fbpx
bij welke temperatuur kan ik nog buiten verven

Grondverf aanbrengen

Als je een nieuw huis hebt gekocht of van plan bent om te gaan klussen, dan is het aanbrengen van grondverf een belangrijke stap. Grondverf dient als een soort toplaag en zorgt ervoor dat de verf beter hecht en droogtijd verkort. Bovendien zorgt grondverf ervoor dat de verf mooier aansluit op de muur. Er zijn verschillende soorten grondverf, dus lees hieronder welke voor jou geschikt is.

Grondverf (of primer) wordt traditioneel aangebracht over een onbehandelde ondergronden of over bestaande verflagen die niet goed hechten. Als je grondverf gaat aanbrengen over bestaande verflagen, is het belangrijk om te controleren of deze verflagen wel goed hechten. Als de verflagen niet goed hechten, kan de grondverf afbladderen of loslaten. Daarom is het belangrijk om eerst loszittende en afbladderende verf te verwijderen en de ondergrond eerst te schuren voordat je de grondverf aanbrengt.

Welke soorten grondverf zijn er?

Zoveel verfsoorten zoveel verschillende grondverf, zo niet nog meer, zijn erop de markt. Grofweg gezegd kun je zeggen: Er zijn twee soorten grondverf: watergedragen (acrylverf) en oplosmiddelgedragen (alkydverf). Watergedragen grondverf is gemakkelijk aan te brengen, droogt sneller en vergeelt niet. Oplosmiddelgedragen grondverf is geschikt voor buitengebruik, omdat ze beter weerstand bieden tegen weersinvloeden zoals regen en wind .

Grondverf aanbrengen in de zon. Kan dat?

Verf aanbrengen in de volle zon is nooit een goed plan. De verflaag droogt dan veel te snel en dat kan problemen geven met de hechting.

Welke grondverf voor buiten?

Ga je buiten schilderen dan is het, om een goed en duurzaam verfsysteem op te bouwen, belangrijk om de juiste producten te gebruiken. Stem je grondverf af op de ondergrond, de kleur én op de eindlaag. Wanneer je bijvoorbeeld hebt gekozen voor alkydverf zoals Wijzonol SDT Hoogglanslak voor buiten als aflak, omdat die een onderhoudstermijn heeft van 10-12 jaar, dan is het aan te raden om ook de bijbehorende SDT grondverf gebruiken. Hoewel er goede waterbasis grondverf voor buiten op de markt is, geven op dit moment de meeste mensen toch nog de voorkeur voor een grondverf op terpentinebasis voor het schilderwerk buiten.

Welke grondverf voor binnen?

Voor binnen is een grondverf op waterbasis inmiddels de standaard. Kies voor een grondverf die bij je ondergrond past, of gebruik een multi-primer die op alle ondergronden kan.
Zit er een oude verflaag op de ondergrond? Een afbladderende verflaag of veel oneffenheden? Dan is schuren met schuurpapier korrel P120 zeker nodig. Ontvet voordat je gaat schuren de ondergrond eerst voor een betere hechting. Daarna kun je gronden met de grondverf die past bij jouw klus.

Grondverf 1 of 2 lagen?

Hoeveel lagen grondverf moet ik schilderen? Die vraag horen we vaak.
Wanneer je een nieuwe ondergrond, zoals kaal hout, hebt die onbehandeld is dan is grondverf schilderen een stap die je niet mag overslaan. In de meeste gevallen is 1 laag primer of grondverf aanbrengen voldoende. Je werkt de grondlaag vervolgens af met minimaal 2 lagen lak. Het is belangrijk om tussen de lagen door te wachten totdat de eerste laag goed droog is voordat de volgende laag geschilderd kan worden.

Grondverf aanbrengen op oude verflaag

Zit er een oude verflaag op de ondergrond? Grote kans dat er verf op terpentine basis is gebruikt. Laat je dan adviseren bij een Wijzonol verkooppunt of grondverf gebruiken nodig is en wat je moet doen als de oude verflaag op terpentinebasis blijkt te zijn. De verfexperts daar vertellen je ook welke verfsoorten je nodig hebt voor jouw klus.

Grondverf aanbrengen op bestaande verflaag

Grondverf verven over een laag bestaande verf is in de meeste gevallen niet nodig. Zolang er sprake is van een goede hechting van de verflaag is gronden niet nodig. Zorg we wel voor dat je ontvetten en opschuren niet vergeet als stap vóórdat je de bestaande verflaag gaat overschilderen met een laklaag. Schuur zorgvuldig. De oude verflaag verwijderen mag natuurlijk altijd. Zo weet je zeker dat de nieuwe grondverf goed hecht.

Grondverf aanbrengen met welke roller?

Om grondverf aan te brengen kun je dezelfde kwast en roller gebruiken als je lak. Afhankelijk van de soort grondverf gebruik je kwasten voor acrylverf of kwasten voor alkydverf.
Wij hebben goede ervaringen met de Goudhaantje Futura kwasten.
Een roller is vaak universeler. Zolang je maar niet dezelfde roller gebruikt voor twee soorten verf door elkaar kun je grondverf prima schilderen op hout, kunststof en metaal met een lakviltroller.

