fbpx

Andries de Geest

Kleurspecialist bij Wijzonol

“Wit”

Kleur is meer… wit

Hoewel wit officieel geen kleur is en ook niet voorkomt in de kleurencirkel maar we hem natuurlijk wel als zodanig gebruiken, zal ik hem in deze ook als kleur benoemen. Door de neutrale uitstraling van wit kunnen we in combinatie met andere kleuren deze duidelijker waarnemen. Vanwege zijn formele eigenschappen is wit zeer geschikt voor gebruik in een zakelijke omgeving. Wit staat voor schoonheid en zuiverheid, dus het is niet toevallig dat deze kleur in ruimtes, waar hygiëne vereist is, veel wordt toegepast. Ook bij kleding van bijv. koks, dokters en laboranten bevestigt wit de steriliteit. Door zijn hoge reflectiewaarde zullen ruimtes en voorwerpen door toepassing van deze kleur langer hun koelte bewaren.

Bundeling van alle kleuren licht

Er zijn interieurontwerpers die adviseren alles wit te schilderen, om rust in je huis te creëren. Dat is natuurlijk zo, maar wit is in principe een koude kleur die ongereptheid en leegte uitstraalt en dus weinig persoonlijkheid toevoegt aan het interieur. Kleur kun je namelijk voelen, ik zal proberen uit te leggen hoe dat kan. Zonlicht bevat een grote hoeveelheid straling, van heel aangenaam (Infrarood) tot zeer schadelijk (Y). Daartussen zitten de stralen van het zichtbare licht (kleur). Als in het voorjaar de zon gaat schijnen, dan voelt dat direct warm aan; maar komt er een wolk voor de zon, dan lijkt het gelijk een stuk kouder. Als de wolk verdwijnt voelt het gelijk weer warmer, terwijl de thermometer steeds dezelfde temperatuur heeft aangegeven. Wij voelen dus in dit geval de infrarood straling in de vorm van warmte. Zo is te verklaren waarom we bij de straling van een bepaalde kleur ook een speciaal gevoel kunnen krijgen. Omdat wit een bundeling is van alle kleuren licht, waarvan alle kleuren elkaar ook weer afbreken, kan teveel wit ook een onrustig gevoel, verwarring en onbegrip opwekken. Zonder er gelijk een circus van te maken, kun je met wat zachte of natuurlijke tinten uit bijvoorbeeld Naturals uit de Collectiewaaier heel eenvoudig van “een interieur” jouw persoonlijke interieur maken. Deze Naturals bestaan uit een palet karaktervolle tijdloze kleuren (heel goed te combineren met natuurlijke materialen) die je huis tot leven brengen. Het zou toch jammer zijn als je een lekker huis hebt en soms toch het gevoel hebt iets te missen.

Kuisheid

Of het nu gaat om wonen, kleding of commercie, wit is met alle kleuren te combineren en in het bijzonder met zwart. Wit met zwart geeft een bijzonder stijlvol effect en dwing een soort respect af. De combinatie wekt iets op van “dat wil ik ook”! Er is bijvoorbeeld een ware run geweest op het half zwart, half witte jurkje uit die deodorant reclame van Nivea.

Zwarte tekst op een witte ondergrond wordt nog steeds ervaren als het makkelijkst leesbaar. Wit is ook een gebruikelijk kleur voor bijvoorbeeld badartikelen en magere voedingsproducten.

Wit is naast puur en helder ook de kleur van ongereptheid, maagdelijkheid en kuisheid. In het westen ervaren we wit ook als puur, onschuldig, teder en is het de kleur van wijsheid, vrede en overgave. Mensen die wit als lievelingskleur hebben, zijn vaak intelligent, eerlijk, betrouwbaar en hebben een heldere visie. Gaat de voorkeur uit naar een combinatie met grijs, dan wijst dat op efficiëntie, stabiliteit, perfectionisme en onverstoorbaarheid. Een teveel aan wit kan een gevoel van kwetsbaarheid en eenzaamheid teweeg brengen.

IJsberen

In de westerse religie is wit de kleur van waarheid, liefde, zuiverheid en de kleur van engelen, terwijl in oosterse landen deze kleur staat voor dood en rouw. Nabestaanden gaan dan enkele weken in het wit gekleed.

Dat wit de kleur van kerstmis is, komt naast het symbolische van vrede en vergeving ook door al het winterse in deze periode. Wist je trouwens dat ijsberen eigenlijk gewoon bruin zijn? Om hem beter te isoleren tegen de kou zijn de haren van het dier heel fijn van structuur en hol, waardoor het bruine pigment niet voldoende reflecteert. Vergelijkbaar is bruine zeep, als je die opschuimt lijkt het ook ineens wit.

Dat wit bijzonder en veelzijdig is lijkt me kraakhelder!

Meer kleurinspiratie

Kleurtrend
Kleurtrend
Kleurtrend

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Wit

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.