fbpx

Andries de Geest

Kleurspecialist bij Wijzonol

“De tulp”

Nationale dag van de tulp

Als er een bloem is die meer dan één dag extra aandacht verdient, is het wel de tulp. De geraffineerde eenvoud van deze bloem met zijn sprekende volle kleuren maken hem niet voor niets één van de grootste exportproducten van ons land!

Kleur

Waar ook ter wereld je iemand vraagt naar wat men weet over Holland is de tulp (en de molen) het eerste wat wordt genoemd, en in het voorjaar komt men van heinde en ver om in de polders de indrukwekkende tot aan de horizon reikende zee van kleurige bloemen te bewonderen. Dit terwijl de tulp oorspronkelijk uit het verre oosten komt (o.a. Iran, Oezbekistan) en via Turkije in Nederland is beland. De geschiedenis luidt dat de eerste tulpenbollen geplant zijn in 1553 door Carolus Clusius in de botanische tuinen van Leiden. Hij was het ook aan wie deze bloem zijn bekendheid en populariteit heeft te danken.

Jaarlijks proberen bollenkwekers (net als verfmerken) met nieuwe verfrissende kleuren de markt te verrassen. Dit bereiken de kwekers door het uitwisselen van stuifmeel van verschillende rassen en kleuren. Zo ontstaan de meest mooie en bijzondere kleurvariaties. Met het geven van een bos tulpen is het handig te weten dat kleur iets bij ons losmaakt en dus een extra boodschap aan het boeket kan toevoegen: rood staat voor onvoorwaardelijke liefde (wordt ook wel gegeven bij een 11-jarig huwelijk), met wit kun je iets goedmaken (of vergeven), met roze toon je genegenheid, oranje laat passie en verlangen spreken, en met een meerkleurig boeket toon je elegantie en respect. Veel van de vaak bijzondere tulpenkleuren zijn terug te vinden in onze passie voor kleur/inspiration waaier:

Door het goed schuin afsnijden van de steel en de tulp in glas met kleurstof te zetten kan je binnen een paar uur jouw “eigen” kleur tulp creëren. Nog spannender wordt het als je de steel in de lengte zo’n 15 cm insnijd en beide uiteinden in een verschillende kleur zet, dit gaat een heel fraai resultaat opleveren.


De tulp, bol van kleur!
Andries de Geest

Meer kleurinspiratie

Kleurtrend
Kleurtrend
Kleurtrend
Reviews over
De tulp

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.