Open nu je blik
voor 2050

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland duurzaam zijn. Dat is de klus waarvoor we staan. Samen gaan we die klaren. En je kunt nu al aan de slag. Want wij ontwikkelen en produceren al jaren op duurzame wijze de hoogste kwaliteit verf.

Wij zijn NU.

Manifest

Open nu je blik voor 2050

Er zijn meer dan 10 miljoen gebouwen in ons land.
In 2050 moeten die allemaal duurzaam zijn.
Dat is geen ambitieus doel, maar een absolute noodzaak.

NU aan de slag!

Om ons land door te geven aan volgende generaties,
moeten we nu aan de slag.
Wijzonol doet dat vol overtuiging en met open blik.
Want hoe ons land er in 2050 uitziet, weten we nog niet precies.
Maar wat we wél weten, is dat we NU aan de slag moeten.

En daarom roepen wij de Nederlandse verfsector op om:

nu mee te werken aan circulair bouwen;
nu te gaan voor duurzame bescherming van vastgoed;
en nu volledig in te zetten op het duurzaam ontwikkelen van verf.

Wij zijn NU begonnen

10 miljoen gebouwen verduurzamen.
Dat is de klus waarvoor we staan.
Samen gaan we die klaren.
En je kunt nu al aan de slag.
Want wij ontwikkelen en produceren al jaren
op duurzame wijze de hoogste kwaliteit verf.

Open je blik voor 2050. Open je blik Wijzonol!

WIJZONOL

Verf voor de volgende generaties

Wij zijn NU.

Om ons land door te geven aan volgende generaties, moeten we NU aan de slag. Wijzonol doet dat vol overtuiging en met open blik. Dat zit hem niet alleen in het gebruik van biobased grondstoffen, een lage CO2 uitstoot en een lange buitenduurzaamheid. Ook op het gebied van bedrijfsvoering, proces en transport houden we rekening met mens en milieu. Bekijk hieronder hoe we hier dagelijks invulling aan geven. En kom erachter waarom wij als eerste chemiebedrijf ter wereld een B Corp zijn.

scroll

B Corp

Wij zijn het eerste chemische bedrijf ter wereld dat zich 'Benefit Corporation' mag noemen, ook wel B Corp. Dit is een label voor bedrijven die winst maken, maar zich toch vrijwillig inzetten voor een betere wereld. Ze voldoen aan strikte normen voor sociale en milieuprestaties, verantwoordingsplicht en transparantie. Zeg maar wat fair-trade is voor koffie.

lees meer
product

biobased

Wij kopen biobased grondstoffen in voor onze verf. Dat wil zeggen: gemaakt van plantaardige grondstoffen die terug kunnen groeien binnen de levensduur van het product. Zo raakt deze nooit uitgeput, in tegenstelling tot fossiele grondstoffen. Het biobased gehalte meten we volgens de 14C methode (NEN-EN 16640:2017 norm) over het gehele product. Dit is een algemeen aanvaarde Europese Norm.

product

life cycle analyse

Je Carbon Footprint is de impact die je activiteiten hebben op het milieu. Deze footprint meten wij met de Life Cycle Analyse (LCA) methodiek van Ecochain. Hierdoor weten we wat de footprint is van al onze producten. Dit stelt ons in staat om deze footprint continu te verkleinen en dus te verbeteren.

product

buiten‐duurzaamheid

We werken continu aan het verbeteren van de buitenduurzaamheid van onze producten. Oftewel: hoe lang de verf goed blijft onder diverse weersomstandigheden. Want hoe minder vaak je hoeft te schilderen, hoe minder je het milieu belast. Zo heeft onze LBH SDT Ultra Hoogglanslak een buitenduurzaamheid tot wel 12 jaar.

lees meer
product

inzicht in levensduur van verfsystemen

Om de invloed van weer en omgeving op verf inzichtelijk te maken hebben wij een uniek programma ontwikkeld dat inzicht biedt in de levensduur van verfsystemen (LDV). Je kunt hiermee de gunstigste combinaties van factoren kiezen, zoals de juiste verf en kleur om het onderhoud zo efficiënt mogelijk in te richten. Mét behoud van kwaliteit.

lees meer
product

gerecyclede emmers

Niet alleen in onze verfproductie, ook in de verpakking van onze verf houden we rekening met duurzaamheid. Zo is de traditionele witte muurverfemmer jaren geleden al vervangen door een antracietkleurige variant gemaakt van gerecycled materiaal. Samen met Dijkstra Plastics en Veolia Polymers hebben wij in 2019 de eerste verfemmer ontwikkeld die gemaakt is van 100% PCR (Post Consumer Recyclaat). Dit is kunststof, die door de consument is gebruikt en gerecycled. De emmer en deksel zijn ook nog eens volledig her te gebruiken, omdat de emmer en bedrukking van hetzelfde materiaal zijn gemaakt.

