fbpx

Andries de Geest

Kleurspecialist bij Wijzonol

“Paars”

In de serie waarin we wat dieper op eigenschappen van kleur en het gebruik daarvan ingaan, is het nu de beurt aan de meest “bijzondere” kleur: paars. Wat deze kleur zo speciaal maakt? Deze kleur is samengesteld uit blauw/violet, dat zich aan het begin van het kleurenspectrum bevind en rood, welke juist aan het eind zit. Paars is dus een menging van kleuren met de hoogste en de laagste frequentie en daar komt nog bij dat rood een aardse kleur is en blauw een hemelse. Hieraan dankt paars zijn vaak ongrijpbare karakter. Mede door die verweving van tegengestelde eigenschappen prikkelt paars onze zintuigen en brein, versterkt het de intuïtie en verbeelding en kan het bepaalde emoties versterken. Over het algemeen ervaren we paars toch als een rustgevende kleur, kunnen we er goed bij ontstressen en heeft het een verlichtende werking bij hoofdpijn en migraine. Ook bij meditatie word deze kleur gebruikt om makkelijker in een hoge staat van ontspanning te komen.

Rijke stinkerd

Omdat we eigenlijk niet goed weten wat we met paars aan moeten, is het natuurlijk wel de kleur waarmee we kunnen uitstralen “anders” of bijzonder te zijn. In de 60er jaren gebruikten de hippies paars om hun ’peace en freedom’-gedachte uit te dragen. Maar het kan ook helpen de consument te attenderen op een bijzondere chocola door het in een paarse verpakking te stoppen. Wat commercie betreft is paars uitermate geschikt om ons te verleiden tot het aankopen van bijvoorbeeld parfum, beauty- en verzorgingsproducten, nachtmode en luxe artikelen. Maar bij gebruik op bijvoorbeeld. de homepage van een webshop zal de kleur geen vertrouwen uitstralen. Ook met een paarse bestelbutton loop je het risico twijfel op te wekken.

Met het toepassen van paars breng je rust, stijl een gevoel van luxe en romantiek in je interieur. Zeker met deze kleur geldt dat overdaad schaad, met een teveel aan paars loop je het risico een extravagante, theatrale uitstraling te creëren, maar het kan ook zwaarmoedigheid in de hand werken. Door paars af te wisselen met aubergine, lavendel, roze en gebroken wit bereik je een, vrolijk, inspirerend sfeertje met dat frisse lentegevoel. Wil je het iets exotischer, dan is combineren met lime, rood of orange een goede keuze. In de slaapkamer staat paars garant voor een goede nachtrust en zeker voor de romantiek zal deze kleur een positieve bijdrage leveren. Paars is zelfs in staat om het kleinste kamertje met het minste aanzien een waardige paleiselijke uitstraling te geven.

De eerste paarse kleurstof die in kleding werd gebruikt was afkomstig van de purperslak. Dit zeedier scheidde een geelachtig goedje af waar destijds Fenicische monniken stoffen mee insmeerden en door deze in het zonlicht te laten drogen, kleurde de aangebrachte substantie van geel via groen en blauw uiteindelijk naar paars. Vanwege schaarste en het nogal bewerkelijke proces was deze kleurstof erg duur en werd dus hoofdzakelijk gebruikt voor bijvoorbeeld mantels van vooraanstaande personen. Er was wel een nadeel aan deze kleurstof, deze verspreidde een indringende vislucht en het is dus aannemelijk dat de uitdrukking “rijke stinkerd“ daar vandaan komt.

Dat brengt ons bij paars in kleding en mode en hoewel het eigenlijk een herfstkleur is komen we hem in ieder seizoen wel tegen. Ook hier zien we weer de tegenstellingen die zo typerend zijn voor deze kleur. Een man in een paarse broek geeft ons een twijfelachtige indruk, terwijl een paarse stropdas stijl en wijsheid uitstraalt. Met paarse tinten oogschaduw creëer je een wat zekere maar mysterieuze blik. Een jasje of vest in deze kleur associëren we al gauw met een lieve Oma, maar een paars jurkje, schoenen, tas, of nagels geven al gauw een frisse, stoere zelfbewuste look. In het algemeen is het blauwere paars meer voor mannen en gaan vrouwen voor het rodere paars. Ook is het handig te weten dat hoe donkerder het paars, hoe zakelijker en afstandelijker de uitstraling is. Met lichter paars oogt het vriendelijker, toegankelijker en ook vrouwelijker.

Het magische en ongrijpbare van deze kleur maakt het ook de kleur van romantische sprookjes over tovenaars, feeën en elfjes tot de nachtelijke avonturen van Graaf Dracula (weer die tegenstelling). Ook is paars onlosmakelijk verbonden met het bovennatuurlijke, paranormale en occulte, maar ik krijg net door dat ik daar de aanleg voor mis en eigenlijk wel voldoende heb verteld zo…

 

Meer kleurinspiratie

Kleurtrend
Kleurtrend
Kleurtrend
Reviews over
Paars

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.