fbpx
tegels verven stappenplan

Tegels verven met Wijzonol

Tegels verven kan dat? Zeker weten!
Een tegelvloer schilderen. Best een uitdagende klus, maar wel een die goed uitvoerbaar is met een duidelijk stappenplan en de nodige zorgvuldigheid.

Tegels verven die op de muur zitten? Ook dat is een klus die zorgvuldig uitgevoerd dient te worden maar wel eentje die iets eenvoudiger is dan een vloer met tegels schilderen.

Dus wil je graag de badkamer, wc of keuken een nieuwe look geven? Maar heb je geen zin of budget om te tegels te vervangen? Kies er dan voor om de tegels te verven. Je geeft de ruimte dan een volledig nieuwe uitstraling zonder de tegels te vervangen. In dit artikel lees je alle tips en tricks. Ook vertellen we je een tegels verven stappenplan zodat je weet hoe je deze klus aan kunt pakken.

Wat maakt tegels verven moeilijk?

Tegels schilderen is best een lastige klus die je zorgvuldig moet aanpakken. Wat maakt nu dat tegels verven moeilijk is? Dat is vooral de tegels zelf en de voegen. Er zijn tegenwoordig heel veel soorten tegels op de markt. Geglazuurde tegels, badkamertegels, vloertegels, nieuwe tegels maar ook tegels die al jarenlang in gebruik zien. Allemaal verschillende tegels die elk hun eigen verf nodig hebben om tot een goede hechting met de ondergrond te komen en natuurlijk een mooie afwerking van deze tegels te komen.

Kun je over tegels heen schilderen?

Jazeker! Het heeft alleen een zorgvuldige voorbereiding nodig. Iedere tegelsoort is anders, de ene is glad, de andere tegel is geglazuurd of voorzien van een ruw oppervlak. Zijn de voegen nog in goede staat? Maar ook waar de tegels zich bevinden, bijvoorbeeld de keuken of badkamer is van belang bij het kiezen van de juiste grondverf en lak. Welke tegelverf je dus het beste kunt gebruiken hangt van diverse factoren af.

Hoe schilder je tegels?

Tegels schilderen doe je met de juiste producten en materialen. Tegels schilderen met muurverf is bijvoorbeeld een slecht plan. Je kunt speciale tegelverf aanschaffen om je tegels te schilderen, maar je kunt ook kiezen voor een alternatief; namelijk door een goed verfsysteem met een primer en aflak te gebruiken dat volledig is afgestemd om jouw tegels te verven. Door hiervoor te kiezen kun je de primer verflaag helemaal aanpassen op de ondergrond en wordt je niet beperkt in het aantal kleuren. Het spreekt voor zich dat geglazuurde tegels een andere primer nodig hebben dan bijvoorbeeld badkamertegels of vloertegels waarbij je rekening moet houden met warm water en gladheid.

In dit artikel vertellen we je hoe je het beste tegels schilderen aanpakt. Ook lees je tips om tot een mooi en duurzaam eindresultaat te komen. Wil je weten of jij standaard tegelverf kunt gebruiken of beter voor verf op maat kunt kiezen neem da contact op met een Wijzonol verkooppunt bij jou in de buurt. De verfexperts daar kunnen je precies vertellen welke verf je nodig hebt.

Tegelvloer schilderen. Hoe pak je dat aan?

Als je ervoor kiest om vloertegels te gaan schilderen is het belangrijk dat je voordat je gaat beginnen met verven je de voordelen en de nadelen van vloertegels verven goed afweegt.
De voegen en de structuur van de tegel blijven namelijk zichtbaar. Je voorziet ze alleen van andere kleuren. Daarnaast is verf sterk, maar nooit zo kras- en slijtvast dan een tegel. Zeker op een vloer die intensief gebruikt wordt is het belangrijk hier goed over na te denken.

Als je besluit dat je de tegelvloer wilt schilderen dan is het van belang een goede voorbereiding te treffen. Wat voor vloer heb ik? Waar gebruik ik hem voor? Wat verwacht ik van het eindresultaat? En welke producten heb ik nodig? Alles in huis? Gebruik dan onderstaand stappenplan om tot een mooi eindresultaat te komen in je meest geliefde kleuren.

Welke verf is geschikt voor tegels?

De juiste tegelverf is in veel gevallen niet de standaard kant en klare tegelverf uit de bouwmarkt. Ook betonverf is niet altijd de beste keuze. De meeste tegels zijn immers niet van beton. Het oppervlak en de afwerking van de tegel bepaalt met welke verf er het beste geverfd kan worden. Laat je goed adviseren door een verfexpert.

Tegels verven. Wat heb ik nodig?

Of je nu de tegels in de keuken of badkamer wilt schilderen. Of toch de tegels in de woonkamer. Onderstaande producten heb je sowieso nodig om deze verfklus uit te voeren.
Ontvetten en schuren is bij elke klus ontzettend belangrijk en zeker ook bij tegels verven.

 • Geschikte ontvetter
 • Grondverf, afgestemd op jouw tegel.
 • Lak voor over de grondverf. Dit kan zijn lakverf in diverse glansgraden, tegelverf of betonverf.
 • Afplaktape, bij voorkeur gele afplaktape om zeker te zijn van strakke lijnen.
 • Schuurpapier, voor een goede hechting
 • Kwasten en/of rollers, passend bij de gekozen verf.

Tegels schilderen. Volg dit stappenplan.

Stap 1: afdekken en afplakken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus zet alle meubels in een andere ruimte. Maak de vloertegel goed schoon. Zorg ervoor dat alle resten van vet, zeep, kalk, vuil en viezigheid verwijderd zijn. Daarna plak je alles af met de juiste tape, zodat je strakke verflijnen krijgt maar ook voorkomt dat er verf komt op plekken waar die niet aangebracht hoeft te worden.

