fbpx
Wijzonol tuinbeits dekkend

Beitsen

Beits aanbrengen beschermt hout tegen weersinvloeden. Door hout te beitsen voorkom je dat hout kromtrekt, rot wordt of verkleurd. Schilder je schuur, schutting of tuinhuis met beits en Wijzonol Beitsen staan al jarenlang op nummer één om je hout te beschermen. Wijzonol beits is gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en kleurbehoud.

Of je nu kiest voor dekkende beits of transparante beitsen. Je hout wordt optimaal beschermd door het te beitsen. Beits is vochtregulerend en je hebt geen grondverf nodig! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over beitsen.

Beitsen voor buiten: Wijzonol transparante beits is de beste voor buitenTransparante beits

Transparante beitsen hebben in de meeste gevallen een houtkleur. Door hout te schilderen met een transparante beits behoudt je de houttekening. Whitewash en Greywash aanbrengen kan ook met een transparante beits.
Transparante beits voor buiten is UV-bestendig en verkrijgbaar in heel veel kleuren.

Hout beitsen

Om het hout buiten goed te beschermen tegen weersinvloeden is beits het juiste product. Beits is relatief eenvoudig te gebruiken en stelt ons in staat om het hout zo goed mogelijk te beschermen én het een nieuwe kleur te geven.

Beits en lak. Wat is het verschil?

Zowel lak als beits bieden bescherming aan het hout. Het verschil tussen beits en lak zit hem vooral in de openheid van het product. Beits is vochtregulerend en dringt vooral in het hout, terwijl lak de ondergrond afsluit en op het hout hecht. Intrekkend vocht heeft bij beide producten dus geen kans meer. Vocht dat nog in het hout zit kan makkelijker door een beitslaag naar buiten dan door een laklaag. Simpelweg om dat beits vochtregulerender is dan lak.

Een ander verschil is dat je beits zonder grondverf kunt aanbrengen en lak op onbehandelde ondergronden wel eerst een laag grondverf nodig heeft.
Het laatste grote verschil tussen lak en beits is dat beits meer met het hout meebeweegt. Hout kan krimpen en uitzetten. Een laklaag is hier minder goed op berekend dan een beits.

Wil je een transparante beits aanbrengen dan blijft de houtnerf en houttekening zichtbaar. Het hout wordt goed beschermd. De laag die je gaat aanbrengen is transparant en verkrijgbaar in vele kleuren. Van hele natuurlijke kleuren zoals eiken en noten tot whitewash en modekleuren.

Meer weten over wat is beits nou precies? Onze collega legt het uit in een filmpje.

Hoe kun je het beste beitsen? Hoe breng je beits aan op hout?

Of je nu dekkende beits of transparante beits gaat aanbrengen. De werkwijze van deze verschillende beitsen in vergelijkbaar. Ook maakt het voor beits aanbrengen niet uit of je een tafel of schutting gaat beitsen. De werkwijze blijft gelijk. Hoe kun je nu het beste beitsen? We geven je wat tips over het beitsen.

Stap 1: Voorbereidingen

Net als al het ander schilderwerk is het belangrijk dat je de juiste voorbereiding treft. Verwijder loszittende verflagen en wanneer je buiten gaat beitsen zorg je ervoor dat er geen mos of planten op het hout zitten dat je wilt gaan beitsen. De ondergrond zorgvuldig ontvetten is de volgende stap.

Hout schuren voordat je beits aanbrengtStap 2: Schuren en repareren

Om te zorgen voor een goede hechting is het belangrijk dat het hout goed geschuurd word met schuurpapier. Dit kan handmatig met een schuurblok of machinaal met bijvoorbeeld een (delta) schuurmachine. Schuur met de houtnerf mee.

Oneffenheden en kieren repareer je met de juiste vulmiddelen en kit. Hou er rekening mee dat wanneer je transparante beitsen gebruikt, de kleur van het vulmiddel zichtbaar blijft. Kies daarom voor bijvoorbeeld kneedbaar hout in de juiste kleur om kleine oneffenheden op te vullen.

Stap 3: Kies de juiste beits

Bedenk vooraf welke afwerking je wenst. Ga je voor een zijdeglans, halfglans of hoogglans afwerking? Kies voor binnen een binnenbeits op waterbasis om vergeling tegen te gaan. Voor buiten kun je het beste een buitenbeits kiezen. Deze is goed bestand tegen weersinvloeden zoals regen. Maak de keuze tussen dekkende beits of transparante beits.

Hout beitsen met Wijzonol Transparante Tuinbeits - de beste beits voor tuinhoutStap 4: Aanbrengen eerste laag beits.

Zorg ervoor dat het hout dat gebeitst gaat worden stofvrij is en plak met de juiste schilderstape af wat je niet gaat beitsen. Gebruik voor beits altijd een platte kwast en verf in de richting van de houtnerf. Door de houtnerven te volgen krijg je het beste en mooiste eindresultaat. Breng voldoende beits aan en verdeel de beits goed om kleurverschil, strepen en zakkers te voorkomen. Laat na het aanbrengen de beits goed drogen voordat je de tweede beitslaag gaat aanbrengen.

