fbpx
Gipsplaten schilderen met Wijzonol

Gipsplaten schilderen

Vrijwel iedereen heeft ze in huis. Gipsplaten! Zitten ze niet in het plafond verwerkt dan is er wel een tussenmuurtje opgetrokken van gipsplaat. Deze platen kun je niet onbehandeld laten vanwege de open structuur. Daarom is het belangrijk om gipsplaten te verven. Alles wat je moet weten over gipsplaten schilderen lees je in dit artikel.

Schilderen van gipsplaten

Het schilderen van gipsplaten is een klus die je zelf kunt uitvoeren. Nadat de gipsplaten geplaatst zijn kun je ze niet meteen gaan verven. Er zijn nog een paar stappen die je eerst moet doen voordat je gipsplaten kunt verven. In onderstaand stappenplan lees je hoe je gipsplaten verven aanpakt.

Gipsplaat verven, zo doe je dat!

Gipsplaten schilderen voorbereiding

Stap 1: naden en schroefgaten wegwerken

Het liefste wil je natuurlijk dat je gipsplaten wand een mooi egaal en strak eindresultaat hebben. Alsof de stukadoor is geweest en de muur super strak voor je gemaakt heeft.
Dat kan natuurlijk altijd. Gipsplaten kun je helemaal laten stucen voor een glad eindresultaat.
Maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de randen van de gipsplaten en de schroefgaten netjes weg te werken om een mooi egaal resultaat krijgen.
De schroefgaten vul je het beste met een geschikte vuller zoals gipsplaatvuller. Ook de naden kan je daarmee vullen. Om de kans op scheuren te verkleinen kun je er ook voor kiezen om eerst een nadenband te plakken en dan de band af te werken met gipsplaatvuller. Het voordeel van gipsplaatvuller is dat je deze eenvoudig kunt schuren, dus na het aanbrengen en drogen schuur je de ondergrond glad en kun je verder met stap 2.

 

Gipsplaten schilderen - gipsband aanbrengen     Gipsplaten glad maken     Gipsplaten verven stappenplan     Gipsplaten verven stappenplan

 

Stap 2: gipsplaten voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het belangrijk dat je na stap 1 de gipsplaten eerst goed doet ontvetten en afstoffen. Daar waar nodig kun je nu de laatste oneffenheden nog wegwerken.
Gebruik een geschikt verfreiniger om de gipsplaten af te nemen. Door gebruik te maken van licht vochtige doek verwijder je ook meteen al het stof. Zorg ervoor dat je niet te nat werkt en laat de gipsplaten drogen voordat je verder gaat met stap 3.

Stap 3: extra check en 1 laag aanbrengen

gipslaten verven - eerste laag verf aanbrengen

Kijk nog eens zorgvuldig of alle oneffenheden zijn weggewerkt. Nu kun je beginnen met de eerste laag.
Omdat gipsplaten nogal een zuigende werking hebben raden we je aan, om voordat je begint met verven eerst een laag voorstrijk aan te brengen. Het gebruik van een voorstrijk op onbehandelde gipsplaten voorkomt vlekken, strepen en kleurbontheid.
Je kunt kiezen voor een transparante muurvoorstrijk. Dit is een waterdunne voorstrijk die ervoor zorgt dat de zuiging van de ondergrond vermindert en de hechting verbetert.
Ga je de gipsplaten schilderen met een donkere kleur of vind je het gewoon prettig om goed te zien waar je voorstrijk hebt aangebracht? Kies dan voor een dekkende voorstrijk. Ook deze verbetert de hechting en vermindert de zuiging van de gipsplaten. Deze voorstrijk kun je op kleur laten mengen.
Dit heeft verschillende voordelen;
1. je kunt de kleur van je latex verf alvast ‘uittesten’ op de wand.
2. Je ziet tijdens het aanbrengen van de dekkende voorstrijk ontzettend goed waar je gebleven bent en last but not least; de allerlaatste kleine oneffenheden en beschadigingen komen in nu beeld. Pak nu je moment om de gipsplaten nog strakker af te werken.

Stap 4: gipsplaten schilderen

Wanneer de voorbereiding is gedaan kun je de gipsplaat schilderen. Plak de randen af met geschikte schilderstape, dek de vloer goed af en zorg dat je voldoende ruimte hebt om te werken. Schuif bijvoorbeeld de meubels naar het midden van de ruimte. Maak alles nog een keer goed schoon en stofvrij. Verf eerst de randen met een kwast en daarna de rest van de gipsplaten muur of plafond met een roller. Je kunt gipsplaten schilderen met muurverf (latexverf) of structuurverf. Lees het volledig stappenplan voor het verven van muren op wijzonol.nl

       

 

Stap 5: tweede laag en alles laten drogen

De eerste laag verf zit op de gipsplaat. Voordat de tweede laag wordt aangebracht is het belangrijk dat je de eerste laag verf goed laat drogen. Heb je voor structuurverf gekozen? Dan is een volgende laag niet nodig. Met muurverf (of latexverf) is een tweede laag wel nodig om een mooi en strak eindresultaat te krijgen. Om een egaal resultaat te krijgen is dit het moment om nog een laatste keer te controleren op beschadigingen. Werk die nog even zorgvuldig bij met een geschikte vuller op basis van gips. Heb je gekozen voor gipsplaten schilderen met een donkere kleur? Breng dan plaatselijk een dunne laag verf aan over de reparatie voordat je de gipsplaten gaat schilderen met de tweede laag.

Hoe krijg je gipsplaten glad?

