grondverf of eerste laag lakverf komt.

2. Grondlaag aanbrengen:

 1. Plak de muren of plinten zorgvuldig af met schilderstape die bij jouw vloer past.
 2. Nu kun je de eerste laag aanbrengen. Schilder, afhankelijk van de situatie de hele vloer, of alleen de onbehandelde delen met een geschikte grondverf. Gebruik een kwast langs de randen en werk de rest met een roller af. Verdeel de verf goed en schilder altijd in de richting van de houtnerf. Heb je een planken vloer? Schilder dan plank voor plank om strepen en dikke randen te voorkomen.
  Ga je een eiken of grenen vloer schilderen? Overweeg dan een isolerende primer om te voorkomen dat inhoudsstoffen uit dit hout door de eindlaag drukt en lelijke vlekken veroorzaakt.
 3. Laat deze eerste laag goed drogen voordat je verder gaat met de tweede laag.
 4. Nadat de grondlaag droog is controleer je nog een keer zorgvuldig op oneffenheden en vul eventuele gaten en scheuren. Gebruik hiervoor een geschikt vulmiddel zoals een (epoxy) houtreparatiemiddel of lakplamuur. Let op: Ga je hout verven met transparante beits, white wash, vernis of blanke lak? Gebruik hiervoor dan een vulmiddel in houtkleur zoals kneedbaar hout.
 5. Schuren van de reparatieplekken. De opnieuw gevulde plekken moeten voordat het hout geschilderd wordt nog geschuurd worden. Kies hiervoor bijvoorbeeld korrel P120 en dan naschuren met korrel P180. Daarna het houtwerk weer stofvrij maken. (vergeet de vloeren niet)
 6. Verwijder de aangebrachte tape zorgvuldig onder een hoek van 45 graden.

3. Eindlaag aanbrengen

 1. Maak de vloer nogmaals goed stofvrij met een stofzuiger en daarna met een kleefdoekje of vochtige doek. Plak de plinten en randen af met de juiste tape. Je hebt nu geen ontvetter meer nodig, tenzij de vloer tijdens de voorbereidingen intensief gebruikt is. Twijfel je? Gebruik dan een geschikte ontvetter voor het ontvetten van de vloer voordat je de eerste eindlaag gaat aanbrengen.
 2. Breng de eerste laklaag aan. Kies voor een lak of vloerlak die slijtvast en krasvast is. Deze zijn verkrijgbaar in zowel hoogglans, zijdeglans en mat.
  Gebruik een kwast voor de randen en een rollertje voor de grote vlakken. Heb je een vloer die bestaand uit planken of een parketvloer, werk dan plank voor plank de vloer af met de vloerverf van je keuze.
  Begin zover mogelijk bij de deur vandaan en werk naar de deur toe. Breng voldoende vloerverf aan zodat de verf de kans krijgt goed strak te vloeien en verdeel de lak goed.
 3. Nadat de vloerverf droog is kun je deze voorbereiden voor de tweede eindlaag. Voordat je deze aanbrengt is het verstandig is nog eenmaal licht opschuren van de ondergrond een taak die volbracht moet worden. Schuur de laatste oneffenheden weg met een schuurmatje of schuurpapier (korrel P220).
 4. Stofvrij maken met een stofzuiger en daarna met een kleefdoekje.
 5. De tweede dekkende laag aanbrengen. Zorg ervoor dat je minimaal 2 lagen op het hout aanbrengt. Intensief belopen stukken mogen ook 3 lagen om te voorkomen dat de houten vloer snel een ‘loop’ in het schilderwerk krijgt.

Houten vloer verven. Wat is goede vloerverf?

Om een houten vloer verven goed uit te voeren heb je natuurlijk naast een goede werkwijze ook de juiste verf nodig. Welke verf voor een houten vloer ? Welke precies dat hangt een beetje af van de soort vloer en de manier waarop hij gebruikt wordt. Daarnaast is schuren, gronden en andere voorbereidingen voor de diverse houten vloeren net zo belangrijk als de soort verf.

Gebruik in ieder geval voor een verf op waterbasis. Deze vergeelt niet, ruikt niet sterk en is in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar. Of je nu een witte vloer wilt of een kleur wilt. De beste kleurmakers van Nederland hebben meer dan 100,000 kleuren beschikbaar voor je in grondverf en lak. Je hoeft daarna alleen nog maar te kiezen tussen mat, zijdeglans of hoogglans.

Houten vloer schilderen

Als je je vloer wilt verven, is het belangrijk om te weten welke verf geschikt is voor het type vloer dat je hebt. Er zijn verschillende soorten vloeren en ieder type heeft een eigen manier van verven. Daarom is het belangrijk dat je weet welke verf je nodig hebt en welk stappenplan je moet volgen. Als je een vloer dekkend verft kun je kiezen uit heel veel kleuren. Ga je voor een witte vloer of durf jij een statement te maken met een gekleurde vloer?

Vind jouw vloerverf verkooppunt

Gerelateerde producten
AQUA Hechtprimer
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekende hechting
 • Goed vullend
 • Sneldrogend
AQUA Vloercoat
Bekijk dit product
Voordelen
 • Slag-, slijt- en stootvast
 • Zeer goed reinigbaar
 • Geurarm
Wijzonol Matlak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Sneldrogend
 • Bestand tegen handvet
AQUA Zijdeglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Niet donkervergelend
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Houten vloer verven

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.