Stap 2: ondergrond voorbereiden

Verwijder alle loszittende verflagen, loszittende kit en oude, kapotte voegen.

Zijn er schimmelvlekken? Pak die dan aan met een schimmelvreter. (goed ventileren)

De tegels nogmaals goed ontvetten en reinigen. Zorg ervoor dat alle resten van zeep, kalk, vet, vuil en stof verwijderd zijn.

Schuren. Wanneer je hout of metaal schilderwerk gaat uitvoeren is het schuren een standaard voorbereidende klus. Toch is het ook heel belangrijk om tegels te schuren voordat je tegels gaat verven. Door te schuren ruw je de tegel op, waardoor verf beter kan hechten, ook al zie je misschien niet dat het oppervalk van de tegel ruwer maakt.

Voer indien nodig reparaties uit. Repareer die ontbrekende voeg of kitrand. Na droging schuur je indien nodig de overgangen en oneffenheden weg.

Maak alles goed stofvrij met een stoffer, vochtige doek en kleefdoek.

Stap 3: aanbrengen van de grondlaag met primer

Nadat je al het voorbereidend werk zorgvuldig hebt uitgevoerd kun je beginnen met het aanbrengen van de eerste laag. Zorg voor de juiste grondverf. Alleen dan weet je zeker dat de lak hecht aan de tegels. en dat je tegels verven project een succes wordt.

Begin bij de randen. Verf de voegen en randen met een kwast. De grote oppervlakken kun je daarna met een roller schilderen. Breng zorgvuldig voldoende primer aan en verdeel deze goed om strepen en banen te voorkomen.

TIP: Bedenk goed waar je begint. Je zou niet de eerste zijn die zich opsluit in de ruimte tijdens het vloertegels verven door aan de verkeerde kant te beginnen. Ook wanneer je tegels in de keuken of badkamer gaat verven is het verstandig zo ver mogelijk van de deur vandaan te beginnen met je schilderwerk en in de richting van de deur te werken zodat wanneer je klaar bent met het tegel oppervlak te schilderen de ruimte eenvoudig verlaten kan worden.

Stap 4: de tweede en derde laag

Nadat de primerlaag voldoende droog is kun je de eerste laag lak aanbrengen. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld hoogglans of zijdeglans lak. Misschien is je keuze wel op betonverf of een twee-componenten verf gevallen. Welke afwerklak je ook gebruikt voor tegels te verven. Het aanbrengen blijft hetzelfde. Maak gebruik van een kwast en roller om de verf goed te verdelen.

Begin bij de randen. Verf de voeg en randen met een kwast. De grote oppervlakken kun je daarna met een roller schilderen. Breng zorgvuldig voldoende lak aan en verdeel deze goed om strepen en banen te voorkomen.

Droogtijd tussen de lagen

Om tot een duurzaam en goed eindresultaat te komen is het belangrijk dat je minimaal twee afwerklagen aanbrengt. Misschien is zelfs wel een derde laag nodig. Het allerbelangrijkste om een sterk eindresultaat te krijgen is dat je de droogtijd tussen de lagen door goed in de gaten houdt.
De verf heeft namelijk zijn tijd nodig om goed te drogen. Als je te snel de volgende, nieuwe verflaag aanbrengt krijgt de onderste laag te weinig tijd om te drogen en te verdampen. De bovenste laag sluit bij wijze van spreken de onderste laag op, waardoor deze niet hard kan worden. Op de productinformatiebladen van de gekozen verf staat precies hoelang verf minimaal moet drogen. Ook de verfexperts van het Wijzonol verkooppunt kunnen je goed adviseren hierin.

Kwasten en rollers bewaren voor de volgende laag:

 1. Indien de kwasten en rollers de volgende dag weer gebruikt worden kun je deze luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen tot de volgende dag.
 2. De kwast of roller kunnen eventueel ook in de verf worden bewaard. De volgende dag eerst goed de overtollige verf eruit halen voordat je de roller of kwast weer gaat gebruiken.
 3. Klaar met de tegels verven? Dan de kwast en roller reinigen, goed nawassen met groene zeep en stofvrij opslaan.
 4. Heb je watergedragen verf gebruikt? Dan kun je in ons blog lezen hoe je de kwasten het beste kunt schoonmaken en bewaren.

Vind jouw dichtsbijzijnde verkooppunt voor verf en tegelverf

Gerelateerde producten
AQUA Hechtprimer BIOseries
Bekijk dit product
Voordelen
 • Soepele en lichte verwerking
 • Zeer mooie vloei
 • Uitstekende hechting
Wijzodur Vloercoating MP/AS
Bekijk dit product
Voordelen
 • Hoge slag-, slijt- en stootvastheid
 • Anti-slip
 • Goed reinigbaar
AQUA Zijdeglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Niet donkervergelend
Wijzonol Hechtprimer
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekende hechting
 • Overschilderbaar met water- en terpentineverdunbare verf
 • Snelle droging
Wijzonol Sneldrogende Hoogglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Na 2 uur regenvast
 • Reduceert de kans op inwaaien van vuil
 • Ramen en deuren snel te sluiten
AQUA Hoogglans
Bekijk dit product
Voordelen
 • Handvetbestendig
 • Goed vullend
 • Mooie vloei
Wijzonol Hoogglanslak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Minimaal vergelend
 • Kras- en stootvast
 • Goed dekkend
Wijzonol Matlak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Niet vergelend
 • Sneldrogend
 • Bestand tegen handvet
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Tegels verven met Wijzonol

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.