fbpx
Wat is beter verven met een kwast of roller?

Trap verven met Wijzonol

Wanneer je een trap intensief gebruikt of een nieuwe look wil geven is één van de oplossingen dat je de trap gaat verven. Deze klus kun je prima zelf. Hoe je het schilderen van de trap het beste aanpakt, of je twee of meerdere lagen moet aanbrengen en met welke verf. Dat lees je in dit artikel. We vertellen je alle tips en tricks over hoe je stap voor stap het beste de trap kunt verven en met welke verf je dat het beste kunt doen.

Schilderen van de trap: Stappenplan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk wat je van dit schilderproject verwacht. Is de ingeplande tijd realistisch en kies de juiste verf. Er is natuurlijk speciale traplak op de markt, maar een krasvaste en slijtvaste lak is net zo efficiënt om een trap te schilderen en over het algemeen verkrijgbaar in heel veel meer kleuren dan de standaard trapverf. Kies de verf die past bij je wensen, eisen en budget.

Stap 1: Afdekken en afplakken

Maak de trap leeg en plak de stukken die je niet hoeft te schilderen af met tape. Kies voor de juiste tape en gebruik maskeerpapier of afdekfolie voor de rest. Leg andere benodigdheden om de trap te schilderen klaar. Denk hierbij aan schuurpapier, plamuur, plamuurmes, tape, kit, kitpistool, kwasten en rollers met bijbehorende beugels en bakjes. Leg ook een poetsdoekje klaar zodat je ongelukjes meteen kunt opvegen tijdens het schilderen.

Stap 2: Ondergrond voorbereiden

Voor een goede hechting en een duurzaam eindresultaat is de trap ontvetten heel belangrijk. Gebruik een geschikte verfreiniger. Daarna is zorgvuldig de trap schuren de volgende stap. Zowel ontvetten als schuren zijn belangrijke stappen in het trap verven stappenplan.

Nadat je hebt vastgesteld dat de trap overschilderbaar is, de eventuele aanwezige verflaag voorzien kan worden van een nieuwe laag kun je echt beginnen.
– Verwijder loszittende verf en andere oneffenheden.
– Ontvet de trap met een geschikte ontvetter.
– Trap droog? Schuur dan zorgvuldig de trap met schuurpapier. Gebruik hiervoor een schuurblok of (delta) schuurmachine. Wanneer de trap al eerder geschilderd is geweest schuur je de overgangen tussen kale delen en intacte verflagen vlak.
– De trap stofvrij maken. Bij een dichte trap kun je dit het beste met een stofzuiger doen. Heb je een open trap vergeet dan niet de vloer onder de trap ook stofvrij te maken.

Stap 3: Repararen

Nu is het tijd om oneffenheden, beschadigingen, gaten, kieren en scheuren te vullen met de juiste vulmiddelen. Laat je bij een verf verkooppunt goed informeren over de juiste producten. Een houten trap heeft andere reparatiemiddelen nodig dan bijvoorbeeld een stalen trap.
Gebruik de juiste plamuur en overschilderbare kit. Ga je de trap transparant afwerken? Let dan goed op de kleur van het vulmiddel dat je gaat gebruiken.

Nadat alle gaatjes, naden en kieren gerepareerd zijn, is het belangrijk om de reparaties opnieuw glad te schuren. Maak de trap stofvrij met een stoffer, stofzuiger en kleefdoekje.
Vergeet de zijkanten niet.

Stap 4: Grondverf aanbrengen

Alleen wanneer er nog geen verflaag op de trap aanwezig is heb je grondverf of primer nodig. Kies voor een grondverf die bij je ondergrond past. We adviseren je om te kiezen voor een grondverf die slijtvast is én op kleur te mengen. Je trap heeft immers veel te verduren straks als ze klaar is.

Plak voordat je gaat schilderen de randen netjes af met tape. Is de trap al voorzien van een verflaag maar heb je veel kale delen vanwege de reparaties? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen de kale en de gerepareerde delen te gronden.

Gebruik om de grondverf of primer aan te brengen een kwast en een roller. De kwast is ideaal voor de randen en een rollertje voor de vlakke delen. Verdeel de verf goed en laat drogen.

