fbpx
Hoe moet ik mijn muren schilderen

Kan je over behang verven?

Behang overschilderen? Kan dat? En hoe pak ik dat aan?
Stel je hebt geen superstrakke muren in je huis. Of je hebt net een nieuwe woning en je tijd om te klussen is beperkt. De structuur van het aanwezige behang bevalt je, maar de kleur niet. Je bent inmiddels weg uitgekeken op het behang van de slaapkamer, woonkamer of gang, maar je hebt eigenlijk geen zin en tijd om deze ruimtes helemaal opnieuw te gaan behangen.
Hoe los je dat op? Het beste kun je dan gaan verven over behang. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten.

Behang verven. Kan dat?

Zolang het behang goed vast zit en geen weekmakers bevat kun je alle behang prima overschilderen met een roller of kwast en daarmee voorzien van een nieuwe kleur. Heb je al een kleur in gedachten? Bij Wijzonol hebben we de meest geliefde kleuren voor je op een rijtje gezet zodat een kleur kiezen een stuk makkelijker wordt. Zorg voor de juiste verf en je kunt na het lezen van de tips en tricks hieronder beginnen met behang verven. Voor je het weet heeft de ruimte een nieuwe look.

Weekmakers in behang

Jammergenoeg kun je niet elk behang schilderen. Soms zitten er namelijk weekmakers in het behang om het behang soepel te houden (bijvoorbeeld schuim of vinyl behang) Wanneer je met verf over weekmakers bevattend behang gaat verven worden de weekmakers naar de oppervlakte gezogen. Daardoor kan verf niet goed drogen, met een plakkerige muur als resultaat. Test daarom altijd eerst een stukje uit. Wordt de muur kleverig? Dan zul je het behang er toch af moeten halen voordat je gaat verven.

Behang schilderen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Controleer eerst of het behang goed vastzit en geschikt is om van een verflaag te voorzien. Afwasbaar behang maak je schoon door met wat verfreiniger zoals st. Marc of Universol schoon te maken. Daarna kun je met onderstaand stappenplan eenvoudig behang verven.

Verven over behang stappenplan

Voordat je begint met verven over behang ga je controleren of het behang overal nog goed vastzit. Controleer bij oud behang altijd goed de randen en naden. Zit het behang los? Lijm dan met behanglijm of randenlijm de losse gedeeltes weer goed vast.
1. Maak het behang schoon, zeker in ruimtes waar bijvoorbeeld veel gekookt of gerookt is zit eer een aanslag op het behang en moet er eerst ontvet worden voordat je begint met behang overschilderen.
2. Zet op een klein stukje behang een proefstukje om te testen of de gekozen verf hecht op het behang.
3. Hecht de verf van het proefstukje? Heb je een extra controle gedaan of het behang goed vastzit? Alles afgeplakt wat niet geschilderd hoeft te worden? Dan kun je beginnen met behang overschilderen.
4. Het schilderen van behang is niet veel anders dan het schilderen van een muur. Je begint bij de randen en daarna de grote vlakken. Verdeel grote muren in denkbeeldige vlakken en werk vlak voor vlak of terwijl je via een smal overlappend stuk tussen de vlakken de denkbeeldige vlakken met elkaar verbindt.

Wat is overschilderbaar behang?

Naast oud behang dat je van een nieuwe kleur wilt voorzien is er ook overschilderbaar behang op de markt. Dit is speciaal ontwikkeld om muren die niet superstrak zijn te voorzien van een structuur of extra stevigheid. Renovlies of glasvezel behang wordt veel gebruikt bij renovaties en nieuwbouw om (bouw)scheuren in de muur weg te werken. Na 1 laag renovlies, vliesbehang of glasweefsel (glasvezelbehang) kun je latex of muurverf aanbrengen in je favoriete kleur en het schilderwerk ziet er weer goed uit. Opbrengst: een mooi resultaat zonder scheuren en naden dat er weer jaren tegen kan.

Behang of verven?

Die keuze moet je zelf maken. Behangen is een klus die niet iedereen kan uitvoeren. Hoewel het nu met het vliesbehang waarmee je de muur moet inlijmen al een stuk makkelijker is om te behangen dan vroeger met behang van papier of afwasbaar behang. Ook de juiste lijm en materialen doen wonderen en maken zelf behangen een stuk makkelijker.

