fbpx

Andries de Geest

Kleurspecialist bij Wijzonol

“Bruin”

Waren we jarenlang bezig alles wat bruin was wit te schilderen en hebben we geleidelijk aan al onze bruine spullen afgevoerd naar de stort of kringloopwinkel, kunnen we nu eigenlijk niet anders concluderen dan: BRUIN IS TERUG!

Eigenlijk is dat niet verwonderlijk want het is de meest behaaglijke, gezellige en vertrouwde kleur uit het kleurenpalet. Bruin is de kleur van de aarde en heeft de eigenschap bij ons een gevoel van veiligheid, geborgenheid en ontspanning op te wekken. Ook helpt deze kleur balans in ons leven te brengen en versterkt het onze innerlijke kracht (het zo genoemde ‘aarden’).

Al in de middeleeuwen was er een bruine kleurstof waarmee men met behulp van een ganzenveer teksten op papier zette. Deze kleurstof was afkomstig van de inktvis genaamd “sepia”, die in bedreigende situaties een grote wolk bruine inkt afscheidde, zodat hij ongezien kon vluchten. Deze inkt was eigenlijk niet goed bruikbaar, omdat het overmatig zure sapje papier en stof aantastte en ook nog een zeer onaangename geur had. Later vond men een manier om de gevulde inktklier te drogen en zo te bewerken, dat men het tot een goed bruikbaar pigmentpoeder kon vermaken. In die tijd was bruin echt de kleur van de armen. Zij droegen ongeverfde kleding, hadden ongeschilderde huisraad en veel roestige spullen. Monniken daarentegen droegen bewust een bruin habijt om hun eenvoud en nederigheid uit te dragen. Rond de jaren ’70 is bruin volledig uit de gratie geraakt, maar zoals gezegd is de kleur helemaal terug.

Alleen hebben we het dan over: het nieuwe bruin

Het bruin van 2015 is niet meer het saaie, doffe en degelijke bruin wat we al gauw associëren met stoffig, lui en spanningsloos. Het nieuwe bruin is minder verzadigd, door het toevoegen van andere tinten hebben ontwerpers en fabrikanten de kleur weten te verfijnen en aan te passen aan deze tijd. Het meest populair zijn op dit moment de wat vergrijsde bruinen met trendy namen zoals taupe, cappuccino en greige. Met bruin in je interieur creëer je een warme gemoedelijke sfeer waar je goed kunt ontspannen en de meeste mensen zich gelijk thuis voelen. Met teveel of onzorgvuldig gekozen ton sur ton bruinen loop je het risico op een saaie uitstraling, maar om dat te voorkomen is eindeloos en naar ieders smaak te combineren. Voor een rustige wat klassieke inrichting kun je hele mooie resultaten bereiken met terra, oker, bordeaux en kopertinten. Voor een meer retro look doen combi’s met rood, turqoise en zilver/metallics het heel goed. Romantisch wordt het met vergrijsde bruinen en accenten in iets vollere pasteltinten. Verder is bruin uiteraard goed te combineren met natuurlijke materialen zoals leer, riet, steen, kurk en hout/steigerplanken.

Wie bruin als lievelingskleur heeft, is meestal bescheiden maar ook hulpvaardig en zorgzaam. Is over het algemeen meer een denker dan een doener, en heeft moeite met verrassingen en uitdagingen. Daar hoort nog bij de liefde voor oude films en muziek en een sterke hang naar het verleden. In deze tijd dat er in rap tempo veel veranderd en zekerheid en veiligheid niet meer vanzelfsprekend zijn, geeft bruin ons toch enigszins een houvast om het oude vertrouwde niet te verliezen. Dit zou mede kunnen verklaren waarom we de laatste jaren weer bruine auto’s op de weg zien. Ook hier betreft het natuurlijk het nieuwe bruin, dus geen terra bruin of hazelnoot, maar kleuren met namen zoals blazing saddle pearl of shimmering cashmere sieren nu het straatbeeld.

De eigenschappen van bruin maken dat deze kleur uitermate geschikt is voor het aanprijzen van o.a. natuurlijke producten en dier benodigdheden, maar ook voor het attenderen op het ambachtelijke van bijvoorbeeld bier, brood of schoenen. Voor High Tech elektronica zal bruin geen verkoop-bevorderende werking hebben, en tandpasta in een bruine tube laat je toch ook liggen? Als je warmte, zekerheid en discretie wil uitdragen op bijvoorbeeld een website, dan is bruin wel de aangewezen kleur. Zeker ook voor bijvoorbeeld coaches en therapeuten zal het bijdragen aan een vertrouwde uitstraling en een drempelverlagende werking hebben.

Wist je trouwens dat mensen makkelijker hun hart luchten bij iemand met bruine ogen, en dat deze sneller om advies wordt gevraagd?

Meer kleurinspiratie

Kleurtrend
Kleurtrend
Kleurtrend

Altijd de laatste kleurtrends in je mailbox?

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Reviews over
Bruin

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.