fbpx
hout verven

Hout verven met Wijzonol

In vrijwel ieder huis is er wel hout waar een verflaag op zit. Denk hierbij aan deuren en kozijnen of een houten vloer. In dit artikel vertellen we hoe je het beste resultaat krijgt als je binnen hout gaat schilderen.

Wat moet je weten voordat je hout gaat verven?

Een goede voorbereiding is nodig om een optimale hechting van de nieuwe verflaag te krijgen. Voordat je aan de slag gaat zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om een knap staaltje schilderwerk achter te laten. Verdiep je in je wensen. Wil je een laklaag of een beits? Welke glans afwerking wil je? Hoogglans, zijdeglans verf of toch een matte afwerking?

Verder is het belangrijk dat je naast goede verf ook niet bezuinigt op primer, plamuur, schuurpapier en andere benodigdheden. Goed materiaal kent vele voordelen tijdens het verwerken en dat zie je terug in het eindresultaat. Kies voor een watergedragen lak om verkleuring te voorkomen.

Juiste producten gevonden? Aan de slag! Met dit stappenplan wordt hout verven een eenvoudige klus.

Afdekken en afplakken:

 1. Plak niet te behandelen delen af met tape. Dek de vloer af en andere oppervlakken die niet geschilderd hoeven te worden.
 2. Verwijder deurklinken als je deuren gaat schilderen.
 3. Bereken hoeveel verf je nodig hebt en zorg alvast dat je deze in huis haalt. Let erop dat je verf koopt die voor hout geschikt is. Kies voor lak of beits. Gebruik geen muurverf op hout zoals deuren en kozijnen.

Ondergrond voorbereiden:

 1. Controleer of het hout in goede staat is. Verwijder loszittende verflagen die aanwezig zijn op eerder geschilderde houten delen en controleer op houtrot. Zeker bij slecht onderhouden kozijnen en ramen kan houtrot voorkomen.
 2. De ondergrond ontvetten en reinigen met ammoniak en water (of een soortgelijk verfreiniger zoals St. Marc of Universol). Laat de ondergrond goed drogen.
 3. De ondergrond zorgvuldig schuren met schuurspons of schuurpapier(P180). Schuur met de houtnerf mee om krassen te voorkomen. Pak geregeld een nieuw stuk schuurpapier om je schuurwerk te optimaliseren en het beste resultaat te krijgen. Door geregeld een nieuw stuk te gebruiken hoef je ook niet zoveel kracht te zetten op de ondergrond. Laat het materiaal het werk doen. Hou eventuele overgangen van onbehandeld hout/kale delen en de intacte verflaag goed in de gaten en schuur deze mooi vlak, zodat de overgangen met een volgende verflaag niet zichtbaar worden.
 4. Schoonmaken. Maak de ondergrond stofvrij met een stoffertje of kleefdoekje. Een vochtige doek gebruiken is ook een optie. Let er wel op dat je het stof niet verplaatst maar ook echt verwijderd. Hiermee voorkom je dat er stof in de grondverf of eerste laag lakverf komt.
 5. Controleer nog een keer zorgvuldig op oneffenheden en vul eventuele gaten en scheuren door het aanbrengen van een geschikt vulmiddel zoals een (epoxy) houtreparatiemiddel of lakplamuur. Let op: Ga je hout verven met beits of blanke lak? Gebruik hiervoor dan een vulmiddel in houtkleur zoals kneedbaar hout.
 6. Schuren van de reparatieplekken. De opnieuw gevulde plekken moeten voordat het hout geschilderd wordt nog geschuurd worden. Kies hiervoor bijvoorbeeld korrel P120 en dan naschuren met korrel P180. Daarna het houtwerk weer stofvrij maken. (vergeet de vloeren niet)

Eventuele grondlaag voor hout:

Alleen onbehandeld hout heeft een laag grondverf nodig voordat je hier een houtverf op kan aanbrengen. Hout schilderen, maar ook onbehandeld hout verven is niet moeilijk. Met dit stappenplan kun je een prachtig eindresultaat behalen en lees je hoe je hout schilderen het beste kunt aanpakken.

