fbpx

Koninklijke van Wijhe Verf wil in 2025 klimaatneutraal zijn

Dit artikel is verschenen in ‘Analyse’ (gedistribueerd bij het Financieel Dagblad op 1 oktober 2019).

Koninklijke Van Wijhe Verf – producent van Wijzonol bouwverven – legt een ambitieus, duurzaam plan op tafel. Het bedrijf wil in 2025 al klimaatneutraal zijn. “Het gaat écht niet goed met het de biodiversiteit en de klimaatsverandering”, zegt CEO Marlies van Wijhe. “Er moet nú iets gebeuren.”

Duurzaamheid in de productontwikkeling en de bedrijfsvoering, zit in de vezels van Koninklijke Van Wijhe. Algemeen directeur Marlies van Wijhe is de vierde generatie binnen het familiebedrijf. De overtuiging om zich in te zetten voor duurzaamheid kreeg ze van haar vader. “Als familiebedrijf denken wij in generaties.” De afgelopen jaren zette de verfproducent (jaaromzet 45 miljoen euro, 230 medewerkers) verschillende stappen om de CO2-uitstoot te verlagen en meer gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen. Van Wijhe was de eerste die met een bio-based (verf gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen) muurverf kwam en beschikt nu over een range biobased verven.

Het ‘Green Team’ bestaande uit drie jonge medewerkers, helpt om de zichtbaarheid van duurzaamheid binnen de organisatie te vergroten. “Iedere zes weken worden twaalf medewerkers uitgenodigd om te discussiëren over de duurzaamheidsdoelen van de VN, de SDG’s. Het creëert bewustzijn en persoonlijke betrokkenheid op alle niveaus van de organisatie. En het helpt ons onze producten en bedrijfsvoering verder te verduurzamen.”

Dat bleef niet onopgemerkt. Drie jaar geleden was de verfproducent het eerste chemische bedrijf in de wereld met het B Corp certificaat. De verfleverancier voldoet hiermee aan de hoogste normen voor milieu, transparantie, wettelijke aansprakelijkheid en balans tussen winst en impact. Dit jaar kreeg de Koninklijke Van Wijhe Verf door B Lab voor het derde jaar op rij de titel: ‘Best For The World 2019’ in de categorie ‘Environment’. De Zwolse verfproducent neemt nu het voortouw in de verfindustrie op het gebied van duurzaamheid. Uit onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, uitgevoerd in opdracht van Van Wijhe Verf blijkt dat de Nederlandse verfsector jaarlijks evenveel CO2 uitstoot als een stad ter grootte van Zwolle, ofwel 500.000 ton. Onnodig veel, vindt Van Wijhe. Dat de overheid in 2050 CO2-uitstoot wil verbannen uit de Nederlandse samenleving, vindt de algemeen directeur een nobel streven. “Maar veel te laat. Het is absolute noodzaak dat er nu actie ondernomen wordt. Het veranderende klimaat en de afname van de biodiversiteit tonen aan dat we in actie moeten komen.

”En dat is precies wat ze wil; actie en wel nu. “Duurzaam ondernemen is geen trend, maar een absolute noodzaak. Wij zoeken actief naar nieuwe partners en werken samen met leveranciers om vooruitgang te boeken.” Duurzamere en betere verf die langer meegaat, scheelt al gauw 10 procent CO2. En als schilders overstappen op elektrisch vervoer nog eens 36 procent, noemt ze als voorbeelden.

Ja, duurzaam kost geld. “Het klimaat en de leefbaarheid overstijgen het bedrijfseconomisch belang. Ons land heeft echt een achterstand. In andere Europese landen zijn schilders veel meer geïnteresseerd in het thema duurzaamheid. Dat heeft effect op de vraag naar duurzame verfproducten. In het buitenland zijn wij al heel succesvol met onze duurzame propositie. Gelukkig zien we positieve beweging in Nederland bij de grote schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven.”

Meer nieuwsartikelen

Vragen? Neem contact met ons op.

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.