Overweeg om de traptreden van twee lagen slijtvaste grondverf te voorzien om een zo sterk mogelijke basis voor de eindlaag te maken. Vergeet niet om tussen de lagen door even licht de treden te schuren en daarna uiteraard stofvrij te maken

Stap 5: Laatste check

De grondverf of primer is aangebracht en de droogtijd is verstreken. Tijd voor de laatste controle op oneffenheden, verdwaalde kwastharen of zakkers. Schuur met een fijn schuurpapier ( korrel P180 of P220) de oneffenheden weg en plamuur nogmaals indien nodig.
Alles weer strak? Dan maak je de trap en de omgeving nogmaals stofvrij met een stoffer, stofzuiger en kleefdoek en kun je beginnen met de laatste stap uit het stappenplan trap schilderen.

Stap 6: Trap schilderen

Plak met de juiste tape de randen af zodat je strakke verflijnen krijgt en geen verf op de muur. Zorg ervoor dat de trap stofvrij is. Roer de trapverf die je gaat gebruiken goed door. Begin boven aan de trap en werk naar beneden toe. Schilder eerst de randen van de trede. Daarna de zijkant en vervolgende de trede zelf. Schilder je een dichte trap? Verf dan eerst het stootbord en daarna de trede. Gebruik een ronde kwast voor de randjes en een lakviltroller voor de vlakke delen zoals de treden. Breng voldoende verf aan en verdeel deze goed om strepen en zakers te voorkomen. Zodra je alle treden hebt geschilderd laat je de verf goed drogen.

Tips van de schilder:

Wil je de trap blijven gebruiken? Schilder dan niet alle treden tegelijk maar sla er telkens één over. Markeer de droge traptreden met een stukje schildertape zodat je via de juiste treden de trap kunt blijven gebruiken.

Trap verven. Welke verf?

Om binnenshuis een trap te verven gebruik je het beste watergedragen slijtvaste lak zoals de Wijzonol Aqua of Wijzonol lakken in de glans van je keuze. Je kunt deze verf in wel 150.000 kleuren krijgen, dus je favoriete kleur zit er zeker bij. Of varieer met meerdere tinten in één trap.

Hoeveel verf heb ik nodig voor een trap?

Voor een gemiddelde dichte trap van 13 treden heb je 0,5 -1 liter grondverf en 1-2 liter aflak nodig. Begin met 1 liter aflak, zodat je voor de tweede laag nog bij kunt bijbestellen bij een verkooppunt wat nodig is. ZO voorkom je teveel verfresten in huis.

Trap schilderen. Hoeveel lagen verf op de trap verven?

Een trap gebruik je meer dan je denkt. Het is dan ook belangrijk om deze van voldoende laagdikte te voorzien zodat de verf je trap kan beschermen tegen beschadigingen. Breng daarom 1-2 lagen grondverf aan en zeker 2 lagen van de trapverf van je keuze als eindlaag.
Laat altijd de verf die je aanbrengt goed drogen voordat je de volgende laag aanbrengt.

Let op: De optimale hardheid van de trapverf van je keuze wordt pas na 20-30 dagen bereikt. Zeker in begin is deze nog kwetsbaar. Betreed in de eerste weken de trap met sokken en vermijd of wees in deze tijd extra voorzichtig met het schoonmaken en stofzuigen van de trap.

Wel of geen parketlak over je trapverf?

Van oudsher wordt er vaak een parketlak aangebracht over de trapverf. Dit kan de kleur van de trap aantasten, zeker wanneer je kiest om de trap wit te schilderen. Wanneer je kiest voor een traplak die kras- en slijtvast is, is het overschilderen met parketlak niet nodig en blijft de kleur zoals je hem gekozen hebt.

Kwasten en rollers bewaren na het verven van de trap.

Klus klaar? Nadat de trap voorzien is van de eerste laag trapverf kunnen de kwasten en rollers die de volgende dag weer gebruikt worden (voor de volgende verflaag) tijdelijk opgeborgen worden. Door ze luchtdicht in een plastic zak of aluminiumfolie te wikkelen kun je kwasten en rollers bewaren voor de volgende dag zonder dat ze hard worden. Je kunt er ook voor kiezen om de kwasten en rollers in de verf te bewaren. De volgende dag kunnen deze dan uit de verf gehaald worden, even de overtollige verf verwijderen en daarna uitrollen. Je kunt dan meteen weer aan de slag met de trap of ander hout schilderen. Klaar met de klus? Berg dan je kwasten op in een bewaargel of reinig ze grondig zodat je ze droog kunt bewaren.

Gerelateerde producten
AQUA Zijdeglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Niet donkervergelend
AQUA Hoogglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Mooie vloei
AQUA Vloercoat
Bekijk dit product
Voordelen
 • Slag-, slijt- en stootvast
 • Zeer goed reinigbaar
 • Geurarm
Wijzonol Matlak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Sneldrogend
 • Bestand tegen handvet
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.