fbpx
tips hoe je je plafond verft

Plafond verven

Een plafond schilderen. Niet altijd een klus die je graag zelf uitvoert. De meeste mensen kijken er zelfs tegenop om een plafond te verven. Ze vinden het lastig om boven hun hoofd te werken, op een rolsteiger of trap te werken met plafondverf. In dit artikel lees je alles over plafond verven en hoe je deze klus aanpakt.

Plafond schilderen. Hoe pak je dat aan?

Toch is een plafond schilderen niet veel anders dan een muur schilderen. Het grote verschil is dat je boven je hoofd werkt en dat een plafond vaak gemaakt is van een zuigende ondergrond.
Hieronder vind je een stappenplan om een plafond te verven. Zo lukt het jou ook om een plafond te verven zonder strepen.

Voordat je kunt beginnen met het plafond verven is het belangrijk dat je je verdiept in de ondergrond van het plafond. Is het stucwerk, gipsplaat, gespoten met spack of misschien wel gespannen doek? Of heb je houten schrootjes? Ook ga je na of er al verf op het plafond zit of heb je met een onbehandeld plafond te maken.

Zodra je weet met welke ondergrond je te maken hebt kun je beginnen met het verwijderen van de lampen, haken en afdekmateriaal. Alles verwijderd? Dan kun je aan de slag met het stappenplan voor een plafond te verven.

Plafond verven stappenplan

Zoals al gezegd lijkt een plafond verven best wel op muren verven. Net als bij muren verven is een goede voorbereiding belangrijk. Een plafond is meestal een flinke lap vierkante meters die je strak wilt afwerken.

Voorbereiden:

Stap 1 is zorgen dat je voldoende werkruimte hebt.
Probeer de ruimte zo veel mogelijk leeg te maken zodat je tijdens het verven van het plafond niet over meubels en materialen struikelt. Leg stucloper of dek de vloer af met een andere geschikt afdekmateriaal.
Daarna kun je beginnen het schoonmaken van het plafond. Verwijder losse oneffenheden en ontvet het plafond door het af te wassen met een spons, een emmer schoon water met een scheutje verfreiniger. Laat vervolgens het plafond goed drogen.

Stap 2: Nu kun je oneffenheden bijwerken door te vullen met een geschikt vulmiddel.
Heb je een beschadiging in stucwerk kies dan voor muurvuller. Wil je spack repareren gebruik dan een spack reparatiespray. En heb je een houten plafond gebruik dan houtvuller of lakplamuur.
– Werk alle oneffenheden bij. Laat goed drogen en schuur dan de reparatie glad zodat deze straks niet zichtbaar worden in de verflaag.
– Kit naden rondom het plafond met een overschilderbare kit. Probeer de kleur van de kit zo dicht mogelijk bij de verfkleur te vinden. Laat de kit goed drogen.

Stap 3: De laatste voorbereidingen.
Zorg ervoor dat alles stofvrij is en plak de randen af met geschikte afplaktape. Wil je zeker weten dat je niet op de muur knoeit? Plak dan de randen af met afplaktape waaraan afdekfolie zit. Hiermee kun je eenvoudig in één keer afplakken en de muur afdekken.

Stap 4: Voorstrijkmiddel aanbrengen.
Zeker onbehandelde plafonds hebben een enorm zuigende werking. Door voorstrijkmiddel te gebruiken als eerste laag voorkom je strepen en vlekken in de eindlaag. Kies een geschikt voorstrijkmiddel bij jouw ondergrond. Wil je een dekkende voorstrijk of liever een transparant melkachtig voorstrijkmiddel? Het voordeel van een dekkend voorstrijkmiddel is dat deze verkrijgbaar is in alle kleuren. Zo kun je dus de kleur van je plafond alvast aanbrengen met voorstrijk. Heb je een houten plafond? Kies dan voor een watergedragen grondverf op kleur.

Gestuct plafond verven

Nadat de voorstrijk goed gedroogd is kun je beginnen met het plafond verven met plafondverf. Kies voor de juiste muurverf voor je plafond en laat deze mengen in je favoriete kleur. Hoewel veel mensen voor wit of een ralkleur zoals ral 9010 of 9016 kiezen kun je afhankelijk van de ruimte ook kiezen voor een echte kleur.