Stap 5: Aanbrengen tweede laag beits

Nadat de eerste beitslaag is aangebracht en voldoende droog is kun je beginnen met de tweede laag beits aanbrengen. Hou er rekening mee dat wanneer je transparante beits aanbrengt dat iedere volgende laag het hout donkerder maakt. Maak vooraf even een proefvlakje om te kijken of je de kleur niet te donker vindt worden. Beits heeft wel altijd minimaal twee lagen nodig om de juiste bescherming te bieden. Vind je de kleur van je transparante beits donker genoeg na 1 laag? Breng dan een laag kleurloze beits of een laag lichtere kleur beits aan.

Hoeveel keer hout beitsen?

Hout behandelen met beits om het hout goed te beschermen tegen vlekken, krassen, weersinvloeden of regen? Dat kan! Of je nu kiest voor hoogglans, halfglans, zijdeglans of tuinbeits. Bescherming bieden aan het hout kan alleen wanneer je voldoende lagen beits hebt aangebracht.
Breng minimaal twee lagen aan. Het maakt hierbij niet uit of je gekozen hebt voor beits die dekkend of transparant is.
Zijn de meubels, schutting of je hout onbehandeld? Breng dan drie lagen beits aan. Zeker voor buiten is het beter om drie lagen beits te schilderen op onbehandelde ondergronden.

Hout beitsen met Wijzonol Dekkend Halfglans - de beste beits voor buitenHoe lang beschermt beits?

Hoelang beits precies bescherming biedt aan het hout is van heel veel factoren afhankelijk. Zo is de laagdikte en glans van de beits van invloed op de bescherming maar ook of het hout in weer en wind staat of beschermd tegen weersinvloeden zoals regen en felle zon. De meeste beits heeft na 3 tot 7 jaar een onderhoudsbeurt nodig. Tuinbeits heeft over het algemeen wat sneller onderhod nodig dan Wijzonol Dekkend.

Wanneer je het beste hout beitsen opnieuw kunt doen hangt dus af van diverse factoren. Gebruik bij voorkeur geen beits die kleurloos is. Zijn er mankementen zichtbaar zoals verschillende scheuren, gaat de beits bladderen of poedert de laag? Dan is het tijd om een nieuwe laag aan te brengen. De ondergrond ontvetten en schuren is dan voldoende om de onderhoudslaag aan te brengen.

Dekkende buitenbeits kan in sommige gevallen verkleuren. Ook dat is een teken dat het tijd is om een nieuwe beitslaag aan te brengen. Gebruik voor zowel binnenbeits als buitenbeits, voor beits die dekkend of transparant is altijd een platte kwast om te beits aan te brengen. Hierdoor kun je voldoende laagdikte en bescherming aanbrengen.

Is schuren voor beitsen nodig?Is schuren voor beitsen nodig?

Ontvetten en schuren is altijd nodig om een goede hechting te krijgen met het hout dat gebeitst gaat worden. Er zijn mensen die beweren dan schuren voor het beitsen niet nodig is, maar de revaring leert dat die resultaten stukken minder duurzaam zijn.
Dus hoe vervelend het ‘onderdeel’ schuren ook is. Het is een essentiële voorbereiding van een goed verfsysteem.

Is beits van Wijzonol vochtregulerend?

Hout beitsen wil je natuurlijk doen met beits die van uitstekende kwaliteit is en ook nog eens makkelijk aan te brengen. Bij buitenbeits is het fijn dat deze vochtregulerend is. Wijzonol beits is naast vochtregulerend ook nog eens kleurvast. Wijzonol Dekkend is verkrijgbaar in diverse standaardkleuren, maar ook te mengen in wel meer dan 100.000 kleuren.

Hoe lang moet Wijzonol beits drogen

Wijzonol beits voor buiten is stofdroog na ongeveer 5 uur. Omdat Wijzonol beits voor buiten op terpentinebasis is, kun je de tweede laag het beste pas na 18 uur aanbrengen.

Wil je meer weten over Wijzonol Beits aanbrengen? Neem dan contact op met een verkooppunt bij jou in de buurt.

Gerelateerde producten
Wijzonol Dekkend Halfglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Eénpotsysteem
 • Vochtregulerend
 • Buitenduurzaamheid tot 7 jaar
Wijzonol Dekkend Halfglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Eénpotsysteem
 • Vochtregulerend
 • Buitenduurzaamheid tot 7 jaar
Wijzonol Dekkend Tuinbeits
Bekijk dit product
Voordelen
 • Voor terras en tuin
 • Vochtregulerend
 • Buitenduurzaam tot 5 jaar
Wijzonol Transparant Tuinbeits
Bekijk dit product
Voordelen
 • Voor terras en tuin
 • Vochtregulerend
 • Buitenduurzaam tot 3 jaar
Wijzonol Dekkend Zijdeglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Goed glansbehoud
 • Hoge dekkracht
 • Buitenduurzaamheid tot 7 jaar
Wijzonol Konserveergrond
Bekijk dit product
Voordelen
 • Beperkte filmvorming
 • Hoge vochtregulering
 • Makkelijk verwerkbaar
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Beitsen

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.