Hoe krijg je gipslaten glad

Wanneer er gipsplaten zijn gebruikt, heb je altijd naden en schroefgaten. Die wil je natuurlijk niet in het zicht hebben wanneer je klaar bent met verven. De muur of het plafond dat van gipsplaat is voorzien wil je strak in de verf hebben. Hoe pak je dat aan? We vertellen je het hier. Belangrijk is om de juiste vuller te gebruiken. Kies voor de naden en schroefgaten vulmiddel dat geschikt is voor gipsplaat. Voor de naden tussen de platen weg te werken kun je gipsplaatband plakken over de naden en deze afwerken door te plamuren of te stucen.
Naden tussen muur en plafond werk je weg met een overschilderbare acrylaatkit. En de schroefgaten, die vul je met vuller. Strijk het vulmiddel af met een vochtig plamuurmes voor een nog strakker resultaat.
Probeer de schroefgaten niet in één keer te vullen maar bouw dit op met meerdere lagen die je tussendoor goed laat drogen.
Afhankelijk van de gebruikte schroeven is het aan te raden om de schroeven eerst even met een isolerende primer aan te stippen om roest en doorbloeding te voorkomen.

Wat doe je tussen twee gipsplaten?

Om de naden tussen twee gipsplaten weg te werken gebruik je gipsplatenband en/ of gispplaatvuller. Ook kun je de hele gipsplaten laten stucen voor een strak eindresultaat. Wil je zelf gipsplaten voorbereiden en verven, lees dan het stappenplan in dit artikel.

Is er voorstrijk nodig voor gipsplaten verven?

Ja! Het mooiste resultaat krijg je absoluut door eerst een laag voorstrijk aan te brengen op nieuwe gipsplaten. Je kunt kiezen voor een transparante voorstrijk of een dekkende voorstrijk.
Een dekkende voorstrijk is verkrijgbaar in vrijwel alle kleuren en kan de gipsplaten dus al in de juiste (onder)kleur brengen.

Gipsplaten voorstrijken bij muurverf?

Voorstrijk gebruiken is belangrijk om te voorkomen dat je strepen en vlekken (kleurbontheid) op de muur of plafond van gipsplaat krijgt. Ook verbetert de hechting tussen de nieuwe gipslaten en de verf aanzienlijk bij het gebruik van voorstrijk.

Gipsplaten voorstrijk bij structuurverf?

Wanneer je nieuwe gipsplaten wilt afwerken met een structuurverf is het belangrijk om dan voor te strijken met een speciale voorstrijk voor structuurverf. Vaak zit hier al een beetje structuur in zodat er een nog betere hechting ontstaat.

   

Hoe kun je gipsplaten afwerken?

Gipsplaten zijn enorm veelzijdig en daarom ook vaak favoriet bij de mensen uit de bouw. Je kunt gipsplaten stucen en daarna met verf of behang afwerken
Ga jij voor een gladde afwerking met muurverf of toch meer voor een structuur met structuurverf?

Kun je over gipsplaten verven?

Jazeker. Gipsplaten kun je verven met muurverf en met structuurverf. In dit artikel vind je een stappenplan over hoe je gipsplaten verven het beste kunt doen. Of je nu kiest voor muurverf of structuurverf

Kun je gipsplaten behangen?

Ook gipsplaten behangen komt vaak voor. Dit kan met glasweefselbehang of decoratief behang. Ga je behangen? Breng dan ook eerst een laag voorstrijk aan om de zuigende werking van de gipsplaat op te heffen. Dit zorgt ervoor dat het behang een stuk beter blijft hechten en makkelijker verwerkbaar is.

Met welke roller kan ik gipsplaten verven?

Welek roller heb ik nodig voor gipsplaten schilderen

Het schilderen van gipsplaten gaat het beste met een roller. Omdat je gipslaten verft met muurverf is een vachtroller de beste keuze. Hoe langer de poolhoogte (hoe meer vacht) van de roller is, des te meer verf je kunt aanbrengen en je iets van structuur krijgt. Wil je een superstrak resultaat, kies dan voor een microvezel roller voor muurverf met een korte poolhoogte. Je kunt je ook voor de juiste verf en rollers laten adviseren bij een Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt. Daar vind je voorbeelden van welke roller welke structuur achterlaat op je gipslaat.

Gipsplaten verven

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over gipsplaten verven? Wil je hulp bij het uitzoeken van de mooiste kleur voor jouw project? Of wil je gewoon alles voor deze klus op één adres aanschaffen? Ga dan naar het Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt.

Vind hier jouw dichtsbijzijnde verkooppunt

Gerelateerde producten
Wijzonol Muurverf Extramat BIOseries
Bekijk dit product
Voordelen
 • Volledig mat
 • Uitstekend reinigbaar
 • Geen banen zichtbaar
Wijzotex Mat S1
Bekijk dit product
Voordelen
 • Goede dekkracht
 • Makkelijk te verwerken
 • Schrobvastheidklasse 1
Wijzonol Muurverf Extra Reinigbaar
Bekijk dit product
Voordelen
 • Extra goed reinigbaar
 • Perfect dekkend
 • Mat
Wijzonol Badkamer Muurverf
Bekijk dit product
Voordelen
 • Schimmelbestendig
 • Zeer hoge dekkracht
 • Oplosmiddelvrij
Wijzonol Muurvoorstrijk Aankleurbaar
Bekijk dit product
Voordelen
 • Bespaart 1 laag muurverf
 • Voorstrijkmiddel
 • Waterverdunbaar
Wijzonol Muurvoorstrijk
Bekijk dit product
Voordelen
 • Vermindert zuiging
 • Verbetert hechting
 • Snelle droging
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Gipsplaten schilderen

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.