fbpx
Rimpelen van verflagen

Mijn verf gaat rimpelen. Hoe kan dit?

Het rimpelen van verflagen wordt in vakjargon ook wel het schroeien van verf genoemd. Het rimpelen van verf, of dus het ontstaan van schroei, wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Daarom is het goed om te weten wat de oorzaak van het rimpelen van de verflaag is én hoe je met de juiste aanpak het rimpelen van verf voorkomt! Is het al te laat? Dan helpen we je op weg, hoe je je gerimpelde verflaag kunt herstellen.

Waardoor gaat een verflaag rimpelen?

Het rimpelen van verf (schroeien) komt door het foutief aanbrengen van de lak. Over het algemeen is dit terug te herleiden naar twee oorzaken. Namelijk; doordat je ‘te dik schildert’ of doordat je te snel een nieuwe laag aanbrengt.

Oorzaak 1: Te dikke verflaag

Wanneer je een te dikke verflaag aanbrengt, droogt de verf aan het oppervlak al een beetje (er wordt een verffilmpje gevormd) terwijl het daaronder nog nat is. De onderste, nog natte verflaag, gaat een reactie aan met dit droge verffilmpje met als gevolg dat er een rimpel of schroei ontstaat. Dit is vaak het meest zichtbaar op onderdorpels, zakkers en in hoekjes. Een veelvoorkomende locatie waar schroei ontstaat, is bijvoorbeeld onderste hoek van je kozijn. Doordat er te veel verf is aangebracht, zakt deze naar beneden en verzamelt zich in de hoek, waardoor de verf rimpelt.

Oorzaak 2:  Te snel een nieuwe verflaag

Wanneer je de tweede verflaag te snel over de eerste laag heen schildert, ontstaat in principe hetzelfde fenomeen. De eerste aangebrachte verflaag is nog niet volledig doorgehard en droog. In feite is de eerste verflaag nog te vers om over te schilderen. Zet je te snel de nieuwe verflaag eroverheen, dan reageren deze twee verflagen met elkaar. Het resultaat? Er ontstaan rimpels in je verf.

Hoe voorkom je het rimpelen van verflagen?

Door de verf goed uit te strijken en te verdelen, krijgt de verf niet de kans om te gaan rimpelen. Zorg dat je de hoekjes nog even goed nastrijkt.

  • Breng een dunne verflaag aan. Het is altijd mogelijk om later nog een keer eroverheen te gaan.
  • Strijk de hoeken goed na
  • Laat de verf goed uitdrogen, voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Kijk hiervoor naar de droogtijd van de desbetreffende verf.

Wat kun je doen aan een verflaag met rimpels?

Wanneer er rimpels of schroei zichtbaar is in het schilderwerk, zit er  niets anders op dan opnieuw te beginnen. Het gedane schilderwerk dient weer helemaal glas geschuurd te worden. De verflaag moet hiervoor wel goed droog zijn.  Door de dikke rimpels kan dit kan best een tijdje duren, maar uiteindelijk zal de verf opdrogen. Na droging en vlak schuren kan het weer overgeschilderd worden. Ga als volgt te werk:

  • Schuur de ondergrond zorgvuldig af en zorg daarbij dat de ondergrond vrij is van siliconen
  • Maak de ondergrond goed stofvrij
  • Beoordeel of de ondergrond geschikt is, het schilderen van aluminium vraagt bijv. om een andere aanpak dan hout
  • Breng niet een niet te dikke laag aan zodat de verf niet gaat rimpelen, dekkend schilderwerk is voldoende
  • Gebruik alleen voorgeschreven, en volgens voorschrift, toevoegmiddelen en hulpstoffen en raadpleeg het productinformatieblad. Traag verdampend oplosmiddel in de pas aangebrachte verflagen kan namelijk blaasjes veroorzaken.
  • Schilder alleen blijvend droge ondergronden en tref vooraf maatregelen om geveltimmerwerk droog te houden
  • Schilder achter de zon aan en bij voorkeur in de schaduw

Putjes, kratertjes of gaatjes in het schilderwerk?

Omschrijf je de oneffenheden die je hebt aangetroffen in je schilderwerk meer als putjes of gaatjes, in plaats van rimpels, dan is de oorzaak niet schroei. De oorzaken voor het ontstaan van putjes, kratertjes of gaatjes in je schilderwerk, kunnen onder andere te maken hebben met een siliconenbesmetting.

Gericht advies voor jouw klus

De producten van Wijzonol zijn verkrijgbaar bij de meeste verfspeciaalzaken en bouwmarkten, vraag in de winkel gerust om advies voor jouw klus. Heb je verftechnisch advies nodig over het gebruik van onze producten, dan kun je ook telefonisch contact opnemen met onze medewerkers, of je vraag hieronder direct stellen!

Stel direct je vraag:

 *

naam@bedrijf.nl

012-3456789

 

Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Beoordeel dit product
Reviews over
Mijn verf gaat rimpelen. Hoe kan dit?

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.