fbpx

Andries de Geest

Kleurspecialist bij Wijzonol

“Kleur is meer! Deze maand: Oranje”

Oranje is een secundaire hoofdkleur gemengd uit de primaire hoofdkleuren Rood en Geel en dankt zijn naam aan het Spaanse Naranja (sinaasappel). Oranje wordt als warmste kleur ervaren en dat komt mede door onze associatie met de zon. Deze warme eigenschap laat voorwerpen groter of dichterbij lijken en geeft een goed en blij gevoel. Oranje is een uitnodigende, stimulerende en activerende kleur die saamhorigheid versterkt en euforie opwekt. Ook staat de kleur voor feest, plezier, gemak en genieten.

Interieur
Oranje heeft nogal schreeuwerige en aanwezige eigenschappen dus is in feite minder geschikt voor ruimtes waar men langere tijd verblijft zoals de huiskamer. Je bent de kleur dan eerder zat. Wil je toch met oranje tinten werken, kun je beter kiezen voor een kleur uit de oranje familie, zoals bruin, beige, crème of zalmtinten. Oranje is wel uitermate geschikt voor ruimtes waar actie, creativiteit en inspiratie gewenst is. Bijvoorbeeld in een vergaderzaal of speelruimte.

Beïnvloeden
De complementaire kleur (tegenovergestelde kleur) van oranje is blauw. Als je deze kleuren samen gebruikt, versterken ze elkaar. Daarom worden sinaasappels en mandarijnen aantrekkelijker gemaakt door ze aan te bieden op een blauwe ondergrond. Kleur is namelijk voor 85% doorslaggevend bij een aankoop.

Oranje is uitermate geschikt om mensen binnen te lokken in een winkel voor onder andere badkleding (associatie met warmte, zon, genot ). Het passen voor een oranje achtergrond is minder geschikt. Dan lijkt onze huid wat blauwig. Een blauw/groene achtergrond is beter. Daardoor zien we er juist weer bruiner uit en zullem dus sneller tot aanschaf van de zwembroek of bikini overgaan.

Commercie
Zo kan je dus met kleurgebruik invloed uitoefenen op het koopgedrag van je publiek. Maar er zijn ook voorbeelden waarbij door verkeerd gebruik van kleur juist een negatief effect word verkregen. Zo was er een eigenaar van een eethuisje aan zee die met gebruik van licht dacht een iets warmere sfeer in zijn zaak te creëren. Maar door het gekozen warm oranje licht kreeg de geserveerde groente een grauwige kleur en zag er dus onaantrekkelijk uit. Met juist en doordacht kleurgebruik is het dus mogelijk een positieve bijdrage te leveren aan een bepaalde doelstelling!

Sport
Als je het hebt over Oranje denkt menigeen dat het gaat over ons nationaal elftal maar waar komt dat eigenlijk vandaan? In 1944 erfde Willem van Nassau het Prinsdom Orange van zijn neef Rene van Chalon (daar komt ook de leeuw vandaan) en werd zo dus Willem van Oranje. In 1579 bij de oprichting van de Unie van Utrecht werd de vlag officieel Oranje, Wit en (Graafschap Nassau) Blauw verklaard, het zgn. ”oranje blanje bleu”. Over waarom Koningin Wilhelmina in 1937 de vlag weer officieel Rood Wit Blauw verklaarde, lopen de verhalen nogal uiteen. Ik ben er van overtuigd dat de snelle verkleuring van het in die tijd gebruikte pigment kraplak (gemaakt van de gedroogde wortel van de o.a. in Zeeland geteelde Meekrap) daar een rol in heeft gespeeld.
Om het gemis van het Oranje te compenseren en het V.O.C. gevoel in ere te houden, is later de oranje wimpel geïntroduceerd.
Als het gaat om saamhorigheid, genieten van de wedstrijd en er een feestje van maken, is Oranje natuurlijk de kleur bij uitstek. Maar ik weet niet of een Oranje tenue in alle gevallen ideaal is. Volgens de kleurenpsychologie heeft bij een gelijkwaardige wedstrijd tussen bv. een blauw en een oranje team, de club met het blauwe outfit het overwicht (misschien een tip voor van Gaal!).

Welzijn
Bij kleurentherapie wordt oranje o.a. ingezet bij personen die last hebben van angsten, depressies, zwaarmoedigheid en psychoses. In de (alternatieve) geneeskunde schrijft men deze kleur een gunstige werking toe bij o.a. trombose, bloedarmoede, verlies van eetlust en anorexia. Mensen die geestelijk of lichamelijk erg vermoeid zijn hebben over het algemeen een hekel aan Oranje.

Hopelijk heeft deze korte uiteenzetting enig inzicht verschaft over de eigenschappen en mogelijkheden van het veelzijdige en best wel populaire oranje. Deze serie zal zeker een bijdrage leveren aan het beter begrijpen van kleur in het algemeen!

Meer kleurinspiratie

Kleurtrend
Kleurtrend
Kleurtrend

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Oranje

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.