logistiek

vrachtverkeer

Wij kiezen bewust voor innovatieve en duurzame leveranciers die verder kijken dan financieel gewin. Bijvoorbeeld voor het vervoeren van onze verf. Houtman Transport is aangesloten bij Lean and Green. Hiervoor hebben zij moeten aantonen dat ze in 5 jaar tijd 20% CO2 reductie hebben behaald.

logistiek

pendelfietsen

Wij hebben twee locaties op fietsafstand van elkaar. Om snel van de ene naar de andere locatie te gaan, maken we gebruik van de Zwolse deelfiets. Hierdoor kun je de auto laten staan als je even snel naar de andere locatie moet. Geen CO2 uitstoot, duurzaam en schoon!

logistiek

fietskoeriers

Voor het versturen van poststukken werken wij samen met Cycloon Fietskoeriers. In de stad bezorgen zij alle poststukken per fiets. Dit maakt het niet alleen een snelle, maar vooral ook duurzame manier om post te bezorgen.

bedrijfsvoering

verwarming en koeling uit de aarde

Onze aarde zit vol energie. Met een Warmte Koude Opslag (WKO) installatie kun je deze energie gebruiken om een gebouw te verwarmen of te koelen. Al onze locaties zijn voorzien van zo'n installatie. Door gebruik te maken van aardwarmte in plaats van aardgas verminderen we de uitstoot van CO2 met wel 99.560 kg per jaar!

bedrijfsvoering

duurzame verlichting

In onze kantoren en het magazijn maken we gebruik van duurzame LED verlichting. De verlichting gaat aan en uit met een bewegingssensor. Op het moment dat er niet gewerkt wordt op een bepaalde plek, gaat het licht dus automatisch uit.

bedrijfsvoering

groene stroom

Onze kantoren, productielocaties en magazijn maken gebruik van groene stroom. Hiermee besparen we jaarlijks circa 93.689 kg CO2 uitstoot. We nemen groene stroom af van in Nederland geproduceerde duurzame energie. Daarmee draaien we onze verf volledig op zon en wind.

bedrijfsvoering

ICT

Door ongebruikte capaciteit van de servers optimaal te benutten, hebben we er minder nodig voor dezelfde prestatie. Daardoor besparen we niet alleen veel energie, maar levert dit ook een enorme besparing op in warmte ontwikkeling en koeling.

proces

PIG systeem

In de fabriek stroomt de verf vanaf de voorraadtanks naar de afvulmachines door een leidingsysteem. Met een rubberen of foam bal (PIG systeem) wordt de verf die achterblijft verwijderd en de leiding gereinigd. Dit levert meer verf op en minder vervuiling in de leidingen.

proces

afvalscheiding

Continu kijken we naar hergebruik, recycling en regeneratie van afval. Stalen vaten worden gerecycled, oud papier en karton gaat terug naar de papierindustrie en met verf vervuilde blikken gaan gereinigd en versnipperd terug naar de staalindustrie. Alleen als er geen andere bestemming mogelijk is verbranden we afval, waarbij dan wel weer energie wordt opgewekt.

proces

hergebruik van spoelwater

Jaarlijk komt een grote hoeveelheid spoelwater vrij. Dit ontstaat door het reinigen van leidingen, uitvulmachines en containers waar verf in is opgeslagen. Dit spoelwater reinigen we dankzij flocculatie. Dit houdt in dat verfbestanddelen zich scheiden van het water. Hierdoor blijft er schoon spoelwater over dat we hergebruiken.

partners en keurmerken

iso-certificatie

Van Wijhe verf heeft de ISO 14001 en ISO 9001 certificaten behaald. Dit is de ISO-certificatie voor kwaliteit en milieu. Dit betekent dat we al het mogelijke doen om een zo goed mogelijk product te leveren en continu streven naar verbetering. Hierbij houden we rekening met het milieu en beheersen we milieurisico’s.

partners en keurmerken

breeam

Breeam is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Kortom: een code voor een duurzaam gebouwde omgeving. Alle Wijzonol verven voldoen aan de in Breeam gehanteerde HEA 9 criteria-eis. Onze producten kunnen daardoor ingezet worden bij duurzame bouw en beheer van gebouwen.

partners en keurmerken

vriend van nudge

Wijzonol is Vriend van Nudge. Nudge is een bedrijf dat via projecten en campagnes blijvende gedragsverandering wil realiseren bij zowel individuen als organisaties. Dit doen ze op het gebied van klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid. Als Vriend van Nudge leveren we duurzame verf én een professioneel verfadvies voor een aantal bijzondere Nudge projecten.

lees meer
partners en keurmerken

groene groeiers

Wij zijn lid van de Groene Groeiers, dit zijn ondernemers in Nederland die op een groene manier willen groeien. We investeren volop in de ontwikkeling van circulaire producten en processen, vergroening van materialen en de energietransitie.

lees meer

CO2 uitstoot verfsector hoog, klimaatdoelen haalbaar

Wijzonol roept schilders en fabrikanten op om nu in actie te komen.

lees ons persbericht
Wij zijn NU.