 1. Zorg dat je alle materialen, zoals roller, kwast, poetsdoekje, verlengstok en trap of steiger bij de hand hebt. Dek de vloer af. Roer de verf goed door en giet de verf over in een verfemmer met bijpassend verfrooster.
 2. Verf eerst met de kwast en een kleine roller de afgeplakte randen van het plafond.
 3. Daarna ga je verder met een verfroller van 18 of 25 cm. Schilder met het licht mee, dus begin bij het raam. Schilder in de lengterichting en werk in denkbeeldige vlakken van ongeveer één vierkante meter. Verdeel de aangebrachte verf in de lengte- en de breedte richting. Laat de vakken elkaar overlappen terwijl het vlak ervoor nog nat is. Zo werk je nat in nat voor een vlak en strak eindresultaat.
 4. Verwijder de schilderstape als de verf nog nat is om beschadigingen te voorkomen.
 5. Verwijder spetters met een natte doek en laat de verf goed drogen.
 6. Plak opnieuw de randen af met de juiste afplaktape of tape met folie en breng de volgende laag muurverf aan op het plafond.

Hoe schilder ik een plafond zonder strepen?

Om zonder strepen of banen te verven is het belangrijk dat de ondergrond niet te sterk zuigend is én dat je voldoende verf gebruikt. Met het stappenplan hierboven kun je het plafond verven zonder strepen.

Is muurverf ook geschikt voor plafond?

Jazeker! Omdat de meeste plafonds gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als muren kun je ook muurverf gebruiken. Dus is het plafond van stucwerk, gipsplaat of glasweefselbehang? Dan kun je dit schilderen met een muurverf zoals de Muurverf Extra Mat of de Wijzonol Superdek voor als je een superwit plafond wilt. De kleur van je plafond heeft invloed op hoe je de ruimte zult beleven. Het is zeer interessant om goed te bedenken wat je gekozen kleur kan doen met de ruimte.

Wanneer je een plafond hebt dat met spack is afgewerkt kun je het beste spacklatex gebruiken. Deze muurverf is speciaal ontwikkeld voor de open structuur van spack. De langere open-tijd geeft je meer ruimte om streeploos te werken.

Wil je de open-tijd van een muurverf verlengen gebruik dan een drogingsvertrager zoals Floetrol. Test wel eerst even of de verf van je keuze geschikt is om een vertrager toe te voegen.

Welke verf heb ik nodig om een plafond te verven?

Kies voor een goed voorstrijkmiddel en een goede muur- en plafondverf om je plafond te verven. Zeker omdat het een klus is die je niet één-twee-drie uitvoert is het verstandig om te investeren in goede producten en materialen. Dat komt het eindresultaat altijd ten goede.

Wanneer je het plafond gaat schilderen breng dan de voorstrijk en de gekozen verf aan met rollers en kwasten. De randen schilder je met een kwast en een kleine roller. De grote vlakken kun je het beste rollen met een roller van 18 of 25 cm. Heb je geen trap of steiger? Gebruik dan een verlengstok met roller om de verf goed te verdelen. Volg de stappen uit ons stappenplan voor een mooi en egaal eindresultaat.

Met welke tape plak ik een plafond af?

Als je een plafond gaat verven wil je natuurlijk geen banen schilderen. Maar je wil natuurlijk ook een strak resultaat net als een professionele schilder. Door met de juiste afplaktape zorgvuldig af te plakken kom je al een heel eind. Welke tape je het beste kunt gebruiken hangt af van de ondergrond en de staat van de ondergrond. Afplakken als een pro is even oefenen maar zeker de moeite waard voor een mooi en egaal eindresultaat.

Gerelateerde producten
Wijzonol Spacklatex
Bekijk dit product
Voordelen
 • Volledig matte muurverf
 • Makkelijk te verwerken
 • Aanzetvrij
Wijzonol Muurvoorstrijk
Bekijk dit product
Voordelen
 • Vermindert zuiging
 • Verbetert hechting
 • Snelle droging
Wijzonol Muurvoorstrijk Aankleurbaar
Bekijk dit product
Voordelen
 • Bespaart 1 laag muurverf
 • Voorstrijkmiddel
 • Waterverdunbaar
Wijzonol Muurverf Extramat BIOseries
Bekijk dit product
Voordelen
 • Volledig mat
 • Uitstekend reinigbaar
 • Geen banen zichtbaar
Wijzonol Superdek Muurverf
Bekijk dit product
Voordelen
 • Zeer goed dekkend
 • Super wit
 • Goed reinigbaar
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Plafond verven

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief​.