 1. Breng op kaal hout of onbehandeld hout een laag grondverf aan. Bij het gebruik van grondverf moet je op een aantal dingen letten. Het is een goed idee om ervoor te zorgen dat de grondverf past bij je afwerklaag maar ook de houtsoort.
  In hout zitten diverse inhoudsstoffen. Eiken en andere bloedende houtsoorten hebben een isolerende primer nodig, terwijl bij een andere houtsoort juist een elastische grondverf aan te raden is.
  De juiste grondverf bevordert niet alleen de hechting maar voorkomt ook problemen achteraf. Zeker bij houtwerk buiten is de juiste grondverf essentieel. Laat je goed adviseren bij een verfspecialist bij jou in de buurt.
  Gebruik zoveel mogelijk een verfroller om kwaststrepen in de verf te voorkomen. Tip van de schilder: Stem de kleur van de grondverf af op de uiteindelijke verflagen van de houtverf. Hierdoor zullen in de toekomst beschadigingen minder snel opvallen.

Plamuren (binnen)

Na de voorbereidingen en het schilderen van de grondverf of primer kan het zijn dat er nog net een paar kleine oneffenheden zichtbaar worden in het houtwerk. Nu is het moment deze aan te pakken en het oppervlak aan een laatste inspectie bloot te stellen voordat je het houtwerk gaat schilderen met de eerste laag lakverf in de gewenste kleur.

 1. Eventuele laatste kleine oneffenheden in het hout glad plamuren met plamuur.
 2. Schuur nadat de plamuur uitgehard is deze plekken in het houtwerk zorgvuldig. (bv met P120 en naschuren met P180). Let er goed op dat je de overgang van de gerepareerde vlakken en de oude verflaag egaal laat verlopen.
 3. Ondergrond zorgvuldig stofvrij maken met de stoffer en daarna met een kleefdoekje.

Eindlaag – Hoe hout schilderen:

Nadat alle voorbereiding zoals hierboven zijn uitgevoerd kun je beginnen met het schilderen van de verflagen. Kies de juiste producten. Kies verf in de glansgraad die jij het mooiste vindt. Twijfel je? Breng dan eerst een hoogglans verf aan. Vind je die teveel glanzen? Kies er dan voor om de eindlaag in een zijdeglans verf te schilderen. Bezuinig niet op kwasten, rollers en schilderstape. De kwaliteit hiervan bepaald het eindresultaat meer dan je zou denken.

 1. Nadat alle voorbereidingen zoals ontvetten, repareren en grondverf aanbrengen zijn uitgevoerd kun je de ondergrond schuren met een schuurmatje of schuurpapier (P180 of hoger).
 2. Maak het hout en de omgeving zorgvuldig stofvrij met de stoffer en daarna met een kleefdoekje.
 3. Het geheel lakken met een aflak verf in de glans naar keuze of kies voor een beitsverf. Laat de houtverf drogen voordat je verder gaat met stap 4.
 4. Licht en zorgvuldig schuren met een schuurmatje of schuurpapier (P220). Daarna stofvrij maken met de stoffer en daarna met een kleefdoekje.
 5. Breng de tweede eindlaag en laat goed drogen. Verflagen hebben minimaal 1 week nodig om volledig uitgehard en belastbaar te zijn.

Bewaren gereedschap:

 1. Indien de kwasten en rollers de volgende dag weer gebruikt worden kun je deze luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen tot de volgende dag.
 2. De kwast of roller kunnen eventueel ook in de verf worden bewaard. De volgende dag eerst goed de overtollige verf eruit halen voordat het materiaal weer gebruikt kan worden.
 3. Klaar met de schildersklus? Dan de kwast en roller reinigen, goed nawassen met groene zeep en stofvrij opslaan.
 4. Heb je watergedragen verf gebruikt? Dan kun je in ons blog lezen hoe je de kwasten het beste kunt schoonmaken en bewaren.

Nu het houtwerk strak in de lak staat creëer je het mooiste eindresultaat door de muren met muurverf te verven zodat de hele ruimte weer helemaal opgeknapt is. En heb je de smaak te pakken? Ga dan de houten vloeren verven.

Gerelateerde producten
AQUA Zijdeglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Niet donkervergelend
Wijzonol Zijdeglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Snelle droging
 • Bestand tegen handvet
AQUA Kleurbeits
Bekijk dit product
Voordelen
 • Snelle droging
 • Hoge vochtregulering
 • Hoog inkleurend vermogen
AQUA Blank
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Kras- en slijtvast
 • Niet vergelend
Wijzonol Hoogglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Minimaal vergelend
 • Kras- en stootvast
 • Goed dekkend
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Beoordeel dit product
Reviews over
Hout verven met Wijzonol

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.