fbpx

Henri Weishaupt: ‘Ik ga liever niet in discussie met vrouwen’

Henri Weishaupt van de gelijknamige verfspeciaalzaak in Winschoten geeft het grif toe: “Met vrouwen discussiëren over kleur heeft geen zin. Want eerlijk is eerlijk: zij onder- scheiden kleurnuances die ik gewoon niet zie. Dat ligt niet aan mij, maar geldt voor bijna alle mannen. Het heeft te maken met de hoeveelheid kegels en staafjes in de ogen, waardoor mannen beter in het donker kunnen kijken en vrouwen meer kleuren zien.”

Nu is het ook niet zo dat de dames in drommen binnenvallen in de winkel aan de Renselkade. Tijdens het gesprek met Henri is het een komen en gaan van klanten, maar stuk voor stuk mannen. Voor een anti-slip verf, een spuitbus blanke lak, houtwormverdelger en (aha!) toch iemand met een vraag over een verfkleur. In de ene hand een jampotje met groene verf, in de andere een verfblik. Hij heeft een verkeerd kleurnummer doorgegeven, is daar nog iets aan te doen? Het moet het donkere Wijzonol- groen worden, net als het oude restje in het jampotje. Geroutineerd slaat Henri aan het vergelijken en rekenen. Paar druppels pasta erbij en bingo. Weer een tevreden klant.

Verftechnisch karakter

“‘Onze zaak heeft een verftechnisch karakter’, beaamt Henri desgevraagd. ‘Ik heb voorheen ook behang gehad, maar dat heb ik weggedaan. Dat vroeg veel ruimte maar verkocht onvoldoende. Ook de Wijzonol kleurenwand, hoe mooi ook, heeft inmiddels plaats gemaakt voor blikken, spuitbussen en emmers. Kennelijk trekken wij een type klant dat heel doelgericht komt met een kleurnummer. Misschien dat ze het inspiratieproces online of bij de bouwmarkten volgen en daarna bij ons komen voor de verf en het advies. Nee, dat vind ik prima. Ik zeg altijd: wij beginnen waar de bouwmarkt eindigt. Aan beide is behoefte.”

Extra aanloop

Weishaupt in Winschoten was in 2011 één van de eerste Wijzonol Vakverf Servicepunten. “Onze tweede winkel in Veendam, gerund door mijn broer René, profiteerde er indirect van mee; vooral daar was de extra aanloop van ZZP-ers en klusbedrijven goed merkbaar. In Winschoten wat minder omdat hier twee verfgrossiers zijn gevestigd. Maar ook hier kunnen we de extra voorraadruimte goed gebruiken, want we hebben naast de winkels nog een webshop. En die loopt als een speer.”

3000 online bestellingen

Vijf jaar na de start gaan er inmiddels jaarlijks zo’n 3000 online bestellingen de deur uit. ‘Een prima aanvulling op de stenen winkels’, aldus Henri. ‘De bestellingen worden tijdens de gewone winkeltijden gemaakt, ingepakt en verstuurd. Dat is productiewerk, er komt geen advies of persoonlijk contact aan te pas. Daar zorgen de reguliere klanten in de winkel dan weer voor. Soms heb je zo’n dag met eindeloos doorvragende klanten en dan is een uurtje verfmengen en verzenden een verademing. En als dat verveelt, gaat de deurbel gelukkig weer. Een fijne afwisseling.”

Oerhollands in het buitenland

De online bestellingen komen vanuit heel Nederland en daarbuiten. ‘Spanje, Monaco, Noorwegen; het gaat overal naar toe. Opvallend vaak overigens naar geëmigreerde Nederlanders, die voor hun exotische woning in het buitenland dan toch graag die oerhollandse Wijzonol verf willen. Zo zie je maar: het is een sterk merk.”

Weishaupt Verfspeciaalzaak uitgelicht

Plaats

Winschoten

Sinds

1992 (Winschoten); de winkel in Veendam, bemand door broer René bestaat al meer dan 60 jaar en komt voort uit het voormalige schilders-bedrijf Weishaupt.

Uitdaging

Je bestaansrecht verdedigen door mee te gaan met veranderingen in de markt. Grootschaligen en internet gaan nooit meer weg, dus “if you can’t beat them, join them.”

Passie voor het vak

Ik hou van verkopen, van handel. Maar dan wil ik er wel alles van weten. Geen handel óm de handel, het is pas leuk als ik er ook echt met kennis van zaken over kan adviseren.

Vragen? Neem contact met ons op.

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Beoordeel dit product
Reviews over
Henri Weishaupt: ‘Ik ga liever niet in discussie met vrouwen’

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Kies jouw online verfwinkel

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.