Met behang kun je eenvoudig structuur, patroontjes of meerdere kleuren aanbrengen op één muur. Wanneer je gaat verven dan is het meestal maar 1 kleur per muur. Tenzij je decoratieve effecten op de muur gaat aanbrengen. Maar behang verven kan ook.
Hiermee spaar je vooral tijd om dat je het bestaande oude behang niet hoeft te verwijderen. Ook is er speciaal overschilderbaar behang zoals renovlies en vliesbehang op de markt. Behang verven doe je met muurverf of latex. Gebruik liever geen structuurverf als je over behang gaat schilderen.

Overschilderen van behang.

Behang schilderen is niet een heel lastige klus. Bijna alle type behang is overschilderbaar. Hoe kom je erachter welk behang er op de muur zit? Zet een klein stukje verf op het behang om te testen om jouw behang geschikt is om te verven. Is het geschikt? Schilder dan eerst de randen en daarna de grote vlakken. Laat alles goed drogen en breng een tweede laag verf aan.

Behang verven bobbels en blazen

je hebt je behang gecontroleerd en het is geschikt om over te schilderen met latex of muurverf. Je bent lekker bezig en je ziet ineens allemaal blazen en bobbels. Wat nu? Niets, vooral niets doen. Zorg dat er geen tocht in de ruimte is en laat de verf drogen. Je zult zien dat de bobbels en blazen weer wegtrekken naarmate de verf droogt.
Mochten er na het drogen onverhoopt toch nog een paar bobbels en blazen zijn dan kun je die voorzichtig opnieuw vastplakken aan de muur met lijm. Bij het aanbrengen van de tweede laag verf zul je zien dat er in het behang geen bobbels en blazen meer zullen verschijnen.

Behang overschilderen. Welke verf heb ik nodig?

Goed om te weten is dat behang schilderen heel veel lijkt op muren verven. Je gebruikt muurverf en indien gewenst een voorstrijk als grondlaag. Door het behang eerst te verven met een voorstrijk voorkom je vlekken, banen en een slechte hechting. Behang schilderen kan trouwens gewoon met een vachtroller of (blok)kwast.

Behang verven. Welke kleur?

Nadat je besloten hebt om je te gaan verven over behang. Is natuurlijk de volgende vraag: Welke kleuren kun je het beste gebruiken? Wil je één kleur of wil je meerdere kleuren gebruiken door bijvoorbeeld een accentmuur te maken? Welke kleur je ook kiest, de beste kleurmakers van Nederland mengen hem voor je in Wijzonol verf. Met een kwast en roller breng je de gekozen kleur dan eenvoudig aan over het behang.

Behang zelf verven of behang laten schilderen?

Omdat behang verven met onze tips een prima klus is om zelf uit te voeren kan het natuurlijk ook zo zijn dat je liever deze klus aan de vakman over wilt laten. Wil je behang laten schilderen door een vakman maar ken je niet de juiste schilders bij jou in de buurt? Neem dan contact op met een Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt. Daar kunnen ze je met goede schilders en behangers bij jou uit de buurt in contact brengen om je behang te schilderen.

Gerelateerde producten
Wijzonol Muurvoorstrijk Aankleurbaar
Bekijk dit product
Voordelen
 • Bespaart 1 laag muurverf
 • Voorstrijkmiddel
 • Waterverdunbaar
Wijzonol Latex
Bekijk dit product
Voordelen
 • Goed dekkend
 • Goed reinigbaar
 • Wit, voor muren en plafonds
Wijzotex Mat S1
Bekijk dit product
Voordelen
 • Goede dekkracht
 • Makkelijk te verwerken
 • Schrobvastheidklasse 1
Wijzotex Extra Mat BIOseries
Bekijk dit product
Voordelen
 • Baan- en aanzetvrij
 • Goede dekkracht
 • Schrobvastheidklasse 1
Wijzonol Muurverf Mat
Bekijk dit product
Voordelen
 • Perfect dekkend
 • Goed reinigbaar
 • Sneldrogend
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Kan je over behang verven?

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.