Grondverf aanbrengen stappenplan; Tips & Tricks

 1. Verdiep je in de ondergrond.
  Om grondverf aan te brengen op hout heb je een andere grondverf voor nodig dan voor op metaal. Een goede basis van je verfsysteem bepaald voor een groot deel de duurzaamheid van dat verfsysteem. Dus bespaar niet op grondverf. Een verflaag die in slechte staat is kun je het beste verwijderen. Afbladderende verf heeft aandacht nodig en een goede grondlaag.
 2. Bereid de ondergrond voor
  De ondergrond kun je het beste stofvrij maken met een handveger of stoffertje. Daarna ontvet je de ondergrond (ook als die onbehandeld is) met schoon water en een verfreiniger zoals st. Marc of Universol. Ook het verwijderen van loszittende lagen en houtrot behoort in deze stap om tot goed hechtend nieuw schilderwerk te komen.
 3. Schuren en plamuren
  Na het ontvetten is het nodig om de ondergrond te schuren met schuurpapier. Dit kan met de hand en een schuurblokje of machinaal met een schuurmachine. Kies een korrel die niet te grof is om verdere beschadigingen te voorkomen. Korrel P120-P150 is prima om te starten op de meest voorkomende ondergronden zoals hout.
  Ben je houtrot tegen gekomen? Verwijder dan al het rotte hout totdat je op het gezonde hout zit en repareer dan met een houtrotvuller. Laat de reparatie-laag goed drogen.
 4. De eerste laag
  Dit is het moment om alle delen waar geen grondverf mag komen af te plakken met geschikte afplaktape. Nu alles ontvet en geschuurd is kun je beginnen met de eerste laag verf.
  Hout verven is een klus die je prima zelf kunt uitvoeren. Of je nu kozijnen gaat verven of de deuren gaat verven, grondverf gebruiken is vaak de manier om een goede hechting te krijgen. Of om plekken te behandelen die een beetje meer aandacht nodig hebben. Na de vorige stappen te hebben doorlopen ben je nu aangekomen bij het leuke werk 😉 : de grondverf schilderen!Schilder eerst de meest diep gelegen delen en werk van boven naar beneden. Gebruik een kwast voor de randen en smalle stukken zoals bij kozijnen of paneeldeuren. Heb je grote vlakken? Gebruik dan een lakviltroller. Verf met de houtnerf mee en gebruik voldoende, grondverf om strepen te voorkomen. Maar breng de grondlaag niet te dik aan, om zakkers te voorkomen. Laat het schilderwerk goed drogen en bewaar je kwasten en rollers voor de volgende dag.
 5. Reparen en plamuren
  Nadat het schilderwerk voorzien is van een grondlaag die inmiddels goed heeft kunnen drogen, kun je verder met de laatste reparaties bijwerken.
  Door de laag grondverf zijn oneffenheden, scheuren en naden beter zichtbaar en is het makkelijker om deze bij te werken. In de meeste gevallen kan plamuur of een andere vulmiddel niet rechtstreeks over kaal hout of kaal metaal. Daarom is nadat de grondverf is geschilderd het beste moment om de reparaties uit te voeren.
 6. Schuren
  Schuur de reparaties zodat je straks een strak en egaal eindresultaat krijgt. Schuur bij hout altijd in de richting van de houtnerf om krassen te voorkomen. Maak daarna alles zorgvuldig stofvrij.
 7. Lak aanbrengen (acrylverf of alkydverf)
  Nu de grondverf goed droog is en de reparaties zijn uitgevoerd kunnen we de grondverf overschilderen met de gewenste aflak. Breng minimaal twee lagen lak aan in de kleur van je keuze. Ook hiervoor gebruik je een kwast en een roller.
  Laat de lagen verf goed drogen voordat de volgende verflaag wordt aangebracht en schuur tussen de lagen door licht om eventuele oneffenheden in de verf te verwijderen.
Gerelateerde producten
AQUA Hechtprimer
Bekijk dit product
Voordelen
 • Uitstekende hechting
 • Goed vullend
 • Sneldrogend
Wijzonol Grondverf
Bekijk dit product
Voordelen
 • Terpentineverdunbaar
 • Goede hechting
 • Universeel overschilderbaar
LBH Grondlak HV
Bekijk dit product
Voordelen
 • Hoogvullend
 • Strakke vloei
 • Zeer lange overstaantijd
Wijzonol Grondverf
Bekijk dit product
Voordelen
 • Snelle droging
 • Goede hechting
 • Universeel overschilderbaar
LBH SDT Ultra Grondlak
Bekijk dit product
Voordelen
 • Voor optimale glansprestatie
 • Geeft strak en glad oppervlak
 • Hoogvullend
Ontvang het laatste nieuws over Wijzonol direct in je mailbox
Meld je aan

Volg Wijzonol op social media

Volg de laatste ontwikkelingen.

Vragen? Neem contact met ons op.

Kies jouw online verfwinkel

Beoordeel dit product
Reviews over
Grondverf aanbrengen

Er zijn op dit moment nog geen reviews.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kleur toegevoegd aan Semppels

Deze kleur is toegevoegd aan jouw Semppels.

Let op: de Wijzonol Semppel kleurtester bevat de Wijzonol muurverf mat. Deze heeft een matte uitstraling, maar geeft wel een goede kleurindruk.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.